Nasz remont
Nasz remont
No i przyszedł czas na naszą przyczepkę. Będziemy wymieniać tapicerkę, ale tylko na ścianach / sufit zrobiliśmy jakiś czas temu /.
Nie będziemy ocieplać, tylko wyklejać wykładziną dywanową. Wiele razy czytałam, że koledzy wyklejali najtańszą wykładziną z marketów. Pojechaliśmy więc na zakupy, ale stwierdziłam, że ta wykładzina jest chyba za cienka. Będzie widać przez nią każdą nierówność czy kabelek. Natomiast te grubsze-boję się jak będzie na łączeniach, czy się nie będzie strzępiła i pruła.Jak ją wcisnąć pod uszczelki przy oknach? Wejdzie? Wolelibyśmy nie demontować okien.
Poradzicie?
Nie będziemy ocieplać, tylko wyklejać wykładziną dywanową. Wiele razy czytałam, że koledzy wyklejali najtańszą wykładziną z marketów. Pojechaliśmy więc na zakupy, ale stwierdziłam, że ta wykładzina jest chyba za cienka. Będzie widać przez nią każdą nierówność czy kabelek. Natomiast te grubsze-boję się jak będzie na łączeniach, czy się nie będzie strzępiła i pruła.Jak ją wcisnąć pod uszczelki przy oknach? Wejdzie? Wolelibyśmy nie demontować okien.
Poradzicie?
pozdrawiam elaola
Re: Nasz remont
Powinno wejść. Ja nie wycinałem okna przed przyklejeniem na ścianie tylko później dociąłem tak żeby część weszła pod uszczelkę i spoko. Życzę miłej pracy!
Kris + Aga = Iga i Szymon
Nubira kombi 1,6 LPG + N-126e + Adria Optima 485B
Nubira kombi 1,6 LPG + N-126e + Adria Optima 485B
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Bierz z podklejoną gumą. Przez te cienkie słońce prześwituje
Nie ma problemu z uszczelkami i łączeniami - największy problem jest z przyklejeniem tak wielkiej płachty na większą ściane (ja to przykleiłem w dwóch kawałkach, połączyłem na przetłoczeniu za poduszkami).

Nie ma problemu z uszczelkami i łączeniami - największy problem jest z przyklejeniem tak wielkiej płachty na większą ściane (ja to przykleiłem w dwóch kawałkach, połączyłem na przetłoczeniu za poduszkami).
C5 

gimof czemu z podklejoną gumą? Mnie się wydaje, że najlepiej na filcu/ nie wiem czy mam rację /.Czy guma po jakimś czasie nie skruszeje?
pozdrawiam elaola
Zależy jaka wykładzina, w zasadzie powinna być obszyta lub chociaż ostebnowana. Fabryczny laminat też jest podszywany i składa się z kilku części.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
kotek tak byłoby najlepiej, ale w praktyce to jest niewykonalne, bo będziemy wycinać poszczególne części i przyklejać. Żeby to obszyć, to musielibyśmy zrobić tak: powycinać, poprzymierzać czy pasuje i zanosić do obszycia. Myślę, że wtedy znowu by nie pasowało, bo wymiary się zmienią-pewnie nieznacznie, ale jednak.
Nie wiem, może czymś smarować te brzegi żeby się nie strzępiły? tylko czym? jakimś klejem?
Nie wiem, może czymś smarować te brzegi żeby się nie strzępiły? tylko czym? jakimś klejem?
pozdrawiam elaola
Ja tam nic nie obszywałem, skorupę od wewnątrz po oczyszczeniu z resztek starego kleju okleiłem gąbką chyba 4mm i na to kleiłem powycinaną uprzednio wykładzinę (najtańszą w OBI). Przy oknach wciskałem ją płaskim wkrętakiem pod uszczelkę. Nic się nie pruje jak na razie, miłego remontu.
kolejna N126n '88 trzeci rok zbieram się do remontu
andriu dziękuję za słowa otuchy-na pewno będzie "miły". Mieliśmy już próbkę, gdy wymienialiśmy jakiś czas temu "dach". Tylko, że wtedy kupiliśmy gotową wykładzinę z Niewiadowa -a i tak nie było lekko. 

