Poradnik mały dla dużych

Tylko sprawdzone porady, które warto zaprezentować Fanklubowiczom
Awatar użytkownika
Drednot
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Poradnik mały dla dużych

Postautor: Drednot » czwartek, 1 lut 2018, 14:24

stachu_gda pisze:Co do zamka, to zamiast zamka można wyprodukować naklejkę sugerującą, że to klapa serwisowa od opróżniania WC kasetowego ;)

Ty to masz łeb! Świetny pomysł! Godny mistrza Sun Tsu!: http://sklep.zysk.com.pl/36-forteli-chi ... lania.html
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » czwartek, 1 lut 2018, 14:25

stachu_gda pisze:Co do zamka, to zamiast zamka można wyprodukować naklejkę sugerującą, że to klapa serwisowa od opróżniania WC kasetowego ;)

Tym bardziej ukradną ;) Kradną wszystko a kumplowi w Pradze wyrwali ścianę z kampera i weszli do środka.

Awatar użytkownika
Drednot
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Drednot » czwartek, 1 lut 2018, 16:30

GrzegorzBruta pisze:Powiem szczerze, napaliłem się na ten luk. Raz, bo mi się zwyczajnie podoba a dwa, cena jest akceptowalna. Dam znać.

Ja też się napaliłem po opisie Grzegorza. Ale jeszcze poczekam aż wymyślicie system zamykania na zamek ;-) ;-) ;-)

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » czwartek, 1 lut 2018, 17:39

Drednot pisze:
GrzegorzBruta pisze:Powiem szczerze, napaliłem się na ten luk. Raz, bo mi się zwyczajnie podoba a dwa, cena jest akceptowalna. Dam znać.

Ja też się napaliłem po opisie Grzegorza. Ale jeszcze poczekam aż wymyślicie system zamykania na zamek ;-) ;-) ;-)

Tu masz zamek. Wiercisz, montujesz i gotowe
https://www.mebleteo.pl/Zamki-i-klodki/ ... gJx1_D_BwE
Jak nie wiesz, jak to zrobić to powiedz im, żeby Ci zamontowali ( zajmują się budową jachtów )
Druga sprawa, to w czym problem ? Wywiercić otwór i wsadzić zamek ? Bez obrazy ale jak ktoś nie potrafi tego sam zrobić, to niczego nie zrobi i lepiej niech kupi gotową, już zrobioną przyczepę.
Nie ma zamka na złodzieja i żaden zamek z wkładką nie uchroni drzwi przed otwarciem :) Ja bym nawet tego nie otwierał, drzwi bym wyszarpał i to jedną ręką albo szybę rozbił a nie grzebał przy luku bagażowym ;)

Awatar użytkownika
Drednot
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Drednot » czwartek, 1 lut 2018, 19:20

To już niczego nie rozumiem.
Tyle pisania o tym, że trzeba pomyśleć o jakimś zamku a tu okazuje się że to takie proste. Od razu trzeba było tak.

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » czwartek, 1 lut 2018, 19:30

Drednot pisze:To już niczego nie rozumiem.
Tyle pisania o tym, że trzeba pomyśleć o jakimś zamku a tu okazuje się że to takie proste. Od razu trzeba było tak.

Tu raczej najbardziej sprawdzi się jakieś zamknięcie od środka, nawet te najprostsze.

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » sobota, 3 lut 2018, 15:59

Trochę pogody i montaż luku ;)
20180203_140748.jpg

20180203_141321.jpg

20180203_141325.jpg

20180203_141341.jpg

Narzędzia jakie użyłem do montażu, widać na zdjęciu ;)
20180203_141543.jpg

Do uszczelnienia ramę drzwi osadziłem na taśmie butylowej, bo raczej żaden wypełniacz w tej temperaturze nie był brany pod uwagę ;)
Odciąć potem naddatek butylu, to jest wyższa szkoła jazdy. Dobrze, że jest niska temperatura, bo latem ciężko ;)
20180203_154746.jpg

Wkręty i nakrętki z nierdzewki oraz powiekszane podkładki :)
20180203_154857.jpg

Zamontowany luk, znacząco usztywnił ścianę przyczepy.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » sobota, 3 lut 2018, 17:09

No i wygląda bardzo przyzwoicie, jak by szła przyczepa w lakier to oryginał..
Paweł i Kinga. N250

dzin1975

Postautor: dzin1975 » sobota, 3 lut 2018, 17:27

Super robota, ładnie wygląda.Ja dałbym jeszcze mase uszczelniającą od środka, naokoło ramki. Tak dla pewności...

