pomoc przy zakupie n126

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: pomoc przy zakupie n126

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 10:38

Bartekzg pisze:
zundapp600 pisze:Zdaje sobie sprawę, ze cena 8tys to dużo, jednak ładne gadżety cieszą oko.

a niestety nie są tanie ... o ile zasłonki można zrobić za grosze (nawet ze starych zasłon w domu)
tak rolet, czy kuchenki ze szklanym blatem nie kupisz za "stówkę"
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 1 lip 2011, 11:27

konrad pisze:IMO drogo, eNkę można kupić za 4-5tys po remoncie :roll:
lub za 3tyś do remontu, który kosztuje 2tyś ?

nie ma tam ogrzewania, ani lodówki absorpcyjnej (lodówka IMO jest zwykła sprężarkowa, warta 300-400zł)
faktem jest że przyczepka ładnie się prezentuje w środku - materace, nowa kuchnia/zlew, rolety itd
ale czy to jest warte 3tyś ?

kolega Petek sprzedawał swoją za trochę mniej
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=1958&p=28511#p28511
a budka nie gorsza jak sądzę :roll:

Człowieku - przeczysz sam sobie - pienisz.
Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » piątek, 1 lip 2011, 11:28

Zwracam uwagę na pewną kwestię, że planując zakup i remont, należy koniecznie wliczyć w w/w koszty zakup trumy i lodówki (220/12/gaz). Nie muszą być koniecznie oryginalne fabryczne nówki - na allegro często można trafić w interesującej cenie sprawne lub do niewielkiej naprawy.
Wyznaje podobną zasadę jak niektórzy z Kolegów, że nie należy za bardzo liczyć na 220V na kempingu. Jak się ochłodzi i zacznie lać można być pewnym, że będzie problem z zasilaniem lub w ogóle go nie będzie. I wtedy jest kłopot.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 11:47

BIGL pisze:Człowieku - przeczysz sam sobie - pienisz.

pokaż w którym miejscu sobie przeczę ?
czy gdzieś pisałem nie kupuj bo drogo ? albo kupuj bo to okazja ?
wyraźnie napisałem
faktem jest że przyczepka ładnie się prezentuje w środku - materace, nowa kuchnia/zlew, rolety itd
ale czy to jest warte 3tyś ?

i widzisz tam :?: na końcu :roll:

to Ty napisałeś że taka budę można kupić za poł ceny, a potem wrzucasz linka z odklejającą się tapicerką :roll:

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 11:53

robert pisze:Zwracam uwagę na pewną kwestię, że planując zakup i remont, należy koniecznie wliczyć w w/w koszty zakup trumy i lodówki (220/12/gaz). Nie muszą być koniecznie oryginalne fabryczne nówki - na allegro często można trafić w interesującej cenie sprawne lub do niewielkiej naprawy.
Wyznaje podobną zasadę jak niektórzy z Kolegów, że nie należy za bardzo liczyć na 220V na kempingu. Jak się ochłodzi i zacznie lać można być pewnym, że będzie problem z zasilaniem lub w ogóle go nie będzie. I wtedy jest kłopot.

Robert wszystko zależy jak chcesz z cepki korzystać, jeśli ktoś planuje spędzić miesiąc nad morzem, na kempingu,
to po co mu truma ?
jeździłem tak 2 lata i jakoś dawałem radę bez problemów, zresztą ile osób na forum ma trumę ?

jeśli chce się korzystać z cepki wiosną i jesienią to zgadzam sie w 100%
bo o ile można też stawać na kempingach, tak np zloty były czasem w miejscach gdzie z prądem bywało kiepsko
ja tak wracałem np z mikołajek, bo w grudniu przy padającym prądzie ... mogło by być zimno :lol:

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » piątek, 1 lip 2011, 12:02

konrad pisze:jeśli ktoś planuje spędzić miesiąc nad morzem, na kempingu, to po co mu truma ?

W takim przypadku zastanowiłbym się w ogóle nad zakupem przyczepy - nie taniej wynająć na miesiąc przyczepę na miejscu?
Nie ponosisz kosztów zakupu, remontu, utrzymania, holowania w miejsce docelowe itp.

