karawaningowe potyczki : przyczepa kontra kamper

Ciekawostki dotyczące karawaningu i Niewiadówek
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: karawaningowe potyczki : przyczepa kontra kamper

Postautor: kotek » środa, 31 mar 2010, 18:17

A może połączyć jedno z drugim jak to zrobił znajomy z Piastowa. Miał kampera i dokupił enkę. Teraz kamperem rozwozi towar a w przyczepie mieszka na wyjazdach. Po roku takiego jeżdżenia zwrócił mu się zakup i dodatkowe koszty utrzymania, bo przestał mieszkać po hotelach i płacić za strzeżone i ubezpieczone parkingi, ma więcej czasu dla siebie i firmy.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » środa, 31 mar 2010, 18:51

Paczku może odpowiem za Konrada - ponieważ 20 letni kamper tak jak i 20 letnia osobówka ma za sobą już nie jedno. Wszystko (jeżeli nie bylo już wcześniej remontu) jest dość mocno wysiedziane i podniszczone, a podłoga, progi i cała reszta ( w tym silnik) domaga się ciągłych usprawnień.
Z zewnątrz - zero opływowych kształtów, jak byś jechał w blaszanym pudle.

Mimo to kampery bardzo mi się podobają i gdyby było mnie stać na zakup owego szybko stałbym się właścicielem :)
C5 ;)

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 31 mar 2010, 20:23

gimof pisze:Paczku może odpowiem za Konrada - ponieważ 20 letni kamper tak jak i 20 letnia osobówka ma za sobą już nie jedno. Wszystko (jeżeli nie bylo już wcześniej remontu) jest dość mocno wysiedziane i podniszczone, a podłoga, progi i cała reszta ( w tym silnik) domaga się ciągłych usprawnień.
Z zewnątrz - zero opływowych kształtów, jak byś jechał w blaszanym pudle.

Mimo to kampery bardzo mi się podobają i gdyby było mnie stać na zakup owego szybko stałbym się właścicielem :)

Latka to jedno a przebieg to drugie - zresztą te przyczepki , które ostatnio nabyli nasi koledzy też sobie liczą co najmniej po 10 latek.

Opływowy kształt ? A przyczepa ma opływowy kształt ?

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 31 mar 2010, 20:32

- dużo taniej na autostradzie :!:
kamper liczony jest jak osobowe ?

Nie - ale holownik + czepka liczone są jak TIR

- w zasadzie nie wymaga usprawnień - ma wszystko co potrzeba
a czego nie ma cepka ? bo to zależy już od konkretnego egz. są cepki gdzie masz akumulator, ciepłą wodę, ogrzewanie gazowe itp

A ciepła wode z chłodnicy masz ?

prestiż

oj tu to bym polemizował, czy prestiż zapewnia 20letni kamper ?
zresztą akurat dla nas nie jest to chyba sprzet do lansowania ;)

Pogadaj z właścicielami starszym Marcedesów czy zamienia się na 5-cio letniego Fiata Pande?

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 31 mar 2010, 20:36

Paczek pisze:Czemu, wiec drogi Konradzie - z Twoich usta ( a właściwie Twojej klawiatury) 20-sto letni Kamper brzmi jak by to był eksponat muzealny ?

bo miałem 20 paro letnie auto z pod znaku gwiazdy, był to dostawczy MB 207 i osobowy w123
żaden nie miał problemów z silnikiem, skrzynią, napędem, nie psuł się układ kierowniczy
ale np raz zgubiłem tłumik na skrzyżowaniu (przegnił), raz pękł wężyk od układu hamulcowego (sparciał ze starości)
pech chciał, że akurat jak zapaliło się czerwone światło na jednym z głównych skrzyżowań w krk
(co by było gdyby stało się to na alpejskich serpentynach ?)
Niestety starość to nie tylko przebieg, ale też wiek, czas niestety powoduje starzenie el gumowych, korozję itd

Druga sprawa to komfort, poziom komfortu w tak starym aucie odpowiada trabiemu, a nie astrze (nawet gdy ma 300kkm)

pamiętaj też że konstrukcja budy to sandwicz, którego unikasz ;)
tu też wiek robi swoje ...

w cepce jak pęknie hamulec, to wyhamujesz holownikiem, jest tam też małe el które łatwiej (taniej) serwisować (tych które wpływają na bezpieczeństwo)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 31 mar 2010, 21:01

Paczek pisze:- dużo taniej na autostradzie :!:

liczy się liczba osi, cepka+osobowe to IIkaegoria, TIR 5osi, to IV

a czego nie ma cepka ? bo to zależy już od konkretnego egz. są cepki gdzie masz akumulator, ciepłą wodę, ogrzewanie gazowe itp

po co ?
mając trume z nadmuchem, masz ciepło w budce w kilka chwil ?

