Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
vipwest
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 187
Rejestracja: niedziela, 7 kwie 2013, 18:40
Lokalizacja: Lwów / Kraków

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vipwest » niedziela, 18 sty 2015, 15:23

nacia pisze:Pizza i ciasto niewiadówkowe na inauguracji sezonu 2015 Bieszczady 20-22.03 :D

Drogi kolego ja nikomu nic nie odbieram :lol: Ty będziesz kucharzem a ja kucharką, a pozostali uczestnicy zlotów będą czekać na jedzonko Obrazek.
Zapraszam na degustację w Bieszczady 20-22.03.2015 http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=5019

Drogi Panie Moderator, poprosze skopiować ten post w odpowiednim dziale :thumbup:
2024: 13 / 710

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 18 sty 2015, 15:57

Janek wszystko się da. Właśnie wstawiłem taka mielonkę ze zmielonej szynki i drobiu. Takie się robi dużo szybciej, bo schabik się macerował 2 dni, a to i tak za krótko. Mielonkę można przyprawić, nabić i gotować.
Nastęny projekt nad którym pracuje to mam nadzieję będzie wypas. Projekt ten to wędlinka dojrzewająca. Niestety efekty będą dopiero za jakiś tydzień.

reflexes z tapatalk

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » niedziela, 18 sty 2015, 17:30

Tylko nie przesadzajcie Panowie z solą peklową. Owszem jest przydatna, ale to nic zdrowego. Ja np daję tylko około 25% zalecanej w przepisie soli peklowej, a pozostałe 75% zastępuje zwykłą solą kuchenną. Jeśli tylko nie jest to wędlina długodojrzewająca a zwykła mielonka lub szynka drobiowa róźnicy nie widać, więc po co szaleć z azotanami i azotynami.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 18 sty 2015, 18:54

Ja nie daje praktycznie w ogóle soli peklowej i też jest gitarra.

reflexes z tapatalk

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » niedziela, 18 sty 2015, 23:53

Ja w ogóle nie używam soli peklującej. Ale robię małe partie na raz praktycznie. Wyłącznie nasycona solanka z przyprawami no i generalnie porcje do 2kg mięsa.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 08:14

Zapomniałem zrobić ostatnio fotki mojej mielonki, a teraz to już nie ma co pokazywać :) . Parę dni temu zakupiłem kolejny szynkowar, bo jednego to się nie opłaca do gara wstawiać, a moje dwie dotychczas zrobione wędlinki tak smakowały degustatorom, że ogółem zamówiłem już 7 sztuk :lol: .
Wczoraj zaś zakupiłem piękną szyneczkę i działam dalej. Na razie eksperymentuję i szukam najlepszego smaku. Wczoraj szyneczkę pokroiłem w drobną kostkę, dodałem do tego podobnie pokrojoną karkówkę. Poprzednią mielonkę lekko chyba przesadziłem z miksem przypraw więc teraz próbuję inaczej. Mięsko przyprawione tylko solą (dałem 1/3 peklowej żeby zobaczyć czy faktycznie będzie efekt wizualny), pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Dodatkowo dodałem jakieś 200 ml wody ugotowanej z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, w której rozpuściłem 4 łyżeczki żelatyny. Mięcho dobrze wyrobione (aż zacznie się kleić do rąk) podzieliłem na dwa szynkowary i do jednego dorzuciłem jeszcze parę posiekanych suszonych pomidorów. Dzisiaj po południu parzenie Obrazek i jutro na śniadanko będzie jak znalazł Obrazek.
Fotek postaram się nie zapomnieć :lol:

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1090
Rejestracja: piątek, 29 lut 2008, 15:13
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyroby domowe.

Postautor: b.b tulipan » piątek, 23 sty 2015, 10:17

reflexes pisze:Dzisiaj po południu parzenie i jutro na śniadanko będzie jak znalazł.
Fotek postaram się nie zapomnieć :lol:



Wszystko ładnie wszystko pięknie i chyba smacznie. :D
Ja myślę że nie można przesadzać z dodatkami zwłaszcza tymi pachnącymi intensywnie np. gałka muszkatołowa.
Lepiej mniej niż będzie zapach drogerii w ustach :lol:
Co do soli peklującej to ona nadaje kolor wyrobom.

ps. ja jak robię wyroby w szynkowarce to wychodzą mi jakieś takie zbite, twardawe. Może za bardzo ściśnięte sprężyną. Coś muszę poprawić.
Opisz jak to wygląda w Twoich wyrobach.
Załączniki
Różne 2014. 061.jpg
Różne 2014. 063.jpg
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 10:54

No taką drogerię właśnie zrobiłem :shock: . Da się to zjeść i jest smaczne ale jak otwieram w robocie kanapki to wszystkim kapie na papiery ślina :lol:
Moje też mi się wydają mocno zbite i dlatego też właśnie skracam okres nacisków :D . W przepisie na schab jaki robiłem pierwszy było żeby najpierw uciskać to przez chyba 2 dni i jeszcze przez noc do ostudzenia. Schab zmniejszył się o połowę :) . Dzisiaj rano zamknąłem szynkowary żeby się trochę ubiło i po parzeniu mam zamiar wystudzić szybko w zimnej wodzie, otworzyć i dalej studzić już bez sprężyny. Jutro postaram się zrelacjonować efekty.