Ja z mojej korzystam od maja do września (stoi u znajomego na przystani 30 km od mojego domu i każdy wolny weekend spędzam tam z córką) - stąd decyzja o zakupie.
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 1 lip 2011, 12:11

Brak argumentów -przypomina mi się stary rząd PiS - tam kaczor coś chlapna , a potem śp. Gosiewski interpretował słowa premiera zmieniając całkowicie sens.. Wkleiłeś link z przyczepą ponad 2 razy tańszą - nie porównywałem tych 2 przyczep ale ich cenę. Tą enkę do remontu kupiłbym za 3-3.3 tys. zł za kolejne 2.5 -3 miałbym wymienione wszystkie uszczelki, Trumę i lodówkę i oczywiście remont. 2 tysiące zostają w kieszeni.
Sam napisałeś że Enkę pom remoncie mozna kupić za 3-4 tys (nie 8500 :!: ) Nigdy nie napisałem że taka budkę można kupić za pół ceny tj - 3.5-4 tys. Bredzisz jak leci i wkładasz słowa w moje usta. Ja jestem raczej doświadczonym życiowo człowiekiem o wyrobionych poglądach na pewne sprawy i stąd moje poglądy są raczej stabilne. Przyczepę wyceniłem na 6000 i to jest max. , nie bądźmy idiotami i nie zachowujmy się jak dzieci. Przecież nikt nie kupuje przyczepy dla zasłonek czy piekarnika z szklanym blatem. Co z tego że blat i materace są nowe jak reszta mebli jak i sama buda jest stara.
Ta przyczepa z łazienką nie dość że jest o 2500 tańsza to jeszcze ma szyby atermiczne.
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 12:13

robert pisze:
konrad pisze:jeśli ktoś planuje spędzić miesiąc nad morzem, na kempingu, to po co mu truma ?

W takim przypadku zastanowiłbym się w ogóle nad zakupem przyczepy - nie taniej wynająć na miesiąc przyczepę na miejscu?
Nie ponosisz kosztów zakupu, remontu, utrzymania, holowania w miejsce docelowe itp.

taniej w przypadku karawaningu to chyba nie najlepsze określenie :lol:
może i taniej, ale nie śpisz w swoim łóżku, nie zmienisz miejsca które trza rezerwować w lutym ... itd :roll:

poczytaj np relacje Petka, gdzie był niewiadką ... i bez trumy 8)

widzisz ja się tak czasem zastanawiam nad solarem, bo można by być niezależnym ... ale jakoś mi przechodzi
i tak przeważnie prąd jest (nawet słaby) i przy dłuższym pobycie z nigo korzystam, a na weekend to mi aku starczy :roll:

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 12:39

BIGL pisze:Wkleiłeś link z przyczepą ponad 2 razy tańszą - nie porównywałem tych 2 przyczep ale ich cenę. Tą enkę do remontu kupiłbym za 3-3.3 tys. zł za kolejne 2.5 -3 miałbym wymienione wszystkie uszczelki, Trumę i lodówkę i oczywiście remont. 2 tysiące zostają w kieszeni.

linki Ty wkleiłeś, ja tylko wybrałem ten w którym było napisane stan bdb ... pozostałych nawet nie otwierałem ;)
:lol: piszesz oczywiście o remoncie polegającym na włożeniu wykładziny marketowej za 6zł/mkw, trumie i lodówce 20letniej
i oczywiście pomijasz robociznę ... bo nie ma to jak urlop w oparach butaprenu :lol:
można i tak, przerabiałem to :mrgreen: (właśnie zaczęły się wakacje)
za 2tyś to nie wiem czy kupi rolety, okładzinę, kuchnię i uszczelki :roll:
ktoś kto robił to za 8kzł w niewiadowie musiał być strasznym głupkiem, skoro przepłacił 4x :wink:

Sam napisałeś że Enkę pom remoncie mozna kupić za 3-4 tys (nie 8500 :!: )

pokaż gdzie tak napisałem ? ...
IMO drogo, eNkę można kupić za 4-5tys po remoncie :roll:
lub za 3tyś do remontu, który kosztuje 2tyś ?

widzisz co napisałem ? gdzie tam jest napisane że za 3-4tyś po remoncie ?
dalej pisałem że można zrobić remont na oryginalnej wykładzinie, a można na wykładzinie za kilka zł
chyba widzisz różnicę w obu materiałach, jak i kosztach ?

pisałem też że teraz jest sezon i cenę ciężko będzie urwać, buda która dzisiaj jest wyceniona na 4tys, za dwa miesiące może być za 3.5kzł

Nigdy nie napisałem że taka budkę można kupić za pół ceny tj - 3.5-4 tys. Bredzisz jak leci i wkładasz słowa w moje usta.

owszem nie pisałeś, ale wrzuciłeś linki takich przyczep

Ja jestem raczej doświadczonym życiowo człowiekiem o wyrobionych poglądach na pewne sprawy i stąd moje poglądy są raczej stabilne. Przyczepę wyceniłem na 6000 i to jest max. , nie bądźmy idiotami i nie zachowujmy się jak dzieci. Przecież nikt nie kupuje przyczepy dla zasłonek czy piekarnika z szklanym blatem. Co z tego że blat i materace są nowe jak reszta mebli jak i sama buda jest stara.
Ta przyczepa z łazienką nie dość że jest o 2500 tańsza to jeszcze ma szyby atermiczne.

