Ogrzewanie

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Ogrzewanie

Postautor: konrad » środa, 17 mar 2010, 13:32

rura powinna wejść do środka :?:
na stronie truma są intrukcje do pobrania

Obrazek
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 17 mar 2010, 13:40

No tak teraz wszystko jasne, ja mam tylko pojedynczą rurę - będę musiał ją jakoś zaizolować termicznie.
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 17 mar 2010, 14:59

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2013, 22:50 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 17 mar 2010, 16:29

W mojej inaczej jest rozwiązane odprowadzenie skroplin, wszystko wraca do komina w trumie, na samym dole jest otworek i dalej już nie wiem ( do palnika :?: ). Kurcze najgorsze jest to że wolny weekend dopiero za 2 tygodnie :evil: . zCy ta rura pojedyncza nie nagrzewa się zbyt mocno ?
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 18 mar 2010, 07:26

zundapp600 pisze:
BIGL pisze:będę musiał ją jakoś zaizolować termicznie.

U mnie tez jest pojedyncza i jakoś działa .

nie wiem co ma na celu izolacja w kominku trumy :roll:
w domach stosuję się ją, aby nie wytrącała się para wodna na ścianach komina
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » niedziela, 28 mar 2010, 14:37

No i pierwsza noc w przyczepie już za mną - sezon otwarty :D . Większość wczorajszego dnia spędziłem na montażu nowo nabytej Trumy :D . Zaplanowanej fotorelacji z montażu nie będzie gdyż baterie z aparatu musiały zasilić iskrownik :oops: . Wszystko poszło w mniarę sprawnie i bez większych problemów, choć wszystko było raczej czasochłonne :roll: (przynajmniej w moim przypadku :wink: ). Na dzień dzisiejszy piecyk wygląda tak Obrazek . Problemy dostarczyła tylko rura spiro znajdująca się w zestawie - nie dość że była bez tej izolacji papierowej to jeszcze okazała się być za krótka aby można było ją odpowiednie wyprofilować w szafie Obrazek .Pozostało mi zamówić dedykowana rurę wraz z opaskami (jeżeli chcę korzystać z szafy- koszt nie jest straszny :wink: . Z zewnątrz całość wieńczy kominek Obrazek. Co do temperatury w przyczepce to po 2 godzinach grzania (nie na full) było 15* w środku przy 5-6 na zewnątrz i cały czas stopniowo rosło :D . O 2 nad ranem skończył się gaz w małej butli (ładowałem ja w zeszłym roku i już była na wykończeniu) więc musiałem przełączyć się na większą z babcinej kuchenki - dobrze że przewidziałem taką możliwość i wieczorem postawiłem sobie ją obok kufra :D . Z rana na termometrze było widać coś takiego Obrazek i myślę żę tak właśnie było bo na zimno nie mogłem specjalnie marudzić 8) . Niezdecydowanym gorąco :wink: polecam i z przyjemnością odpowiem na wszelakie pytania.
Obrazek

wojtus

Postautor: wojtus » poniedziałek, 19 lip 2010, 21:37

Przeczytałem...
Moje uwagi ogrzewanie powietrzne Webasto - raczej się nie nadaje do przyczepki, mam takie w samochodzie...
Trumy - zobaczyłem, jak dla mnie dużo przeróbek.

Kieruję się w kierunku mokrego Webasto, w miarę nowego urządzenia, wyciągniętego z samochodu grupy VW:
- piecyk/pompki zamonotwane w bagażniku z przodu,
- do tego mały zbiornik paliwa ON - 5l,
- sam bagażnik do sprzedania, zamiast niego metalowa skrzynia - zamykana,
- do kabiny dwa węże, w środku chłodnica zamiast grzejnika, mały wentylator,
- całość z wentylatorem zużyje jakieś 45W, co da mi jakieś 30 godzin pracy ciągłej,
- akumulator mam w przyczepie - z praktyki w samochodzie ogrzewanie działa 4 dni ciągle :mrgreen: (drugi aku).