A sól peklująca to poza kolorem to głównie konserwuje mięso i takie jest jej główne zadanie. Generalnie nie widzę potrzeby jej dodawać, bo takie wyroby trzymają się zdecydowanie lepiej niż sklepowe, a dodatkowo trzymam je w woreczkach próżniowych. Wczoraj wpadła mi w sklepie w oko to kupiłem i zobaczę jaki będzie efekt. Potrzebna mi ona do drugiego projektu który robię ale o tym za kilka dni :)

Awatar użytkownika
Nacia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1203
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 13:08
Lokalizacja: Sieradz

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Nacia » piątek, 23 sty 2015, 11:02

reflexes pisze: to wszystkim kapie na papiery ślina :lol:

:clap: No właśnie wszystkim kapie ślina nawet tym, którzy czytają posty :lol: i skręcają się z głodu :mrgreen:
Idę przekąsić serek owczy z suszonym pomidorkiem.
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady :)
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 23 sty 2015, 13:27

Racja, z przyprawami lepiej nie przesadzać. Dobrze też takie kawałki mięska przed doprawieniem lekko potraktować tłuczkiem do mięsa. Lepiej się później wszystko trzyma. Super wychodzi teź szyneczka z fileta indyka.
Jeśli idzie o twardość takich wędlinek z szynkowara to powiedziałbym, że odpowiedzialny za to jest sposób parzenia i późniejszego chłodzenia, czyli parzenie w zbyt wysokiej temperaturze, a później właśnie szybkie schłodzenie takiemu twardemu i suchemu efektowi sprzyja. Jeżeli w szynkowarach jest po 1 kg mięsa parzymy przez godzinę , licząc od osiągniecia właściwej temperatury, jeżeli po 1,5kg -1,5 godz itd. Aby szyneczka była miękka i soczysta należy parzyć w temperaturze 75-80*C, a następnie zwolnić sprężynę, aby wędlina nabrała z powrotrm soczystości i pozostawić w tym samym garnku, w tej gorącej wodzie aż do wystygnięcia. Najlepiej do następnego dnia.
Ps. Takie wyroby najlepiej smakują dopiero na drugi dzień z chlebkiem domowego wypieku...;)
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 13:55

Widzisz, to ciekawe co piszesz, bo w kilkudziesięciu przepisach które przeczytałem w sieci bardzo często jest mowa o tym, że po parzeniu wstawić do zimnej wody albo wręcz do lodu, a później studzić jeszcze przez noc ze sprężyna. Ja dzisiaj mam zamiar ją jednak do studzenia ściągnąć. Generalnie nie przeszkadzało mi to, że wędlinki były mocno ściśnięte, bo lepiej się je kroi ale bardziej to, że jakoś mało się ich robi :lol:
licząc od osiągniecia właściwej temperatury

Wody czy zawartości, bo to spora różnica. Niestety kupiłem sobie szynkowar w którym nie da się mierzyć temperatury w środku więc liczę jakieś 1,5 do 2 godzin (w zależności od rodzaju mięsa) ale od momentu uzyskania przez wodę odpowiedniej temperatury (około 80 st).

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 23 sty 2015, 14:05

Licząc od osiągnięcia temperatury wody.
Polecam taki termometr:
http://allegro.pl/t5-termometr-do-piecz ... 35218.html
(przydatny też do grzania wody do prysznica na wyjazdach;))
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 14:12

Termometr to ja mam właśnie taki. Generalnie jednak przy każdej obróbce cieplnej mięcha lepiej mierzyć jego temperaturę wewnątrz. Tak mi kiedyś powiedział pewien bardzo dobry kucharz. Podał mi nawet temperatury w jakich poszczególne mięsa się obrabia żeby były właśnie mięciutkie i soczyste ale już nie pamiętam, tym bardziej, że on mi to podawał z dokładnością do 1 stopnia.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 23 sty 2015, 15:53

Inną sprawą jest, że najlepiej samodzielnie przejść przez kilkanaście takich cyklimi samemu, nabrać doświadczenia co do rodzaju mięs, przypraw, parzenia, wyśrodkować pod siebie i swój smak wszelkie sposoby, przepisy itd. Ale nigdy nie zawadzi jak jeden drugiemu coś doradzi.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 23 sty 2015, 17:14

Dobra dobra, Ty mnie tu nie ściemniaj tylko dawaj swój popisowy przepis :lol:


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości