Projekt "Custom Nka" by Pavulon
- Pavulon
- Fanklubowicz
Re: Projekt "Custom Nka" by Pavulon
Ta ma 3 biegi...
A która lepsza?
A która lepsza?
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Pavulon pisze:Ta ma 3 biegi...
A która lepsza?
Zdecydowanie pierwsza nadaje się do "polerowania" po nałożeniu ręcznie wosku (dla uzyskania połysku żebyś się nie męczył szmatkami) a ta druga jeśli ma miękki start i regulację obrotów to jest to idealna maszyna do polerowania lakieru.
- Pavulon
- Fanklubowicz
Ok, dzięki.
- dankm
- Fanklubowicz
U mnie ta z castoramy wariuje z obrotami ale lepiej taka niż ręcznie ta szpachle z włóknem drzeć.
Francuskie 120KM w ropie
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie
n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie

n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy
-
- Fanklubowicz
Pavulon pisze:Niestety nie była to jej pierwsza robota... Przeżyła szlifowanie twardej żywicy jak kleiłem canoe, padła na szpachlówce Bolla.
Zanabyłem właśnie MacAllistera z ciastoramy, zobaczymy ile pociągnie.
Swoją drogą używał ktoś szlifierki oscylacyjnej do polerowania lakieru?
Mam identyczną, ale pod marką Dexter. Wytrzymała paręnaście godzin pracy i odpadł krążek. Ale że była jeszcze na gwarancji to dali sztukę nówkę.
Poziom alkoholu powyżej 0,5 promila zapewnia doraźną nieśmiertelność...
N126n `89 dizel edyszyn - już nic nie robię, a jednak...
N132T `84 gaz edyszyn
Opel Zafira B '08 - podrobiona pora sprzedać
Ford S-Max mk1 '14 - holownik
Ford Fiesta MK7 '09 -małe, srebrne toczydełko
Towarówka ze Świdnika
N126n `89 dizel edyszyn - już nic nie robię, a jednak...
N132T `84 gaz edyszyn
Opel Zafira B '08 - podrobiona pora sprzedać
Ford S-Max mk1 '14 - holownik
Ford Fiesta MK7 '09 -małe, srebrne toczydełko
Towarówka ze Świdnika
- Pavulon
- Fanklubowicz
Gdyby nie czas to kupiłbym znowu Parksida. Mój znajomy złota rączka obsługuje wszystkich pilarzy w okolicy i warsztat ma taki ze tylko pozazdrościć , wszystko z Parksida z lida od plazmy po wkrętarkę pneumatyczną.
Mówi że najlepszy sprzęt z chinskiej masówki bo na rynek niemiecki i dlatego sam mam kilka elektronarzedzi tej marki
i jestem zadowolony. Szlifierka wytrzymała 3 lata i w sumie kręci sie ale nie wibruje.
Zawiozę do niego to pewnie mi naprawi
Mówi że najlepszy sprzęt z chinskiej masówki bo na rynek niemiecki i dlatego sam mam kilka elektronarzedzi tej marki

Zawiozę do niego to pewnie mi naprawi

- Miron EZD
- Fanklubowicz
Czy nie lepiej kupić jeden droższy ale profesjonalny sprzęt niż kilka tańszych?
Z mojego doświadczenia zawodowego, a pracowałem kilka lat w utrzymaniu ruchu, wnioskuję że nie zawsze uda się zaoszczędzić
na tańszych urządzeniach czy częściach, o czasie zużytym na naprawę, przestojach, nerwach i dodatkowej robocie nie wspomnę.
Wiem, że nieraz wydatek kilku stówek więcej nieraz boli i przeważnie kupuje się tańsze urządzenia, no bo przecież u siebie
nie robimy profesjonalnie i na taką robotę powinno wystarczyć.
Otóż przekonałem się, że nawet kupując urządzenie do "użytku domowego" lepiej kupić coś lepszego, przeważnie z dłuższą gwarancją,
nieraz trzyletnią lub dożywotnią.
Takie jest moje zdanie i nie każdy się musi z tym zgodzić, bo jak wiadomo, każdy robi dla siebie.
Z mojego doświadczenia zawodowego, a pracowałem kilka lat w utrzymaniu ruchu, wnioskuję że nie zawsze uda się zaoszczędzić
na tańszych urządzeniach czy częściach, o czasie zużytym na naprawę, przestojach, nerwach i dodatkowej robocie nie wspomnę.
Wiem, że nieraz wydatek kilku stówek więcej nieraz boli i przeważnie kupuje się tańsze urządzenia, no bo przecież u siebie
nie robimy profesjonalnie i na taką robotę powinno wystarczyć.

Otóż przekonałem się, że nawet kupując urządzenie do "użytku domowego" lepiej kupić coś lepszego, przeważnie z dłuższą gwarancją,
nieraz trzyletnią lub dożywotnią.
Takie jest moje zdanie i nie każdy się musi z tym zgodzić, bo jak wiadomo, każdy robi dla siebie.
Jak już oftopujemy to moim zdaniem wszystko zależy. Znam ludzi, którzy mają podobne podejście, wiertarkę SDS Bosch czy inne Hilti, a niestety nie potrafią powiesić samodzielnie obrazka na ścianie. Ja za to pamiętam jak kupiłem swoje pierwsze mieszkanie, a za raz po tym wiertarkę marki Pegasus w Tesco za 29 plnów. Przeżyła ona remont mieszkania i starej chałupy. Wierciła w betonie, mieszała zaprawy itp. itd. i tak chyba z 3 lata i została zezłomowana tylko dlatego, że zaliczyła lot szybowcowy z dachu, spadła i wygła się oś uchwytu. Żal mi jej do dzisiaj, bo była pancerna 
Poza tym na różnych forach i grupach jednak ludzie tego Parksaida chwalą więc po co przepłacać.

Poza tym na różnych forach i grupach jednak ludzie tego Parksaida chwalą więc po co przepłacać.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Pavulon
- Fanklubowicz
Pewnie, że lepiej kupić lepsze... Ale obecnie nie zawsze droższe znaczy lepsze, przekonałem się niejednokrotnie.
Mam w warsztacie wiertarkę Dedra; wytrzymała z 2 lata i mam Parksaida już 5 rok i nie ma nawet luzu na wrzecionie.
Ale jak potrzebuję naprawdę coś na dłużej to tak staram się robić, poza tym wszystko ma teraz ograniczoną żywotność i markowe i te podróby.
Mam w warsztacie wiertarkę Dedra; wytrzymała z 2 lata i mam Parksaida już 5 rok i nie ma nawet luzu na wrzecionie.
Ale jak potrzebuję naprawdę coś na dłużej to tak staram się robić, poza tym wszystko ma teraz ograniczoną żywotność i markowe i te podróby.
- Pavulon
- Fanklubowicz
Przedłużamy majówkę ale można już oblać ten etap.
- Pavulon
- Fanklubowicz
Pytanie do fachowców... panele montujecie na oryginalnych utworach w ramie? Tak jest ok 0.7mm grubości?
Fachowcem nie jestem ale tak montowałem
Podkładki powiększane i żadna siła tego nie ruszy.

U mnie tak. Zamiast wkrętów są nity.
W mojej opinii montaż za pionową część ramki jest praktyczniejszy. W razie wymiany panelu masz dojście do mocowania, łatwo coś przerobić, dorobić ramę pod inny wymiar.
W mojej opinii montaż za pionową część ramki jest praktyczniejszy. W razie wymiany panelu masz dojście do mocowania, łatwo coś przerobić, dorobić ramę pod inny wymiar.