Nasz remont

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
elaola

Nasz remont

Postautor: elaola » wtorek, 24 sie 2010, 14:30

No i przyszedł czas na naszą przyczepkę. Będziemy wymieniać tapicerkę, ale tylko na ścianach / sufit zrobiliśmy jakiś czas temu /.
Nie będziemy ocieplać, tylko wyklejać wykładziną dywanową. Wiele razy czytałam, że koledzy wyklejali najtańszą wykładziną z marketów. Pojechaliśmy więc na zakupy, ale stwierdziłam, że ta wykładzina jest chyba za cienka. Będzie widać przez nią każdą nierówność czy kabelek. Natomiast te grubsze-boję się jak będzie na łączeniach, czy się nie będzie strzępiła i pruła.Jak ją wcisnąć pod uszczelki przy oknach? Wejdzie? Wolelibyśmy nie demontować okien.
Poradzicie?
pozdrawiam elaola

Awatar użytkownika
krisio

Re: Nasz remont

Postautor: krisio » wtorek, 24 sie 2010, 14:39

Powinno wejść. Ja nie wycinałem okna przed przyklejeniem na ścianie tylko później dociąłem tak żeby część weszła pod uszczelkę i spoko. Życzę miłej pracy!
Kris + Aga = Iga i Szymon
Nubira kombi 1,6 LPG + N-126e + Adria Optima 485B

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » wtorek, 24 sie 2010, 15:03

Bierz z podklejoną gumą. Przez te cienkie słońce prześwituje :lol:

Nie ma problemu z uszczelkami i łączeniami - największy problem jest z przyklejeniem tak wielkiej płachty na większą ściane (ja to przykleiłem w dwóch kawałkach, połączyłem na przetłoczeniu za poduszkami).
C5 ;)

Awatar użytkownika
elaola

Postautor: elaola » wtorek, 24 sie 2010, 15:12

gimof czemu z podklejoną gumą? Mnie się wydaje, że najlepiej na filcu/ nie wiem czy mam rację /.Czy guma po jakimś czasie nie skruszeje?
pozdrawiam elaola

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » wtorek, 24 sie 2010, 15:54

O filc mi chodziło przepraszam :oops:
C5 ;)

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » wtorek, 24 sie 2010, 21:32

Zależy jaka wykładzina, w zasadzie powinna być obszyta lub chociaż ostebnowana. Fabryczny laminat też jest podszywany i składa się z kilku części.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
elaola

Postautor: elaola » środa, 25 sie 2010, 11:19

kotek tak byłoby najlepiej, ale w praktyce to jest niewykonalne, bo będziemy wycinać poszczególne części i przyklejać. Żeby to obszyć, to musielibyśmy zrobić tak: powycinać, poprzymierzać czy pasuje i zanosić do obszycia. Myślę, że wtedy znowu by nie pasowało, bo wymiary się zmienią-pewnie nieznacznie, ale jednak.
Nie wiem, może czymś smarować te brzegi żeby się nie strzępiły? tylko czym? jakimś klejem?
pozdrawiam elaola

andriu
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: andriu » środa, 25 sie 2010, 11:38

Ja tam nic nie obszywałem, skorupę od wewnątrz po oczyszczeniu z resztek starego kleju okleiłem gąbką chyba 4mm i na to kleiłem powycinaną uprzednio wykładzinę (najtańszą w OBI). Przy oknach wciskałem ją płaskim wkrętakiem pod uszczelkę. Nic się nie pruje jak na razie, miłego remontu.
kolejna N126n '88 trzeci rok zbieram się do remontu

Awatar użytkownika
elaola

Postautor: elaola » środa, 25 sie 2010, 12:03

andriu dziękuję za słowa otuchy-na pewno będzie "miły". Mieliśmy już próbkę, gdy wymienialiśmy jakiś czas temu "dach". Tylko, że wtedy kupiliśmy gotową wykładzinę z Niewiadowa -a i tak nie było lekko. :D
pozdrawiam elaola