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 19 lip 2010, 22:06

Tylko Truma :!: Jeżeli wywiercenie dwóch otworów (komin, podłoga) to dużo przeróbek to cała instalacja do wodnego webasta to jest makabra. Instalacja sterowników, pompek czy zborników (paliwo i wyrównawczy to jest niepotrzebna grzebanina, a efekt słabiutki. Zresztą patrząc na koszta to Truma wychodzi taniej :!:
Cała instalacja elektryczna Trumy to 15 cm kabelka i 2 paluszki (iskrownik), wszystko działa automatycznie - odkręcam pokrętło iskrownik daje iskrę do momentu zapłonu - podobnie jak gaz się skończy to iskrownik sam się włącza a termopara odcina dopływ w razie zdmuchnięcia płomienia. Wewnętrzna komora spalania sprawia to że nie czuć w ogóle gazu w środku przyczepy. Taka Truma jak moja potrafi nagrzać przyczepę samym płomieniem startowym. Testowałem wcześniej grzejniczek konwektorowy 500W nie był zbyt wydajny, a i ranem miałem zaparowane szyby ( teraz tego nie ma).
Jak chcesz to sprawdzić zapraszam na oględziny - szybko zmienisz zdanie :wink: ....
Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » wtorek, 20 lip 2010, 14:41

Witacie
Z uwaga przeczytałem cały wątek a że dodatkowo miałem okazję w Borkach zapoznać się "naocznie i namacalnie" z trumą Henia na mojej liście TO DO (do zrobienia) pojawił się nowy wpis Truma.
Kontaktowałem się z przedstawicielem Truma na Polskę i poniżej przedstawiam aktualną ofertę z cenami, którą otrzymałem.
Jak widzicie cena nieco zaporowa, ale z uwagi na brak umiejętności technicznych, nie podejmuje się reanimowania używanej Trumy. Planuję wdrażać w karawaning córeczkę (lat 6) zatem bezpieczeństwo ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie.
Reasumując nie pozostaje mi nic innego jak zakup nowej + montaż w autoryzowanym punkcie.

1. Trumatic S 2200 wersja z kominem z lewej strony - nr. kat. 31110-01lub wersja z kominem z prawej strony - nr. kat. 31110-02
- cena - 310,08 € netto / 378,30 € brutto
2. Komin boczny - nr. kat. 30320-01
- cena 69,66 € netto, 84,99 € brutto
3. Instalacja gazowa kpl. pojedynczy reduktor 93,00 € netto / 113,46 € brutto
SecuMotion 157,00 € netto / 191,54 € brutto
W zestawie: reduktor, komplet węży, 6 mb rury gazu,złączka kątowa.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 22 lip 2010, 17:39

Witajcie
Rozmawiałem dzisiaj z człowiekiem z duni.pl w kwestii trumy.
Można u Niego zakupić ogrzewanie wraz z montażem.
Cenowo model 2200 (nowy, z gwarancją) + montaż wyjdzie ok 2000 zł.

Czy ktoś z Forumowiczów miał do czynienia z w/w firmą?
Jakieś uwagi i opinie?
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

wojtus

Postautor: wojtus » poniedziałek, 2 sie 2010, 21:05

Czekam na ogrzewanie Truma , zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam zamiar grzać jeszcze skrzynie :mrgreen: - ciepłe powietrze rozprowadzone po przyczepie.

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 2 sie 2010, 21:16

I super :D
Obrazek

wojtus

Postautor: wojtus » czwartek, 12 sie 2010, 21:04

Zamotane ... przed urlopem nie uruchomię, chyba że awaryjnie podczas urlopu - kominek nie dojechał.
Końcówka do podłączenie gazu, do dostania w warsztacie montującym LPG w samochodach.
Montując w szafie, truma mija się z mocowaniem do ramy i ramą na styk, n126n.

Pytania:
- ktoś może mi podać jaką średnicę ma kominek, wywiercę otwór wcześniej i może tymczasowy kominek,
- ktoś robił jakąś dodatkową osłonę z dołu?

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » czwartek, 12 sie 2010, 21:18

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2013, 22:51 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtus

Postautor: wojtus » czwartek, 12 sie 2010, 22:03

Jeśłi jest fotka, chętnie zobaczę. Jeśli fotkę trzeba robić, to szkoda czasu na wchodzenie pod przyczepę.

Wróć do „Pozostałe”