Pogadaj z właścicielami starszym Marcedesów czy zamienia się na 5-cio letniego Fiata Pande?

ja zmieniłem gwiazdkę na astrę ... i nie żałuję :wink:

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 31 mar 2010, 21:39

konrad pisze:
Paczek pisze:Czemu, wiec drogi Konradzie - z Twoich usta ( a właściwie Twojej klawiatury) 20-sto letni Kamper brzmi jak by to był eksponat muzealny ?

bo miałem 20 paro letnie auto z pod znaku gwiazdy, był to dostawczy MB 207 i osobowy w123
żaden nie miał problemów z silnikiem, skrzynią, napędem, nie psuł się układ kierowniczy
ale np raz zgubiłem tłumik na skrzyżowaniu (przegnił), raz pękł wężyk od układu hamulcowego (sparciał ze starości)
pech chciał, że akurat jak zapaliło się czerwone światło na jednym z głównych skrzyżowań w krk
(co by było gdyby stało się to na alpejskich serpentynach ?)
Niestety starość to nie tylko przebieg, ale też wiek, czas niestety powoduje starzenie el gumowych, korozję itd

Druga sprawa to komfort, poziom komfortu w tak starym aucie odpowiada trabiemu, a nie astrze (nawet gdy ma 300kkm)

pamiętaj też że konstrukcja budy to sandwicz, którego unikasz ;)
tu też wiek robi swoje ...

w cepce jak pęknie hamulec, to wyhamujesz holownikiem, jest tam też małe el które łatwiej (taniej) serwisować (tych które wpływają na bezpieczeństwo)

Jaki był przebieg tego Mercedesa ?
Czy robił po 5.000 rocznie?

Więc chyba nie ma co porównywać z Kamperem .

Jazda z przyczepką czy jazda solo ? Ja zdecydowanie wole solo

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 31 mar 2010, 21:40

konrad pisze:

Czyli Kamper jednak taniej

po co ?
A Kamper nie ma Trumy ?

Kwestia gustu

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » środa, 31 mar 2010, 21:53

Paczek pisze:
konrad pisze:

Czyli Kamper jednak taniej

po co ?
A Kamper nie ma Trumy ?

Kwestia gustu

Dobre podsumowanie całej dyskusji !!! :D
C5 ;)

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 31 mar 2010, 23:55

Obawiam się że to nie koniec :wave:

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 1 kwie 2010, 00:42

Pączek się uparł i nie docierają do niego już żadne argumenty :D . Kiedyś miełem takiego busa Mercedesa i jak zatankowałem do pełna to zgubiłem zbiornik paliwa :D - był tak głośny że nawet nie słyszałem jak odpadł :D - oczywiście przejechałem na paliwie z przewodów jakieś 300m i finito. Zadzwoniłem po kolegę aby przyjechał mnie holować, jak zaczepiłem linkę aby go zabrać ze środka drogi to się okazało że skrzynia biegów się zblokowała :evil: ,a jak już odłączyłem most to u kolegi zrobił się kapeć z przodu i musieliśmy szukać wulkanizacji. Masakra. Tak to właśnie jest ze starymi gratami... Co do starszych Mercedesów to w większości są to mity i takie tam gadanie, co z tego że silnik jeszcze zrobi 300tys km jak wszystko inne jest do wymiany, a akurat silnik wymienić by było najtaniej. Swoją gwiazdkę wspominam bardzo dobrze, ale też cieszę się że już jej nie mam :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » czwartek, 1 kwie 2010, 07:22

