... N126N Robcia i prace z Nią związane ...

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: ... N126N Robcia i prace z Nią związane ...

Postautor: Robcio » sobota, 13 lut 2016, 21:34

Zeby porzadnie przymocowac kuferek do ramy oraz, aby zyskac mozliwosc mocowania przewozonych w nim rzeczy... pospawalem sobie z niewielkiego katownika taki oto stelaz.

Na koncu oddalem go do piaskowania, a pozniej do ocynku.

Obrazek

Kufer przykrecony jest do ramy czterema srubami i dwoma cybantami z drutu fi 6. Przyspawalem do staleza osiem prostych uchwytow i daje mi to wiele mozliwosci zamocowania dowolnych rzeczy za pomoca ekspanderow lub cienkich pasow transportowych.

Obrazek

A tu juz komplet z zalozona oslona najazdu...

Obrazek

Obrazek
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

Awatar użytkownika
tomtoy
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tomtoy » sobota, 13 lut 2016, 21:50

No nie powiem, komplecik prezentuje się zacnie,solidna robota :thumbup:
ten patent ze stelażem będę musiał zapożyczyć od Ciebie. :D

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » wtorek, 16 lut 2016, 22:25

tomtoy pisze:No nie powiem, komplecik prezentuje się zacnie,solidna robota :thumbup:
ten patent ze stelażem będę musiał zapożyczyć od Ciebie. :D
...nie widze problemu, korzystaj :D

Trwaja przygotowania do zbudowania instalacji gazowej. Zakupilem unikatowa butle 20,5L (okolo 8kg gazu), ale byla jakas taka smutna - grafitowa ;-P Oryginalny lakier usunalem chemicznie, a po tym zabiegu zbiornik trafil na lakiernie proszkowa.

Obrazek

Obrazek

Zostaje jeszcze sporo miejsca w kufrze...

Obrazek
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » środa, 17 lut 2016, 08:29

Butla faktycznie wesoła w porównaniu do standardowego koloru. Widzę że jednak zdecydowałeś się założyć stałą butlę.

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » środa, 17 lut 2016, 08:44

Ile waży taka butla ?

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » środa, 17 lut 2016, 10:09

grzesiek0 pisze:[...]Widzę że jednak zdecydowałeś się założyć stałą butlę.
...jeszcze sie waham - zobaczymy jak bedzie :wink:

BobBudowniczy pisze:Ile waży taka butla ?
...okolo 14kg bez gazu.
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » środa, 17 lut 2016, 11:02

Czyli waży więcej niż stalowa a mieści mniej gazu . Poza estetyką są jeszcze inne względy złożenia takiego zbiornika?

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » środa, 17 lut 2016, 11:58

BobBudowniczy pisze:Czyli waży więcej niż stalowa a mieści mniej gazu . Poza estetyką są jeszcze inne względy złożenia takiego zbiornika?
...akurat w tym przypadku estetyka nie ma nic do rzeczy. Taka butla, w okreslonych warunkach, to swietna sprawa. Jadac gdziekolwiek wstepujesz na stacje LPG i bez problemu dotankowujesz gaz; nie musisz czekac, az gaz sie skonczy... dolewasz i masz (w tym przypadku) 8kg.

Oczywiscie sens zastosowania butli samochodowej zalezy od sposobu podrozowania... jezeli ktos jedzie w okreslone miejsce i dlugo tam stacjonuje, lepszym rozwiazaniem bedzie przenosna butla, poniewaz mozna ja podmienic bez ruszania przyczepy. Ale jezeli ktos planuje przemieszczanie sie, to dotankowanie gazu w dowolnym momencie jest bardzo dobrym rozwiazaniem.

Jedyna niedogodnosc to kwestia (a w zasadzie brak mozliwosci) zatankowania do takiej butli czystego propanu na zime... i tylko ta sprawa powoduje, ze mam jeszcze watpliwosci przed jej montazem. Zastanawiam sie :wink:
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » środa, 17 lut 2016, 12:57

Ale przecież są przejściówki do tankowania stalowych 11 stek na lpg na stacjach samoobsługowa) także zwykłą stalową też zatankujesz :) też się miotam między tymi dwoma rozwiązaniami ale dla mnie albo butla torroidalna pod przyczepę albo bp light x2 szt do kufra. Pod przyczepa nie zajmuje miejsca w kufrze. Bp light lekkie i nie dociążasz przodu przyczepy (pamiętaj o max nacisku na hak - a o tym nikt kto montuje samochodową butlę w kufrze nie wspomina, a trzeba tego parametru pilnować)

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » środa, 17 lut 2016, 13:48

BobBudowniczy pisze:[...] dla mnie albo butla torroidalna pod przyczepę albo bp light x2 szt do kufra. Pod przyczepa nie zajmuje miejsca w kufrze. Bp light lekkie [...]
...myslalem o tym i uznalem, ze butla pod przyczepa to slaby pomysl. Zabrudzi sie, zacznie rdzewiec, ciezko kontrolowac jej stan oraz poziom gazu i jeszcze ciezsza od walcowej.

BP light to bylo dobre rozwiazanie do przyczepki... lekkie i widac poziom gazu. Szkoda, ze zostaly wycofane... a nawet gdyby jeszcze byly, to po co Ci az 2x10kg gazu? :shock:

Idealem bylaby lekka butla, ktora moznaby legalnie uzupelnic na kazdej stacji LPG :D
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » środa, 17 lut 2016, 15:29

Robcio pisze:
BobBudowniczy pisze:[...] dla mnie albo butla torroidalna pod przyczepę albo bp light x2 szt do kufra. Pod przyczepa nie zajmuje miejsca w kufrze. Bp light lekkie [...]
...myslalem o tym i uznalem, ze butla pod przyczepa to slaby pomysl. Zabrudzi sie, zacznie rdzewiec, ciezko kontrolowac jej stan oraz poziom gazu i jeszcze ciezsza od walcowej.

