Poradnik mały dla dużych
- Zielony
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Re: Poradnik mały dla dużych
Bardzo tani ten luk! Chwilę myślałem o wstawieniu do siebie jakiegoś, ale odstraszały nie tylko ceny nawet używanych +200zł, ale chyba również brak praktyczności - nie mógłbym zapchać całej bakisty po jej brzegi 

Zielony pisze:Bardzo tani ten luk! Chwilę myślałem o wstawieniu do siebie jakiegoś, ale odstraszały nie tylko ceny nawet używanych +200zł, ale chyba również brak praktyczności - nie mógłbym zapchać całej bakisty po jej brzegi
Luk się przyda zawsze. lepszy dostęp niż dźwiganie siedzisk. Wkładasz to, co musi być pod ręką jak się to mówi ( czytaj piwo )
- Zielony
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Od piwa to ja lodówkę będę miał - przynajmniej taki jest plan 

- stachu_gda
- Fanklubowicz
Co do zamków, tak sobie myślę, jak nie chcesz dziurawić...
Jeśli póki co zakładasz montaż z jednej strony, to może warto pomyśleć nad otwieraniem zabezpieczenia od wewnątrz? Oczywiście nie mówię o wsadzaniu łapy do bakisty
Można natomiast zrobić linkę - cięgienko sterowane przy drzwiach przyczepy z boku szafy, tak aby otworzywszy drzwi bez wchodzenia do budki można łatwo odblokować luk.
Wówczas nie trzeba dziurawić luku, nie dochodzi również dodatkowy kluczyk. Rozwiązanie ma tę wadę, że dla potencjalnego złodzieja luk wygląda, jakby był niezabezpieczony, więc może kusić aby go sforsować siłą, mimo że będzie zamknięty.
Jeśli póki co zakładasz montaż z jednej strony, to może warto pomyśleć nad otwieraniem zabezpieczenia od wewnątrz? Oczywiście nie mówię o wsadzaniu łapy do bakisty

Wówczas nie trzeba dziurawić luku, nie dochodzi również dodatkowy kluczyk. Rozwiązanie ma tę wadę, że dla potencjalnego złodzieja luk wygląda, jakby był niezabezpieczony, więc może kusić aby go sforsować siłą, mimo że będzie zamknięty.
stachu_gda pisze:Co do zamków, tak sobie myślę, jak nie chcesz dziurawić...
Jeśli póki co zakładasz montaż z jednej strony, to może warto pomyśleć nad otwieraniem zabezpieczenia od wewnątrz? Oczywiście nie mówię o wsadzaniu łapy do bakistyMożna natomiast zrobić linkę - cięgienko sterowane przy drzwiach przyczepy z boku szafy, tak aby otworzywszy drzwi bez wchodzenia do budki można łatwo odblokować luk.
Staśku jak będzie ten luk fajny i dobrej jakości. to na jednym nie poprzestanę. Myślę nad drugim z drugiej strony i mniejszy pod siedziskiem od strony wejścia przyczepy. Czyli mówiąc krotko trzy. Jak będą trzy,to wchodzi w grę nawet centralny zamek z siłownikami.
- stachu_gda
- Fanklubowicz
A no tak, wtedy centralny to najlepszy wybór. Chiński wyrób na allegro z 4 siłownikami to koszt kilkudziesięciu zł, przypuszczam że z powodzeniem wystarczy do zastosowania w przyczepie.
Nie myślałeś też nad lukiem z tyłu przyczepy? Tak jak ma Archie?
stachu_gda pisze:A no tak, wtedy centralny to najlepszy wybór. Chiński wyrób na allegro z 4 siłownikami to koszt kilkudziesięciu zł, przypuszczam że z powodzeniem wystarczy do zastosowania w przyczepie.
Stasiu myślałem ale ten luk z tyłu w N126N prowadzi pod stolik między dwa siedziska ( czyli inaczej mówiąc do nikąd )
Zapiekanka owszem, bo z tyłu ma łóżko ale ja z przodu łóżka miał nie będę. Będą u mnie na stałe dwa siedziska i stolik.
Dlatego myślę dać z boku od strony wejścia pod siedzisko taki luk mały.
Grzegorz, a nie boisz się że skorupa się mocno osłabi jak zrobisz tyle tych luków? Ja to nawet boję się jednego zrobić.
Grzesiek0 mówił że jak robił 132 i wymontował wszystkie szafki i bakisty (bądź co bądź usztywniające skorupę) to skorupa wg. niego bardzo straciła na sztywności. Więc sobie tak myślę że może nie warto jeszcze bardziej tych skorup osłabiać.
Grzesiek0 mówił że jak robił 132 i wymontował wszystkie szafki i bakisty (bądź co bądź usztywniające skorupę) to skorupa wg. niego bardzo straciła na sztywności. Więc sobie tak myślę że może nie warto jeszcze bardziej tych skorup osłabiać.
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
dzin1975 pisze:Grzegorz, ty meble rób. A Ty budę chcesz dziurawić
Marcinie, bo ja taki dziurkacz jestem hahahahaha i lubię wiercić

