Remont mojej zapieksy (n126e)

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: stachu_gda » czwartek, 5 maja 2016, 07:27

Benior pisze:Pomyśl jeszcze o trzecim świetle stop.
Remont bardzo mi się podoba ;)

Wczoraj podłączyłem światła oryginalne i o tym pomyślałem, że jednak by się przydało.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » sobota, 7 maja 2016, 21:38

Na Pomorzu piękny majowy dzień, więc cóż by robić jak nie przyczepkę :)

Z drobnych rzeczy, odsunąłem od przyczepy jedno z zapięć okna bo nie dało się go zamknąć - ten plastikowy haczyk nie sięgał. Teraz przednie okno chociaż pęknięte to zamyka się na 4 zaczepy.

Plan na dzisiaj był taki żeby pospinać elektrykę wewnątrz i się udało (pozostała pompka do podpięcia ale to potem). Pierwotnie wykonaną skrzynkę elektryczną której fotkę tu dawałem, wywaliłem na śmietnik - raz że uznałem że jest za ciasna żeby się z nią męczyć, dwa że doszedł regulator ładowania, prostownik i skrzynka łącząca kable świateł zewnętrznych. Wszystko to oprócz prostownika upchnąłem na płycie ze sklejki 6mm, samą rozdzielnię i bezpieczniki przykryłem pokrywą od skrzynki elektrycznej z marketu. Wszystko ładnie pasi do łóżka z przodu. Zamontowałem akumulator, gniazdo zapalniczki, pospinałem światełka (ledy w oryginalnych oprawkach), podłączyłem światło przedsionka (nim się chyba nie chwaliłem, ale nabyłem takie jak ktoś tu na forum ostatnio polecał.

Ledy w środku całkiem zacnie dają radę. Lampa przedsionka ma póki co zwykłą żarówkę 21W, ale też docelowo wymienię ją na ledową.

Podłączyłem gniazda 230V, których i tak nie zamierzam używać poza podłączeniem prostownika, ale jak były już podłączyłem. Jedynie front od gniazdka tego na zewnątrz kufra wymienię bo wygląda jak psu z gardła wyjęty.

Na swoje miejsce wrócił kufer.

Jak teraz chodzę po przyczepie to mam wrażenie że wszystko skrzypi, i meble i podłoga i ogólnie wszystko sprawa wrażenie "niedotartego". Ciekaw jestem czy się to całe królestwo nie rozpadnie po pierwszej jeździe. Być może po prostu łączenia mebli muszą się ułożyć, zobaczymy :)

Foty będą jutro :)

Z dużych tematów został gaz. Sprawa dla mnie całkiem obca, więc pewnie znając życie zajmie tydzień zamiast dnia ;)

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » sobota, 7 maja 2016, 21:46

stachu_gda pisze:.... Ciekaw jestem czy się to całe królestwo nie rozpadnie po pierwszej jeździe. ...

Idziesz z remontem jak burza :D

Gdzie pierwszy wyjazd?
Może zlot w lubelskim?

Wrzucaj zdjęcia bo jesteśmy ciekawi jak to w całości wygląda. ;)

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » sobota, 7 maja 2016, 21:50

Pierwszy wyjazd to jak dobrze pójdzie będzie na jedną lub dwie noce za tydzień. Do lubelskiego mam kurczę daleko i nie dam w tym roku rady, ale jakby byli jacyś chętnie na weekendowe wizytowanie Pomorza to zapraszam do kontaktu.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » sobota, 7 maja 2016, 21:56

stachu_gda pisze:Pierwszy wyjazd to jak dobrze pójdzie będzie na jedną lub dwie noce za tydzień. Do lubelskiego mam kurczę daleko i nie dam w tym roku rady, ale jakby byli jacyś chętnie na weekendowe wizytowanie Pomorza to zapraszam do kontaktu.

a tam daleko
szykujemy niezłą paczkę z linkami do atrakcji w regionie i min. tydzień Ci zejdzie aby wszystko zobaczyć.
Nałęczów dobra baza wypadowa a cena ze kemping całkiem niezła. Kolejna sprawa to wiesz ...... musisz ze zdrową wątrobą przyjechać :lol:

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » sobota, 7 maja 2016, 21:56

stachu_gda pisze:Pierwszy wyjazd to jak dobrze pójdzie będzie na jedną lub dwie noce za tydzień. Do lubelskiego mam kurczę daleko i nie dam w tym roku rady, ale jakby byli jacyś chętnie na weekendowe wizytowanie Pomorza to zapraszam do kontaktu.

Masz tyle samo km do nas co my do Ciebie :P.