pozdrawiam elaola
Mnie cała gotowa obszyta tapicerka łącznie z dachem kosztowała około 500zł - taka jak oryginalna z 10mm gąbką pod spodem. Jak chcesz to dam Ci namiary, bo w kilku sklepach znalazłem to samo za 1000zł
. Z klejeniem nie było problemu a robiłem wszystko sam. Trzeba było wyjąć okna, bo inaczej się nie dało wcisnąć. Właśnie wróciłem z campingu ze Szwecji - nic nie prześwituje, nie śmierdzi nową wykładziną, tylko zauważyłem że z izolacją cieplną to jest tak sobie. Mimo 10mm gąbki w nocy było chłodno.
ps. powodzenia w remoncie, dla mnie to była masa zarwanych sobót i niedziel, a stół robiłem jeszcze na dzień przed wyjazdem. Natomiast wieczory i samo spanko w przyczepce wynagrodziło cały wysiłek

ps. powodzenia w remoncie, dla mnie to była masa zarwanych sobót i niedziel, a stół robiłem jeszcze na dzień przed wyjazdem. Natomiast wieczory i samo spanko w przyczepce wynagrodziło cały wysiłek

Pozdrawiam
Jacek
N126d, N250c off-road edition
+ 3-litrowy holownik
catering, grill, kuchnia polowa, zapraszam na http://www.grill-kuchnia.com
Jacek
N126d, N250c off-road edition
+ 3-litrowy holownik
catering, grill, kuchnia polowa, zapraszam na http://www.grill-kuchnia.com
Piersze koty za płoty
, nie jest to wcale takie trudne - po pierwszej ścianie będzie znacznie łatwiej. Co do wyklejania ścian z kawałków to moim zdaniem tak właśnie trzeba zrobić - oryginalna tapicerka też jest z kałałków. Należy tylko zadbać o to żeby łączenia wychodziły na miejscach zakrytych przez meble tzn. na jednej listwie do mocowania szafy, nad rogiem drzwi, po jednej i drugiej stronie zlewu, pod oknami (przód i tył) i na rogach przyczepy - mowa tu o N 126N. Z całego kawałka robimy tylko sufit i przód/tył przyczepy pod oknem. Okna boczne wycinamy już po przyklejeniu wykładziny (sprawniej i dokładniej) z zapasem który podkładamy następnie pod uszczelkę.
Ja zastosowałem zwykłą najtańszą wykładzinę beż żadnej gąbki - w słoneczny dzień mam miejscami małe efekty
ale skoro to działa tylko w jedną stronę (w nocy na zewnątrz nic nie widać) więc mi to odpowiada. Moim prywatnym zdaniem izolacja w przypadku Niewiadówek jest całkowicie zbędna - nawet w bardzo słoneczne i ciepłe dni nie zauważyłem nagrzewania się ścian od środka przyczepy, a na chłodniejsze noce lepiej zainwestować w Trumę. Zresztą wykonanie pożądnej (działającej) zmniejszyło by skutecznie już i tak skromną przestrzeń w środku przyczepy. Ciepło w przyczepie wchodzi jak i wychodzi głownie oknami więc polecam przyciemnienie folią, lub też stosowanie rolet odbijających promienie słoneczne.

Ja zastosowałem zwykłą najtańszą wykładzinę beż żadnej gąbki - w słoneczny dzień mam miejscami małe efekty

elaola pisze:andriu dziękuję za słowa otuchy-na pewno będzie "miły". Mieliśmy już próbkę, gdy wymienialiśmy jakiś czas temu "dach". Tylko, że wtedy kupiliśmy gotową wykładzinę z Niewiadowa -a i tak nie było lekko.
Najgorsze w tym wszystkim jest wykręcanie mebli (przy szafce kuchennej skapitulowałem

kolejna N126n '88 trzeci rok zbieram się do remontu
Dzisiaj zakupiliśmy wykładzinę dywanową na filcu-w sklepie Komfort 1m2-19,95zł i klej polimerowy - wiaderko 3l-49.90zł
Jeśli nie będzie padać to w sobotę zaczynamy robotę.
Jeśli nie będzie padać to w sobotę zaczynamy robotę.

pozdrawiam elaola
elaola pisze: sobotę zaczynamy robotę.
powodzenia