To że się zabrudzi to akurat nie problem, rdzewieć też nie powinna. W końcu jakoś jeżdżą samochody z podwieszanymi zbiornikami i nic im nie jest. Kontrola ilości gazu wymaga wczołgania się pod przyczepę co może być problematyczne chociaż ja tam nie wierzę wskaźnikom (są niedokładne) nie można na nich polegać. Poza tym co za problem przed każdym wyjazdem dotankować do pełna. Co do wagi to nie jestem w stanie wypowiedzieć się czy cięższe czy nie - musiałbym porównać te same pojemności danego typu. Ale wrzucając taka butlę pod przyczepę mamy korzystny rozkład mas, i więcej zmiescimy do kufra.
Robcio pisze:BP light to bylo dobre rozwiazanie do przyczepki... lekkie i widac poziom gazu. Szkoda, ze zostaly wycofane... a nawet gdyby jeszcze byly, to po co Ci az 2x10kg gazu? :shock:

Ogrzewanie potrafi dużooo konsumować gazu. Średnio 150-200g/h także 10kg gazu to 4 dni grzania? A gdzie lodówka, gotowanie i jak ktoś ma to grzanie bojlerem wody. Sporo gazu można wypalić przez kilka dni siedzenia na dziko w przyczepie. Poza tym zauważ że jadąc na krótsze wypady mogę jedna butlę zostawić w domu. Mając butlę samochodową wozisz zelastwo wszędzie czy będzie potrzebne czy nie.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy dlatego też głowie się nad tym co będzie lepsze. Chociaż osobiście sądzę że zbiornik samochodowy ma sens w sytuacji kiedy zużywamy dużo gazu i montujemy zbiornik większy niż standardowa stalowa 11kilówka

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » środa, 17 lut 2016, 18:17

Dla mnie też montowanie zbiornika mniejszego niż standardowa butla 11 kg i ograniczenie się w ilości gazu na dłuższy pobyt jest bez sensu. Inna sprawa, że przed każdym krótkim wyjazdem można na stacji LPG dolać do pełna, tu akurat na plus.
Za to bardzo podoba mi się idea zbiornika pod przyczepą i to nie małego, co najmniej 40 - 50 litrów czyli 20-25kg gazu, dla mnie niezależność musi być niezależnością. O ile kiedyś się zdecyduje to raczej właśnie w tę stronę.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 19 / 1182 km

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » środa, 17 lut 2016, 18:36

Ale kolorek! Super!
Widać dbałość o szczegóły! Przyczepa będzie (już jest) niepowtarzalna!
Również myślę o takim samym, jak na moje potrzeby zupełnie wystarczający.
Weekend w Bieszczadach (ogrzewanie, lodówka, podgrzewanie potraw) 2 kg gazu, dwa tygodnie wakacji(mniej grzania) 6 kg gazu.
Koniec pieprzen.. z butlami i płacenia haraczu, tylko montaż zbiornika musi poczekać w kolejce do zamontowania.

Awatar użytkownika
Robcio
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Robcio » środa, 17 lut 2016, 19:10

CornBlumenBlau pisze:[...] bardzo podoba mi się idea zbiornika pod przyczepą i to nie małego, co najmniej 40 - 50 litrów czyli 20-25kg gazu, dla mnie niezależność musi być niezależnością. O ile kiedyś się zdecyduje to raczej właśnie w tę stronę.
...widac tutaj, ze kazdy ma inne podejscie do tematu i inaczej wyobraza sobie swoje wyjazdy. Dla mnie 25kg gazu to OGROMNA ILOSC, dla Ciebie to zapas na dluzszy 'dziki' wyjazd, bo takie wyjazdy najbardziej lubisz :thumbup:

pawlo fiona n126e pisze:Ale kolorek! Super!
Widać dbałość o szczegóły! Przyczepa będzie (już jest) niepowtarzalna![...]
...dziekuje, cieszy mnie taka opinia. Ale caly czas jest jeszcze duzo do zrobienia... zobaczymy co uda sie zrobic w tym sezonie... powoli do przodu :D

pawlo fiona n126e pisze:[...]Również myślę o takim samym, jak na moje potrzeby zupełnie wystarczający.
Weekend w Bieszczadach (ogrzewanie, lodówka, podgrzewanie potraw) 2 kg gazu, dwa tygodnie wakacji(mniej grzania) 6 kg gazu.
Koniec pieprzen.. z butlami i płacenia haraczu, tylko montaż zbiornika musi poczekać w kolejce do zamontowania.
...nie mamy jeszcze wielu doswiadczen i nie mamy lodowki, ale mysle, ze 8kg gazu wystarczy nam spokojnie. To co piszesz Pawel, w kwestii zuzycia gazu, tylko to potwierdza. Reszta okaze sie w przyszlosci po wyjazdach.
Obrazek
SQ8KMY via Icom D-Star

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » środa, 17 lut 2016, 19:22

U mnie 11 kg butla idzie w 14 dni w najcieplejszym miesiacu roku.
Kiedyś na 3 tygodnie wystarczała mi 2 kg butla, ale nie korzystalem z ogrzewania...
bo go nie miałem :mrgreen:
Owszem gazu starczyło, a nawet resztę przywiozlem do domu, ale szczęka w nocy mało z zawiasów nie wyleciała :D
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 19 / 1182 km

Wróć do „Remonty”