Ty nie możesz przyjechać do nas, ale my w przyszłym roku pojedziemy do Ciebie :lol:

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » sobota, 7 maja 2016, 22:00

stachu_gda pisze:[...]Do lubelskiego mam kurczę daleko i nie dam w tym roku rady, ale jakby byli jacyś chętnie na weekendowe wizytowanie Pomorza to zapraszam do kontaktu.
...ide o zaklad, ze za rok zlotu juz u nas nie bedzie, a na weekend do Ciebie mamy dokladnie tyle samo jak Ty do nas, wiec w czym problem? :D
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » sobota, 7 maja 2016, 22:06

u nas atrakcji bez liku ..... nawet takie zespoły mamy ale nie wiem czy da radę zamówić ich na zlot :roll:

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » niedziela, 8 maja 2016, 20:59

Dobra Panowie i Panie, dzisiaj był dzień odpoczynku od przyczepki - wybrałem szlajanie się na moto po kaszubskich lasach i wioseczkach.
Pogoda pierwsza klasa - Lipusz, Papiernia, Dziemiany, Sominy, Bytów - jak ktoś bywał w tej okolicy to proszę bardzo, może zazdrościć wycieczki :)

Wrzucam zaległe obiecane wczoraj foty i od razu do Was ogromna prośba - na fotce zlewu są takie 4 sprężynki. Ponieważ są w zlewie - albo ja je tam wrzuciłem przy demontażu kuchenki/zlewu, albo leżały tam już wcześniej. Powiem szczerze - nie mam pojęcia do czego są. Podpowiecie? Czy to jakiś element montażowy aneksu kuchennego?
Załączniki
IMG_20160508_122051.jpg
Lampka przedsionka.
IMG_20160508_122102.jpg
Włącznik lampy umieściłem u góry szafy - jest wygodnie dostępny z zewnątrz przez otwarte drzwi, jak i z wewnątrz.
IMG_20160508_122115.jpg
Akumulator poszedł pod wyrko blisko osi. Swoje waży, niech nie utrudnia poziomowania :)
IMG_20160508_122129.jpg
"Rozdzielnia", regulator ładowania i skrzynka łącząca wiązkę instalacji zewnętrznej z kablem przyłączeniowym do auta. Regulator jest na dwóch kantówkach po jego bokach, tak aby nie blokować dostępu powietrza do jego spodu. Wg instrukcji powinien pracować w pozycji pionowej, jeśli poważnie pogwałciłem zasady bezpieczeństwa to podejrzewam że kolega Tarapukuara mnie opieprzy ;)

Prostownik na razie luzem, ale też będzie zamontowany na stałe (brakło sił czasu i inwencji).
IMG_20160508_122155.jpg
Rozdzielnie przykrywana będzie taką plastikową skrzynką, coby styku nie były na wierzchu. Na razie prowizorycznie przyłożona do zdjęcia. W całej instalacji pozostało mi przymocowanie wszelkich luźnych kabli aby się nie walały.
IMG_20160508_122329.jpg
Kufer jaki jest każdy widzi i wie. Miałem różne rady odnośnie montowania wielozaworu - w kufrze czy w szafce - póki co będzie kufer. Samo mocowanie kufra do dyszla jest przez 2 płaskowniki aluminiowe, ponieważ przy jednym z otworów zaczęło się pojawiać pęknięcie (zapewne przez barbarzyńskie traktowanie kufra przez poprzednich właścicieli). Purystom odpowiadam od razu - tak wiem fajniej by było zalaminować okolice pęknięcia ale świat nie jest doskonały i trzeba czasem wybrać prostsze rozwiązania :) Moje zdaje się być trwałe. A jeśli mnie niewiadówkowanie wciągnie, to pewnie i tak wskoczy kufer od enki.
IMG_20160508_122432.jpg
Na sam koniec zdjęcie rzeczonych sprężynek (przepraszam za jakość).
studzienice.jpg
Na sam koniec fotka z dzisiejszej wyprawy na Kaszuby :)

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » niedziela, 8 maja 2016, 21:22

Akumulator oczywiście przymocujesz do podłogi?

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » niedziela, 8 maja 2016, 21:28

Benior pisze:Akumulator oczywiście przymocujesz do podłogi?

Jest już oczywiście przymocowany :)

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » niedziela, 8 maja 2016, 21:36

stachu_gda pisze:

Teraz widzę wkręta :oops:
Pomyśl o takiej taśmie i górą poprowadź. Środek ciężkości aku pewnie przy ostrym hamowaniu wyrwie te wkręty.
Szkoda cepki dla kilku zł i zniszczeń jakie 20kg aku może zrobić.
Obrazek

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » niedziela, 8 maja 2016, 22:14

Benior pisze:
stachu_gda pisze:

Teraz widzę wkręta :oops:
Pomyśl o takiej taśmie i górą poprowadź. Środek ciężkości aku pewnie przy ostrym hamowaniu wyrwie te wkręty.
Szkoda cepki dla kilku zł i zniszczeń jakie 20kg aku może zrobić.
Obrazek

Docelowo będę chciał zamontować taki uchwyt aku jaki jest w autach, chodzi mi o taką łapę trzymającą aku od góry i mocowaną przy bokach akumulatora na dole.

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » niedziela, 8 maja 2016, 23:38

A nie powinno tak byc, zeby aku byl poza wnętrzem przyczepy? To jednak kwasiak i moz jakiegoś BHP warto zachowac. Ale może wypowie sie,na ten temat ktos,bardziej obeznany w temacie. To tylko takie moje spostrzeżenie.
Ciągnik: VOLVO S60 II D3 (do sprzedania)
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

niebieski-n2

Postautor: niebieski-n2 » poniedziałek, 9 maja 2016, 05:59

Milion razy już to było poruszane

Wróć do „Remonty”