Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
[quote]Zarówno dookoła ościeżnicy jak i drzwi są wkręty.
Podejrzewam, że jeśli je usuniesz to powinno się samo rozłożyć na oczekiwane części.
Ościeżnica może być klejem potraktowana więc młotem solidnym od środka uderz.[/quote]
Czyli raczej nie stanowi to problemu tym bardziej, że oba elementy idą do wyrzucenia?
Rama drzwi faktycznie ma wkręty dookoła ale ościeżnica tylko w 1 miejscu gdzie spotykają się jej końce i jest przykręcony zawias. Mam nadzieję, że nikt tego nie wkleił.
[attachment=0]20200220_212015.jpg[/attachment]
Podejrzewam, że jeśli je usuniesz to powinno się samo rozłożyć na oczekiwane części.
Ościeżnica może być klejem potraktowana więc młotem solidnym od środka uderz.[/quote]
Czyli raczej nie stanowi to problemu tym bardziej, że oba elementy idą do wyrzucenia?
Rama drzwi faktycznie ma wkręty dookoła ale ościeżnica tylko w 1 miejscu gdzie spotykają się jej końce i jest przykręcony zawias. Mam nadzieję, że nikt tego nie wkleił.
[attachment=0]20200220_212015.jpg[/attachment]
Ościeżnica ma śruby dookoła od zewnątrz, pod klinem ozdobnym.
Wyjmij klin i tam jest ok 20 wkrętów
Drzwi zdejmuję się z zawiasów jak domowe, do góry.
Te wkręty w zawiasach też wykręć, to jakaś samoróbka.
Murano pisze:Ościeżnica ma śruby dookoła od zewnątrz, pod klinem ozdobnym.
Pod klinem, znalazłbym

Mam taka uszczelkę, ponoć do drzwi, to gdzie ona idzie?
Bo teraz takowej nie widzę. Uszczelniać czymś ościeżnice?
Dookoła drzwi pod listwą aluminiową
Listwy nad okienne i listwy alu do mocowania przedsionka, przyklejać na taśmę butylową plus wkręty/śruby/nity? czy tylko uszczelniacz pod wkręty a w przypadku listew bocznych dodatkowo zabezpieczenie od środka?
Mam taśmę jak na foto, boję się ze w szczelinę która powstanie będzie włazić i przyklejać się brud ale chyba to jest najlepsza opcja na uszczelnienie?
Taśma łapie od razu? ustawienie listew bocznych jest chyba problematyczne?
Czy warto przesunąć listwy nadokienne aby wkręty wypadły w świeżym drewnie?
Ktoś używał tego preparatu w puszce? to chyba coś jak by grunt/aktywator butylu.
Mam taśmę jak na foto, boję się ze w szczelinę która powstanie będzie włazić i przyklejać się brud ale chyba to jest najlepsza opcja na uszczelnienie?
Czy warto przesunąć listwy nadokienne aby wkręty wypadły w świeżym drewnie?
Ktoś używał tego preparatu w puszce? to chyba coś jak by grunt/aktywator butylu.
Sory że post pod postem ale jeszcze to...
Czytałem, że teraz jest jakiś nowy typ zamykania okien, mam nowe okna ale w nich są takie same zaczepy jak w starych.
Mam też takie małe elementy jak na foto co stanowi jakiś fragment systemu zamykania.
Jak to wszystko ma grać ze sobą?
Czytałem, że teraz jest jakiś nowy typ zamykania okien, mam nowe okna ale w nich są takie same zaczepy jak w starych.
Mam też takie małe elementy jak na foto co stanowi jakiś fragment systemu zamykania.
Jak to wszystko ma grać ze sobą?
Szyba to na 100% okno kuchenne gdzie do zapinania są metalowe bolce.
Te plastiki to zamknięcia szyb przód/tył. Inne klamki są w szybach.
Murano pisze:Szyba to na 100% okno kuchenne gdzie do zapinania są metalowe bolce.