BIGL pisze:Pączek się uparł i nie docierają do niego już żadne argumenty :D . Kiedyś miełem takiego busa Mercedesa i jak zatankowałem do pełna to zgubiłem zbiornik paliwa :D - był tak głośny że nawet nie słyszałem jak odpadł :D - oczywiście przejechałem na paliwie z przewodów jakieś 300m i finito. Zadzwoniłem po kolegę aby przyjechał mnie holować, jak zaczepiłem linkę aby go zabrać ze środka drogi to się okazało że skrzynia biegów się zblokowała :evil: ,a jak już odłączyłem most to u kolegi zrobił się kapeć z przodu i musieliśmy szukać wulkanizacji. Masakra. Tak to właśnie jest ze starymi gratami... Co do starszych Mercedesów to w większości są to mity i takie tam gadanie, co z tego że silnik jeszcze zrobi 300tys km jak wszystko inne jest do wymiany, a akurat silnik wymienić by było najtaniej. Swoją gwiazdkę wspominam bardzo dobrze, ale też cieszę się że już jej nie mam :D

Raduś - sugerujesz że jestem upariuszek - a czy to nie Wy - zwolennicy ciągania wagonów - nie jesteście fanatykami swoich poglądów ?

Poczytaj uważnie cała rozprawkę i wyciągnij neutralne wnioski

Ps. co by to była za dyskusja gdyby wszyscy mieli jednakowe poglądy - Komunizm ? :D

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 1 kwie 2010, 07:38

Paczek pisze:Jaki był przebieg tego Mercedesa ?
Czy robił po 5.000 rocznie?

Więc chyba nie ma co porównywać z Kamperem .

Michale, ale nie tylko przebieg się liczy, pewnie że tamten jeden i drugi mógł mieć i milion km,
ale co to ma do parciejącej gumy ? - przewód hamulcowy, ona nie pękła z przebiegu, a starości
owszem kamper może mieć i 100kkm, będzie to prawie nówka (jeśli chodzi o mechanikę), ale wszystkie el gumowe będą już leciwe i będą potencjalnym źródłem awarii
(zresztą producenci zawsze podają przebieg/wiek, przy wymianie elementów)

druga sprawa to korozja, pewnie że kamper sporadycznie pojedzie w zimie po soli, ale wilgoć zrobi swoje np z instalacją elektryczną ?

czy uważasz że nowe auto z salonu i takie samo nowe trzymane w garażu 20lat, będą tak samo bezawaryjne ?

ja miałem już obawy jadąc do CRO 8letnią astrą (jak się okazało nie bezpodstawne - padł aku ;))
po prostu bałbym się jazdy 20letnim autem gdzieś w "świat", bo w przypadku awarii holowanie i naprawa mogą przewyższyć wartość tego sprzętu ;)
tak jako ciekawostkę, znajomi jeżdżą na wyprawy, nawet 20latenimi autami 4x4, ale np serwis takiego auta to często połowa wartości 6-7kzł (wymienia się wszystkie węże gumowe, bierze spory zapas części ... i trzeba mieć mechanika w załodze ;))

przyczepa jest dużo prostsza, tam nie ma praktycznie co się zepsuć, tak żeby uniemożliwić jazdę ...
bo nawet z choinką doczłapiesz się do jakiegoś parkingu ...

i tak jak pisałem - komfort, uszy puchną przy 80km/h ;)
Jazda z przyczepką czy jazda solo ? Ja zdecydowanie wole solo

wiesz, a ja lubię jechać z cepką, jest to jakaś atrakcja, na co dzień śmigam solo (Ty może masz już właśnie przesyt)
ciągnąc ogon od razu wiem, że jadę na odpoczynek 8), w sumie nie męczy mnie jazda z budką, nie sprawia jakiś problemów (choć cofać nie umiem :lol: )
może trochę prędkość (ale tu stary kamper nie nadgoni)

np w grudniu zapiąłem niewiadkę i pojechałem na tor kajakowy tylko na dzień :lol:

zobaczymy jak będzie w tym roku z dużą tonową budką ...

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 1 kwie 2010, 07:50

Paczek pisze:Raduś - sugerujesz że jestem upariuszek - a czy to nie Wy - zwolennicy ciągania wagonów - nie jesteście fanatykami swoich poglądów ?

przecież to forum głównie przyczepowców, to oczekujesz że będą tu wychwalane kampery :mrgreen:
tak jak pisałem, ja jestem na tak, ale nie dziś 8)

Wróć do „Ciekawostki”