Śliczna niepraktyczna
Re: Śliczna niepraktyczna
Idąc tym tropem to powinniśmy ganiać po nowe butle gazowe za każdym razem bo te z wymiany to strach na nie patrzeć bo mogą ekspolodować a idąc dalej nie jedzmy warzyw i owoców bo mogą z w nich być jakieś formy pasożytów które zjedzą nas od środka poczym zaraz zacznie się temat lodówek absorpcyjnych z wybuchowym i trującym amoniakiem i samej konstrukcji naszych przyczepek które podczas pracy laminatu mogą powodować wykruszanie drobin żywicy i włókna szklanego które jeśli dostanie się do organizmu powoduje drażnienie komórek i reakcje nowotworowe... Głęboki oddech! Sprawdzać szczelność, kupić czujniki, spray do kontroli szczelnosci, gaśnice i cieszyć się ciepełkiem w każdych warunkach. A szukając natchnienia na to że nowe to takie idealne to polecam google i raporty Rapex. Tam są wyniki badań między innymi nowiutkich urządzeń grzewczych znanych marek. A więc jak ze wszystkim rozsądek i nie popadanie w paranoje.
...
...
Po przeczytaniu tych wszystkich informacji, odnoszę wrażenie, że jako jedyna wsród forumowiczów, lekkomyślnie zamontowałam używaną trumę i cudem będzie przeżyć noc.
Miałem podobnie tylko ja nie kupowałem a dostałem trumę z przyczepą i szczerze przyznam, że pierwszej nocy jak było zimno zmarzłem jak pies, bo bałem się odpalić i zasnąć, drugiej miałem już ciepło ale słabo spałem, bo ciągle sprawdzałem czy się pali i czy jeszcze żyję, a trzeciej nocy się znieczuliłem i zasnąłem jak to po znieczuleniu. Rano wstałem, a w budzie było 25 stopni

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
-
Pewnie, że nie ma co panikować, milion ludzi korzysta, a z jedna komora się może i uszkadza i to nie koniecznie podczas snu. Zresztą kto nie ryzykuje nie pije szampana (w ciepełku) tylko co najwyżej zmrożoną wódkę
Niemniej jest faktem, że przewidziane są te urządzenia na ok. 10 lat, ale na 100% obliczone są tak, że wytrzymają wiele, wiele dłużej. Po prostu założenie producenta jest takie, żeby nie eksploatować do zużycia, właśnie ze względu na bezpieczeństwo, co nie znaczy, że nowe nie może pęknąć.
Po prostu ja mam lęki, ale nie neguję innych. To że ktoś się boi myszy, nie znaczy, że myszy są złe

Niemniej jest faktem, że przewidziane są te urządzenia na ok. 10 lat, ale na 100% obliczone są tak, że wytrzymają wiele, wiele dłużej. Po prostu założenie producenta jest takie, żeby nie eksploatować do zużycia, właśnie ze względu na bezpieczeństwo, co nie znaczy, że nowe nie może pęknąć.
Po prostu ja mam lęki, ale nie neguję innych. To że ktoś się boi myszy, nie znaczy, że myszy są złe

Używać to też pojęcie względne, bo jeden będzie jeżdził co weekend przez cały rok i grzał kilkadziesiąt dni w roku, a inny będzie jeżdził tylko w sezonie letnim i grzał kilka godzin rocznie.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Dobra to tak na podsumowanie:
zdrowy rozsądek podczas montażu i użytkowania, ciągła kontrola urządzeń gazowych, czujniki gazu i czadu na pokładzie.
I kratki wentylacyjne (wentylacja!) nie zapominajcie o tym, kupić dodatkowy koc a kratki wentylacyjne otwarte!
zdrowy rozsądek podczas montażu i użytkowania, ciągła kontrola urządzeń gazowych, czujniki gazu i czadu na pokładzie.
I kratki wentylacyjne (wentylacja!) nie zapominajcie o tym, kupić dodatkowy koc a kratki wentylacyjne otwarte!
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
DIZZY pisze:
składa DIZZY
To pewnie piecyk zamontowany, działa i wszyscy żyją. Pozdrawiamy.
pawlo fiona n126e pisze:DIZZY pisze:
składa DIZZY
To pewnie piecyk zamontowany, działa i wszyscy żyją. Pozdrawiamy.
Mój post wszedł nie tam, gdzie powinien, TAKI CHOCHLIK

A piecyk na pewno będzie sprawny, dobrze zamontowany i wszyscy będziemy zadowoleni

Ponieważ wywiązała się dyskusja , z resztą nie tylko tu
wkleję wam to co dostałem od Andrzeja z Opalenicy na temat dolnego wydechu spalin , kominków i innych wynalazków .A każdy niech sobie odpowie na pytanie czy tak można .Dodam tylko że facet ma 16 letnie doświadczenie w naprawach , montażu i wszelkiego typu przeróbkach .
Andrzej napisał ....
Fotki Trumy z dolnym wydechem jest tylko siatka i nic poza tym Carver ma tylko tą kwadratową blaszkę i tyle w temacie nie ma żadnych kominków innych zakończeń bynajmniej jak robię 16 lat piece nie widziałem nic poza tym co na foto chyba że ktoś coś sobie dołożył carwer w oryginale ma jedynie na dole podobną uszczelkę ten o- ring w podstawie pieca by spaliny się nie dostawały Truma już tego nie ma nie słuchajcie ludzi którzy nie mają o tym zielonego pojęcia .

Andrzej napisał ....
Fotki Trumy z dolnym wydechem jest tylko siatka i nic poza tym Carver ma tylko tą kwadratową blaszkę i tyle w temacie nie ma żadnych kominków innych zakończeń bynajmniej jak robię 16 lat piece nie widziałem nic poza tym co na foto chyba że ktoś coś sobie dołożył carwer w oryginale ma jedynie na dole podobną uszczelkę ten o- ring w podstawie pieca by spaliny się nie dostawały Truma już tego nie ma nie słuchajcie ludzi którzy nie mają o tym zielonego pojęcia .
Po tym co napisał Paweł zamontowałem tylko taki kołnierz który ma chronić wydech od wiatru i wody podczas jazdy .
Budki wczoraj zostały odebrane, za dwa tygodnie weekendowy wyjazd więc wstawię fotki, opis działania mojej trumy i wrażenia pierwszej nocy.
-
DIZZY pisze:Budki wczoraj zostały odebrane
Ile masz przyczep??
Jedną a kolega Dizzy drugą czyli wyjechały dwie ,a rozglądają się za trzecią .Tylko chwalić się nie chcą

Robcio pisze:Plotkarz ;-P
Już nie.
Moje ogłoszenie:
Kupię niewiadówkę N126, gotową do pociągnięcia.
Najchętniej pustą w środku.
Szczelną, z oknami i drzwiami w całości.
Może być bez papierów.
Najlepiej z woj. łódzkiego, wielkopolskiego lub zachodniopomorskiego.
W cenie do 1200 zł.