Zaczep trudny do zdjęcia

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
BobBudowniczy

Re: Zaczep trudny do zdjęcia

Postautor: BobBudowniczy » piątek, 22 kwie 2016, 05:26

Lewarek słupkowy + jakaś przedłużka np kawałek klocka drewnianego i po problemie.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » piątek, 22 kwie 2016, 07:02

DIZZY pisze:Jak wesoło się zrobiło :lol:
Wszystkim dziękuję za cenne porady, jednak haka wymieniać nie będę, a faceta zostawiam w domu, ..... zapiszę się na siłownię :wink:

Hej,

Dyskusja sie zrobila wesola wiec zeby merytorycznie pisac: ja na Twoim miejscu dla wygody wymienilbym zaczep przyczepy. Bedziesz miala raz na zawsze spokoj, a to nie jest majatek - za kilkadziesiat zlotych dostaniesz nowy, a przykreci Ci to kazdy facet. Od reki powinnas dostac w Juli, ale tam bedzi drogo pewnie kolo stowki.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » piątek, 22 kwie 2016, 08:13

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » piątek, 22 kwie 2016, 12:12

DIZZY pisze:Zaczep w mojej N250 bardzo trudno zdjąć z haka, to znaczy trudno to zrobić mnie, mężczyzna nie ma z tym większego problemu, bo ma więcej siły.
Wydaje mi się, że zbyt ciasno siedzi, bo zakładając go trzeba przydepnąć, ręką się nie wciśnie.
Niedługo jedziemy z koleżanką na wyprawę bez męskiej opieki, i mam obawę czy same damy radę, czy będziemy musiały za każdym razem szukać pana do pomocy, a to w obcojęzycznym kraju może być kłopotliwe.
Możecie coś doradzić w temacie?

DIZZY pewnie nie jest to najprostsze rozwiązanie, ale wydaje mi się że dla Ciebie najlepsze.
Montaż koła podporowego-manewrowego (takiego jak masz w zapiekance), pozwoliło by Ci na swobodne manewrowanie nią gdy nie jest zapięta do samochodu. Nie musiała byś jej szarpać (dźwigać) za dyszel podczas odpinania i zapinania.
Te czynności stały by się dziecinnie proste przy tej wadze przyczepy, a zaczep jeżeli jest zużyty warto wymienić.
Pozdrawiam i udanego wyjazdu.

Awatar użytkownika
Mr.Makarena
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Mr.Makarena » piątek, 22 kwie 2016, 12:49

DIZZY pisze:Zaczep w mojej N250 bardzo trudno zdjąć z haka,
Możecie coś doradzić w temacie?

Kręć kółkiem manewrowym a jednocześnie trzymajac za dzwignie zwalniającą obracaj zaczepem lewo-prawo - zejdzie bez problemu bez zadnej siły ...
Pozdrawiam :

Mr.Makarena

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 22 kwie 2016, 13:33

Moja N250 nie ma kółka manewrowego :wink: , ale tak jak napisał pawlo fiona N126e pomyślałam o tym, by takowe zamontować.
Rozważam, czy nowy zaczep, czy kółko manewrowe :roll:

Może być taki zaczep?
http://allegro.pl/zaczep-kulowy-dyszel-okragly-50mm-750kg-al-ko-i6055006696.html

Lub kółko takie?
http://allegro.pl/kolo-podporowe-z-obejma-kolko-manewrowe-winterhoff-i6119785095.html
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » piątek, 22 kwie 2016, 14:51

DIZZY pisze:Moja N250 nie ma kółka manewrowego :wink: , ale tak jak napisał pawlo fiona N126e pomyślałam o tym, by takowe zamontować.
Rozważam, czy nowy zaczep, czy kółko manewrowe :roll:

Może być taki zaczep?
http://allegro.pl/zaczep-kulowy-dyszel-okragly-50mm-750kg-al-ko-i6055006696.html

Lub kółko takie?
http://allegro.pl/kolo-podporowe-z-obejma-kolko-manewrowe-winterhoff-i6119785095.html

Jeśli musisz wybierać to wybierz zaczep.
W końcu to jedyny element co łączy przyczepę z samochodem i warto aby był sprawny.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 22 kwie 2016, 15:04

Przeciętny mężczyzna nie ma problemu ze zdjęciem zaczepu mocnym szarpnięciem do góry dwiema rękami, więc najpierw wypróbuję nasmarować.
A jak i to nic nie da wymieniam zaczep, no i może kółko założę :wink:
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » piątek, 22 kwie 2016, 15:29

Jeśli jesteś pewna swojego zaczepu to może jednak kółko :roll:
Kółkiem pomożesz sobie zdjąć a z założeniem po nacelowaniu zawsze można stanąć na dyszel. Oczywiście zachowując wszystkie zasady BHP :wink:

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » piątek, 22 kwie 2016, 16:47

Sprawny i prawidłowo działający zaczep ma się bez żadnych oporów zakładać i zdejmować z kuli. Jeżeli tak nie jest to zaczep jest do wymiany.

A co do kółka manewrowego to jakoś nie widzę przykręcenia uchwytu do rury tak żeby się nie gibało, trzeba by go przyspawać.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » piątek, 22 kwie 2016, 18:58

ttaber pisze:
tantalos pisze:Ja w towarówce kładę zaczep na hak i wchodzę na dyszel ;sam wskakuje. W ence tego nie muszę robić bo zaczep wskakuje pod własnym ciężarem .

A jak zdejmujesz?
:?

No tak wątek jest jak zaczep wypiąć a nie zapiąć :oops:
Wypinam pociągnięciem za dźwignię i wg mnie idzie lekko,kobieta chyba musi jednak użyć większej siły,zaczep mam nowy.

ttaber

Postautor: ttaber » piątek, 22 kwie 2016, 20:02

tantalos pisze:
ttaber pisze:
tantalos pisze:Ja w towarówce kładę zaczep na hak i wchodzę na dyszel ;sam wskakuje. W ence tego nie muszę robić bo zaczep wskakuje pod własnym ciężarem .

A jak zdejmujesz?

No tak wątek jest jak zaczep wypiąć a nie zapiąć :oops:
Wypinam pociągnięciem za dźwignię i wg mnie idzie lekko,kobieta chyba musi jednak użyć większej siły,zaczep mam nowy.

To czemu stajesz na dyszlu żeby podpiąć na hak?

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 22 kwie 2016, 21:23

Być może też tak, że zaczep jest zwyczajnie w środku przybrudzony i nie otwiera się do końca. W takim wypadku przeczyszczenie i przesmarowanie ruchomych częsci powinno rozwiązać problem za darmo.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » sobota, 23 kwie 2016, 11:42

Może być jak piszesz, stary smar z zanieczyszczeniami może blokować zaczep. Ja bym go dokładnie umył w ropie pędzelkiem, najlepiej po rozebraniu na części, jeśli się da.
Może też być np. zadzior, występ na jakiejś części, który trzeba wyrównać np. pilnikiem. Trzeba by to zobaczyć.

Awatar użytkownika
Slawol74
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Slawol74 » sobota, 23 kwie 2016, 21:31

Najlepsze forum na świecie !!! Jedna rzecz odpiecie cepki a tyle postów , pomysłów itd . Jestem na kilku forach oj jak tam biednie piszą :wink: . U mnie też ciężko chodzi hak mam wysoko ( honda CRV ) dlatego .Ale odciągam dźwignię kręcę kołem manewrowym i po sprawie .
Należę do grona ludzi którzy wola rano budzić się z zakwasami niż z kacem .

Wróć do „Na każdy temat”