i git, Ty byś jej nie kupił, ale pisanie że to rozbój jest chyba przesadą ?
dla mnie ta cepka jest więcej warta niż 6kzł ale ja nie jestem tak doświadczony życiowo ... wiec pewnie się nie znam :roll:

może poczytaj jeszcze raz co napisem, a potem pisz o pieniactwie :roll:
od początku piszę że budka droga, ale też nie jest to budka którą można znaleźć co dzień na allegro
i teraz od kupującego zależy ... na czym mu zależy
może koledze zależy właśnie na świeżym wyglądzie środka ?
bo cenę chyba widział :roll:

zresztą, pytał o coś innego ...
jak dla mni EOT :wave:

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » piątek, 1 lip 2011, 13:33

aa się narobiło :D

Panowie, tak to już jest,że każdy ma swoje racje. Kwestia ceny - ktoś dobrze ujął, wszystko warte jest tyle ile ktoś chce za to zapłacić.

Nie wykluczam zakupu tej za 8tys( taka jest cena po pierwszej rozmowie), tak jak pisałem czekam na zdjęcia ważnych dla mnie miejsc.
Jutro jestem umówiony z panem od tej z łazienką - jeśli okaże się atrakcyjna pod kątem utrzymania, stanu i wyposażenia wygra łazienką - i ceną niższą o 2 tyś. Jeśli jednak będzie nie ciekawa to trudno wrócę na pusto.
Widać, że od enki powyżej 5tyś można już sporo wymagać...
Tak się zastanawiam, czy szklane 'pokrywy' na zlewie i kuchence to nie jest przypadkiem marnowanie miejsca roboczego?
Obrazek

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » piątek, 1 lip 2011, 16:32

Lepiej z łazienką, niż ze szklanym blatem, choć taki blat atrakcyjnie wygląda, to jednak kibelek to fajna rzecz, pytanie na ile osób ta przyczepa

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » piątek, 1 lip 2011, 16:49

Depeche pisze:Lepiej z łazienką, niż ze szklanym blatem, choć taki blat atrakcyjnie wygląda, to jednak kibelek to fajna rzecz, pytanie na ile osób ta przyczepa

załoga wraz z kierowcą i pilotem to dwie osoby :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » poniedziałek, 4 lip 2011, 10:18

Veni, vidi, vici ;)

Kupiliśmy wersję z łazienką N126nt
http://allegro.pl/jedna-na-allegro-niew ... ml#gallery
jasne meble, jasna tapicerka, zadbana w środku, sprawna technicznie. Nie było na co czekać lato mija i szkoda czasu. Cena trochę się zmieniła dobrałem jeszcze długi na 25 m kabel zasilający i tak myślę, że pewnie można znaleźć taniej ale jeżdżenie po kraju i szukanie też kosztuje a do tego traci się ciepłe miesiące. Najważniejsze, że jesteśmy zadowoleni z zakupu.

Pierwsza noc już za nami i powiem szczerze - przy pogodzie jaka była w sobotę - łazienka nie zastąpiona :)
jeśli chodzi o moskitiery to fakt różnica jest ale nie taka duża jak by się wydawało. Mocno przylegające firanki przyczepione na linkach na górze i dole też dobrze wyglądają i myślę, że sprawdzą się dobrze. Fakt, nie ma roletek - to jest pewien problem. W przyczepie zrobiło się b.szybko jasno i o 5 już nie spałem :/ ale to może kwestia przyzwyczajenia.

Przyczepa ma to czego mi brakowało w poprzedniej -komplet dokumentów - wszystkie gwarancje instrukcje katalogi fakturę zakupu itd. Fajnie - może pierdoła ale dla mnie ma znaczenie historia przyczepy.

Nie jest sprowadzana jak wile w kraju, nie trzeba jeździć opłacać itd. Nawet ubezpieczanie ma do maja 2012. Podpinamy i jedziemy.
Podsumowując na 2 osoby super - myślę,że to dokładnie to czego szukaliśmy! :D
Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » poniedziałek, 4 lip 2011, 10:20

Super.
Gratuluje zakupu.
Szkoda, że nie udało się przed zlotem w Miedznej ...
Ale za to za rok :]
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

Nativol

Postautor: Nativol » poniedziałek, 4 lip 2011, 14:47

Ładna przyczepka.
Dobry zakup.
Takie nietypowe wersje mają najwiecej uroku. :wink:
Miłego wypoczynku.