Ok. sory mój błąd, nie rozpakowałem wszystkich szyb, czyli nowy system jest tylko przód i tył, kuchenne bez zmian

eloziomwaw pisze:Listwy nadokienne i listwy alu do mocowania przedsionka, przyklejać na taśmę butylową plus wkręty/śruby/nity? Czy tylko uszczelniacz pod wkręty a w przypadku listew bocznych dodatkowo zabezpieczenie od środka?
Mam taśmę jak na foto, boję się ze w szczelinę która powstanie będzie włazić i przyklejać się bród ale chyba to jest najlepsza opcja na uszczelnienie?
Czy warto przesunąć listwy nad okienne aby wkręty wypadły w świeżym drewnie?
Ktoś może się wypowiedzieć jak to wygląda z tą taśma?
Co do uszczelniacza, to chyba lepszym rozwiazaniem bylby Sikaflex 221. A przynajmniej ja bym takowego użył.
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
z1c00 pisze:Co do uszczelniacza, to chyba lepszym rozwiązaniem byłby Sikaflex 221. A przynajmniej ja bym takowego użył.
Punktowo w miejscu śrub? A listwy boczne od środka też zabezpieczyć dodatkowo?
Położyć nową listwę, tymczasowo unieruchomić, np. taśmą lub klejem na ciepło, wywiercić otwory, zdjąć listwę, uszczelnić otwory i przekręcić listwę?
eloziomwaw pisze:z1c00 pisze:Co do uszczelniacza, to chyba lepszym rozwiązaniem byłby Sikaflex 221. A przynajmniej ja bym takowego użył.
Punktowo w miejscu śrub? A listwy boczne od środka też zabezpieczyć dodatkowo?
Położyć nową listwę, tymczasowo nieruchomość np. taśmą lub klejem na ciepło, wywiercic otwory, zdjąć listwę, uszczelnić otwory i przekręcić listwę?
Aż tak to Ci nie pomogę, miałem niewiadkę może z 1 miesiąc a potem kupiłem zagraniczną więc remontu nie robiłem. Musisz pytać bardziej doświadczonych ludzi na tym forum, bo nie chcę wprowadzać w błąd.
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
Miejsce mocowania listwy nie jest przypadkowe i nie bardzo jest możliwość przesunięcia.
Na listwie jest okno, które ma być idealnie wpasowane w otwór i zamki.
Wiec raczej to okno wyznacza miejsce montażu listwy.
Na listwie jest okno, które ma być idealnie wpasowane w otwór i zamki.
Wiec raczej to okno wyznacza miejsce montażu listwy.
Możesz ewentualnie zrobić nowe dziury w listwie i wkręty będą w nowym miejscu a stare dziury dobrze uszczelnić.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Wyleciało cale oświetlenie, otwory od wewnątrz będą zalaminowane, i z tyłu wiadą zespolone lampy 5w2. Mocowania na wkręty do wlaminowanego twardego drewna od środka, jest sztywno, nie robią się pajęczaki i lampe można odkręcić bez potrzeby dostępne nakrętki od środka.
Wklejone na Mamuta twarde drewno do mocowania szafek, będzie też zalaminowane.
Narazie ze względu na pogodę mogę zrobić laminowanie od środka, częściowo ocieplenia i szlifowanie z zewnątrz tego co zaczął poprzedni właściciel.
Do szpachlowania wymagana temp. 20 stopni.
Zakup plandeki żeby mogła stać bez okien albo będę po prostu zakładać polcavera na noc.
ps. Mam do sprzedania komplet nowego oświetlenia zewnętrznego, oryginał.
Wklejone na Mamuta twarde drewno do mocowania szafek, będzie też zalaminowane.
Narazie ze względu na pogodę mogę zrobić laminowanie od środka, częściowo ocieplenia i szlifowanie z zewnątrz tego co zaczął poprzedni właściciel.
Do szpachlowania wymagana temp. 20 stopni.
Zakup plandeki żeby mogła stać bez okien albo będę po prostu zakładać polcavera na noc.
ps. Mam do sprzedania komplet nowego oświetlenia zewnętrznego, oryginał.