Ostatnio zmieniony środa, 31 sty 2018, 16:30 przez GrzegorzBruta, łącznie zmieniany 1 raz.
Drednot pisze:Grzegorz, a nie boisz się że skorupa się mocno osłabi jak zrobisz tyle tych luków? Ja to nawet boję się jednego zrobić.
Masz rację, dlatego zamówiłem jedną i sprawdzimy co i jak.
- dankm
- Fanklubowicz
Albo przegapiłem albo nie było zdjęc z namiotem.A straszliwie ciekawy jestem jak on pasuje.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Francuskie 120KM w ropie
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie
n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie

n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy
dankm69 pisze:Albo przegapiłem albo nie było zdjęc z namiotem.A straszliwie ciekawy jestem jak on pasuje.
Racja ! Jutro rozbijam namiot z samego rana ! Będzie relacja

Już zapomniałem, że go mam

Powiem tylko, że powyjmowałem wszystko z worków w kuchni hehehehe i jestem pod wrażeniem ilości tego wszystkiego.
Szwy podklejane taśmą ( chyba już norma w dzisiejszych czasach )
Materiał jest cienki ( czytaj jak w opisie 3000 słupa wody ) nie będzie latem parno jak w namiocie foliowym.
Jest wszyta kedra ( nie wiem, czy da się wsunąć w niewiadówkę )
Jest dodatkowa guma ( która wchodzi w pałąki szkieletu ) Jest również folia na podłogę do przedsionka.
Śledzi brak, są szpilki w ilości ( czytaj masa ) dodatkowe tyczki składane na wejście ( podpierają wejście namiotu, tworząc dodatkowe zadaszenie )
Kolory zgodne z opisem i jakościowo wszystko gra. Oczywiście wszystko trzeba potem dobrze poskładać, by zmieściło się do jednego pokrowca.
Każde tyczki i podpory oraz szpilki są spakowane w osobnych futerałach, więc nie ma obawy, że coś nam się pomiesza przy składaniu

Producent dostarczył tyle dodatkowych linek i szpilek, że tornado tego nie ruszy. Ja oczywiście spróbuje minimalnej ilości odciągów przy jego rozkładaniu, bo potem nie lubię się potykać o te sznurki ( kolor jasny, dlatego widoczne )
Okna wszyte z dobrej jakości folii i nie ma się czego doczepić. Jest składane z tyczek mocowanie na dach samochodu i trzeba tylko opaski założyć. Jednak najlepszym rozwiązaniem, będą opaski elektryczne ( trytytki ) i po biwakowaniu ich odcięcie

Nie chcę wybiegać przed orkiestrę ale osobiście wiem i widziałem, że kolega nasz z forum zakupił kilka dni temu większy niż mój

Już zastanawiamy się kto na jaki kolor swój pomaluje, żeby potem nie było pomyłek hehehehe
Dobrze, ze nie jestem z tym sam