Wojaak32

Postautor: Wojaak32 » środa, 25 sie 2010, 12:49

Mnie cała gotowa obszyta tapicerka łącznie z dachem kosztowała około 500zł - taka jak oryginalna z 10mm gąbką pod spodem. Jak chcesz to dam Ci namiary, bo w kilku sklepach znalazłem to samo za 1000zł :? . Z klejeniem nie było problemu a robiłem wszystko sam. Trzeba było wyjąć okna, bo inaczej się nie dało wcisnąć. Właśnie wróciłem z campingu ze Szwecji - nic nie prześwituje, nie śmierdzi nową wykładziną, tylko zauważyłem że z izolacją cieplną to jest tak sobie. Mimo 10mm gąbki w nocy było chłodno.

ps. powodzenia w remoncie, dla mnie to była masa zarwanych sobót i niedziel, a stół robiłem jeszcze na dzień przed wyjazdem. Natomiast wieczory i samo spanko w przyczepce wynagrodziło cały wysiłek :D
Pozdrawiam

Jacek

N126d, N250c off-road edition
+ 3-litrowy holownik
catering, grill, kuchnia polowa, zapraszam na http://www.grill-kuchnia.com

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 25 sie 2010, 13:06

Piersze koty za płoty :D , nie jest to wcale takie trudne - po pierwszej ścianie będzie znacznie łatwiej. Co do wyklejania ścian z kawałków to moim zdaniem tak właśnie trzeba zrobić - oryginalna tapicerka też jest z kałałków. Należy tylko zadbać o to żeby łączenia wychodziły na miejscach zakrytych przez meble tzn. na jednej listwie do mocowania szafy, nad rogiem drzwi, po jednej i drugiej stronie zlewu, pod oknami (przód i tył) i na rogach przyczepy - mowa tu o N 126N. Z całego kawałka robimy tylko sufit i przód/tył przyczepy pod oknem. Okna boczne wycinamy już po przyklejeniu wykładziny (sprawniej i dokładniej) z zapasem który podkładamy następnie pod uszczelkę.
Ja zastosowałem zwykłą najtańszą wykładzinę beż żadnej gąbki - w słoneczny dzień mam miejscami małe efekty :wink: ale skoro to działa tylko w jedną stronę (w nocy na zewnątrz nic nie widać) więc mi to odpowiada. Moim prywatnym zdaniem izolacja w przypadku Niewiadówek jest całkowicie zbędna - nawet w bardzo słoneczne i ciepłe dni nie zauważyłem nagrzewania się ścian od środka przyczepy, a na chłodniejsze noce lepiej zainwestować w Trumę. Zresztą wykonanie pożądnej (działającej) zmniejszyło by skutecznie już i tak skromną przestrzeń w środku przyczepy. Ciepło w przyczepie wchodzi jak i wychodzi głownie oknami więc polecam przyciemnienie folią, lub też stosowanie rolet odbijających promienie słoneczne.
Obrazek

andriu
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: andriu » środa, 25 sie 2010, 16:13

elaola pisze:andriu dziękuję za słowa otuchy-na pewno będzie "miły". Mieliśmy już próbkę, gdy wymienialiśmy jakiś czas temu "dach". Tylko, że wtedy kupiliśmy gotową wykładzinę z Niewiadowa -a i tak nie było lekko. :D

Najgorsze w tym wszystkim jest wykręcanie mebli (przy szafce kuchennej skapitulowałem :twisted:, za nią została stara tapicerka) samo wyklejanie pustej przyczepy to "małe piwo przed śniadaniem" jak mawiał cieć Prokop :D
kolejna N126n '88 trzeci rok zbieram się do remontu

Awatar użytkownika
elaola

Postautor: elaola » czwartek, 26 sie 2010, 21:28

Dzisiaj zakupiliśmy wykładzinę dywanową na filcu-w sklepie Komfort 1m2-19,95zł i klej polimerowy - wiaderko 3l-49.90zł
Jeśli nie będzie padać to w sobotę zaczynamy robotę. :?
pozdrawiam elaola

Awatar użytkownika
babula
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: babula » czwartek, 26 sie 2010, 21:30

elaola pisze: sobotę zaczynamy robotę. :?

powodzenia :D

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 27 sie 2010, 11:55

Pokażcie efekty, myślę, że powinno być dobrze. :thumbup:
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”