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » sobota, 3 lut 2018, 17:55

dzin1975 pisze:Super robota, ładnie wygląda.Ja dałbym jeszcze mase uszczelniającą od środka, naokoło ramki. Tak dla pewności...

Uszczelnię to jak przejdzie chrzest po długim deszczu. To musi być szczelne od zewnątrz a od środka dam coś jeszcze dla świętego spokoju.
Zalaminuję też nakrętki od środka i po krzyku. Jednak przy takich temperaturach to nie można użyć żadnego uszczelniacza, bo musi być większa temperatura.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lut 2018, 17:58 przez GrzegorzBruta, łącznie zmieniany 1 raz.

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » sobota, 3 lut 2018, 17:57

Romlas pisze:No i wygląda bardzo przyzwoicie, jak by szła przyczepa w lakier to oryginał..

Prawdziwego "błysku" przyczepa dostanie na krzakach w trakcie dojazdu na łowiska hahaha
Jak to mówią....lakierem nie jeździsz ;)
Środek to będzie potęga a reszta mi lotto ;)

Awatar użytkownika
zyga49

Postautor: zyga49 » sobota, 3 lut 2018, 20:55

Ja u siebie od środka dookoła klapy wkleiłem na klej montażowy listwy 2x5 cm i wkrety poszły w te listwy z tym,że moja klapa ma 83x33 w N126e.
Honda CRV + N126e + Hobby 420 Clasicc

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » sobota, 3 lut 2018, 21:51

zyga49 pisze:Ja u siebie od środka dookoła klapy wkleiłem na klej montażowy listwy 2x5 cm i wkrety poszły w te listwy z tym,że moja klapa ma 83x33 w N126e.

Obyło się u mnie bez listew. Zbyt mały prześwit i ramka konkretnie trzyma. Nie trzeba było nic kombinować.
Ja gdybym wzmacniał, to jedynie kątownik aluminiowy. Drewno, to jak barometr i jak nie wie się jaką listwę do tego dobrać, to można zrobić krzywdę tym drzwiczkom. Jak drewno wygnie, to razem z drzwiami. Przykładem tego są wejściowe drzwi do przyczepy albo drewniane, zewnętrzne drzwi wejściowe do mieszkania a już nie wspominając o starych oknach.

Awatar użytkownika
zyga49

Postautor: zyga49 » sobota, 3 lut 2018, 23:32

Zgadza się z tym,że ja kupiłem używkę z zachodniej przyczepy i tam ramka jest z alu i ramka drzwiczek też z alu-natomiast wypełnienie to podwójne pcv w środku pianka,naprawdę fajna rewizja .
Honda CRV + N126e + Hobby 420 Clasicc

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » niedziela, 4 lut 2018, 10:12

zyga49 pisze:Zgadza się z tym,że ja kupiłem używkę z zachodniej przyczepy i tam ramka jest z alu i ramka drzwiczek też z alu-natomiast wypełnienie to podwójne pcv w środku pianka,naprawdę fajna rewizja .

Jak przeglądałem rynek wtórny ( używane części do przyczep ) to ceny praktycznie takie same, jak za nowe a nawet i wyższe.
https://sprzedajemy.pl/drzwiczki-bagazo ... nr53674577
To tylko przykład, bo jak poszukasz, to znajdziesz droższe na spokojnie.
Żadna tajemnica, że stara cieknąca zachodnia przyczepa, rozebrana i sprzedana na części, to zysk w 100 %
Przynajmniej 6 luków, bojler, piec, lodówka, drzwi, szyby, oś hamowana, oświetlenie, tablica rozdzielcza plus instalacja, hamulec najazdowy, felgi, opony, listwy aluminiowe, zawory gazowe, bakista, okna dachowe, zlew, kuchenka, pompka wody, kasetowa ubikacja, zbiorniki wody itp to czysty zysk.
Sam stelaż stołu z regulacją z używanej przyczepy to 400 zł :) Blat już różnie ale nawet sam blat za 200 zł spotkałem.
https://sprzedajemy.pl/lawa-stol-do-prz ... nr54127124
https://www.olx.pl/oferta/stol-skladany ... lHkpk.html
Tutaj nowy
https://sklep.klaja.pl/pl/p/Stelaz-skla ... y-75cm/921
Jak zrobię remont mojej przyczepy, to koszt przewyższy taką jak w ogłoszeniu
https://www.mobile.de/pl/Samoch%C3%B3d- ... 74502.html
Gdyby nie DMC tej przyczepy, to już jest moja. Wsiadać i jechać na wczasy.

Wróć do „Sprawdzone Porady”