Jutro jednak wyjdzie szydło z worka

Dzisiaj z prędkością światła doszła przesyłka z lukiem bagażowym.
Jestem pod wielkim wrażeniem jakości tego luku i jestem mega zadowolony.
Widać, że nie jest to jakaś tandeta i luki dedykowane do kamperów i przyczep mogą się schować
Następna sprawa, to wycinam otwór, wkładam i gotowe. Nie trzeba brać elementu wyciętego z przyczepy i robić z niego wypełnienia w drzwiczkach.
Plastik jest twardy, mocny i pierwszej jakości. Materiał ABS
Zamknięcia bajka ! Wszystko dopasowane jak w zegarku.
Wzmocnienie drzwiczek pierwsza klasa i mega sztywność.
Uszczelka ściśle dolega na całej powierzchni i mamy wodoszczelne uszczelnienie z dodatkowym rantem !
Zawiasy na całej długości, sztywne i solidne ( nie wymagają konserwacji typu smarowanie, oliwienie itp)
Łyżeczka do herbaty została położona dla orientacji i proporcji samego luku.
Jestem mega zadowolony z jakości i ceny ( 130 zł )
Na pewno dokupię luk na drugą stronę przyczepy i jeden mniejszy pod siedzisko od lewej strony drzwi.
Szczerze mogę polecić ten produkt i zachęcam do kupna, bo wart swej ceny a nawet bym powiedział cenowo ma się nijak z lukami do przyczep w cenie 3 razy droższej i nie wspominając już o jakości, czy sztywności samego luku. Jeżeli taki luk dedykowany do przyczepy zamontujemy i wypełnimy go laminatem wyciętym z przyczepy, to jego "sztywność" może nas zdziwić
Można nogą wejść bez otwierania zamka
Mam mały jedynie niedosyt, bo nic tam większego nie da rady zamontować
Jestem pod wielkim wrażeniem jakości tego luku i jestem mega zadowolony.
Widać, że nie jest to jakaś tandeta i luki dedykowane do kamperów i przyczep mogą się schować

Następna sprawa, to wycinam otwór, wkładam i gotowe. Nie trzeba brać elementu wyciętego z przyczepy i robić z niego wypełnienia w drzwiczkach.
Plastik jest twardy, mocny i pierwszej jakości. Materiał ABS
Zamknięcia bajka ! Wszystko dopasowane jak w zegarku.
Wzmocnienie drzwiczek pierwsza klasa i mega sztywność.
Uszczelka ściśle dolega na całej powierzchni i mamy wodoszczelne uszczelnienie z dodatkowym rantem !
Zawiasy na całej długości, sztywne i solidne ( nie wymagają konserwacji typu smarowanie, oliwienie itp)
Łyżeczka do herbaty została położona dla orientacji i proporcji samego luku.
Jestem mega zadowolony z jakości i ceny ( 130 zł )
Na pewno dokupię luk na drugą stronę przyczepy i jeden mniejszy pod siedzisko od lewej strony drzwi.
Szczerze mogę polecić ten produkt i zachęcam do kupna, bo wart swej ceny a nawet bym powiedział cenowo ma się nijak z lukami do przyczep w cenie 3 razy droższej i nie wspominając już o jakości, czy sztywności samego luku. Jeżeli taki luk dedykowany do przyczepy zamontujemy i wypełnimy go laminatem wyciętym z przyczepy, to jego "sztywność" może nas zdziwić

Mam mały jedynie niedosyt, bo nic tam większego nie da rady zamontować

GrzegorzBruta pisze:Jestem pod wielkim wrażeniem jakości tego luku i jestem mega zadowolony.
No powiem Ci, że na fotkach wygląda super. Cena bardzo przystępna, chyba wiem już jaki następny gadżet sobie zafunduję

Dzisiaj sprawdzę czy do wieloryba podejdzie ten luk:
http://allegro.pl/luk-pokladowy-wlaz-holt-bialy-355x603-wodoszczelny-i7146715973.html
Jeśli tak to raczej zamawiam. Zamek się jakoś wykombinuje.