refllexes z tapatalk
Wyroby domowe
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Odp: Wyroby domowe.
Słowo ciałem się stało. Gąska nafaszerowana , zacerowana i czeka żeby jutro trafić na 2 godzinki do piekarnika. Przed pieczeniem oblłożę ją jeszcze płatkami masła. Sorry za jakość fotki ale robiona jak zwykle mikrofalówką 
refllexes z tapatalk
refllexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Odp: Wyroby domowe.
Po tym blisko dwutygodniowym świętowaniu dzisiaj załodze zachciało się pizzy.
Ciasto to 2,5 szklanki mąki, drożdże instant, 3 łyżki oliwy, sól i ciepła woda około szklanka. Dodatki według uznania.
refllexes z tapatalk
Ciasto to 2,5 szklanki mąki, drożdże instant, 3 łyżki oliwy, sól i ciepła woda około szklanka. Dodatki według uznania.
refllexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
No i pięknie. .. U mnie wszystkie przepisy na ciasta zaczynają się od dwóch szklanek mąki:). Ja czasem dodaje wody ale gazowanej. Ogólnie pizza fajna rzecz. .. "przegląd lodówki". Na wyjazdy by się przydał piekarnik w budzie albo prodiż na lpg. Jako sos do pizzy koncentrat z bulionem i dużą ilością czosnku, bazylii i oregano.
- TomekN126N
- Fanklubowicz

- Posty: 3859
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 18:54
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Re: Wyroby domowe.
Na wyjazdy by się przydał piekarnik w budzie albo prodiż na lpg.
Noo, taki piekarniczek byłby fajny. Znalazłem palnik http://allegro.pl/palnik-gazowy-do-gril ... 49063.html ale piekarnika nie. Ma ktoś jakiś pomysł?
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Re: Wyroby domowe.
TomekN126N pisze:Na wyjazdy by się przydał piekarnik w budzie albo prodiż na lpg.
Noo, taki piekarniczek byłby fajny. Znalazłem palnik http://allegro.pl/palnik-gazowy-do-gril ... 49063.html ale piekarnika nie. Ma ktoś jakiś pomysł?
Eee, słabo kombinujecie. Do pizzy w budzie wystarczy patelnia z pokrywką.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
Dobre... trzeba będzie przetestować.
Re: Wyroby domowe.
Karnawał w pełni to z wielu moich przepisow na ciasta polecam tani i szybki na chruściki.
Zdjęć nie będzie-wszystko zeżarli, zanim naładowałam baterię do aparatu
20 dag maki
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy/oleju
2 jaja
Zagnieść składniki na ciasto jak na makaron, wstawić przykryte do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wykroić ciasteczka. Smażyć w głębokim oleju na jasno zloty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Pycha
p.s. dodam, że nie wykrawam typowych chruścików, tylko wykrawam kieliszkiem od wódki.
Podczas smażenia robią się fajne malutkie piłeczki, takie na jeden haps.
Zdjęć nie będzie-wszystko zeżarli, zanim naładowałam baterię do aparatu
20 dag maki
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy/oleju
2 jaja
Zagnieść składniki na ciasto jak na makaron, wstawić przykryte do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wykroić ciasteczka. Smażyć w głębokim oleju na jasno zloty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Pycha
p.s. dodam, że nie wykrawam typowych chruścików, tylko wykrawam kieliszkiem od wódki.
Podczas smażenia robią się fajne malutkie piłeczki, takie na jeden haps.
-
BobBudowniczy
- Posty: 727
- Rejestracja: czwartek, 6 mar 2014, 07:41
Re: Wyroby domowe.
Patent na pizzę z patelni naprawdę ciekawy, ja tak zawsze w sytuacjach kryzysowych robiłem na patelni grzanki: chleb, masło, pokrojona w kostkę/paski szynka lub jakaś inna wędlina, przyprawa do pizzy/oregano A jak brak to extremalnie wegeta też może być 
Chleb posmarować -nałożyć wędline, na to ser żółty i przyprawa. Pichcic pod przykrywką do momentu aż chleb się przypiecze a ser żółty rozleje po chlebie
Chleb posmarować -nałożyć wędline, na to ser żółty i przyprawa. Pichcic pod przykrywką do momentu aż chleb się przypiecze a ser żółty rozleje po chlebie
Re: Wyroby domowe.
vvarrior pisze:U mnie wszystkie przepisy na ciasta zaczynają się od dwóch szklanek mąki:)
Miałem kiedyś takiego dyrektora..., chłop bardzo lubił pichcić i też wszystkie jego przepisy zaczynały się od dwóch szklaneczek, z tym że nie mąki
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
Re: Wyroby domowe.
pawko pisze:vvarrior pisze:U mnie wszystkie przepisy na ciasta zaczynają się od dwóch szklanek mąki:)
Miałem kiedyś takiego dyrektora..., chłop bardzo lubił pichcić i też wszystkie jego przepisy zaczynały się od dwóch szklaneczek, z tym że nie mąki
Hehe mój znajomy u którego kiedyś gościnnie wędziłem mięsko od świtu też miał ten miły zwyczaj:). 06:00 rano (dla mnie pora na dobranoc) szykujemy palenisko i co etap to "cyk"... Ale po pierwszych oporach uświadomił mnie że jego wędzarnia ma tak w instrukcji i wędzenie ma swoje prawa i obowiązki
- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz

- Posty: 4434
- Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
- Lokalizacja: Siradiensis
Re: Wyroby domowe.
Zrobiliśmy dziś w domu na probę pizzę w wersji turystycznej, czyli "na patelni".
Wyszła wyśmienicie, powiedziałbym, że nawet przewyższa smakiem pieczoną w piekarniku. Z pewnością zrobimy kiedyś taką na wyjeździe.
Jako dowód smakowita fotka
Wyszła wyśmienicie, powiedziałbym, że nawet przewyższa smakiem pieczoną w piekarniku. Z pewnością zrobimy kiedyś taką na wyjeździe.
Jako dowód smakowita fotka
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 70 / 5874 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 70 / 5874 km
- kooba
- Administrator

- Posty: 5960
- Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
- Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Wyroby domowe.
CornBlumenBlau pisze: Z pewnością zrobimy kiedyś taką na wyjeździe.
Mam nadzieję, że również będziemy na tym wyjeździe
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Re: Wyroby domowe.
Ja tyż
.
Ja właśnie oczekuję na dostawę szynkowara, bo już dość mam żarcia tego ścierwa, które nam serwują w spożywczakach więc mam nadzieję, że w weekend pierwsza próba będzie. No może nie pierwsza, bo już kiedyś próbowałem ale na mniej profesjonalnym sprzęcie.
Ja właśnie oczekuję na dostawę szynkowara, bo już dość mam żarcia tego ścierwa, które nam serwują w spożywczakach więc mam nadzieję, że w weekend pierwsza próba będzie. No może nie pierwsza, bo już kiedyś próbowałem ale na mniej profesjonalnym sprzęcie.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Re: Wyroby domowe.
kooba pisze:CornBlumenBlau pisze: Z pewnością zrobimy kiedyś taką na wyjeździe.
Mam nadzieję, że również będziemy na tym wyjeździe
Kubuś zabierz patelnię i Cię albo Agę nauczę. Przepyszna była
reflexes pisze:Ja właśnie oczekuję na dostawę szynkowara, bo już dość mam żarcia tego ścierwa, które nam serwują w spożywczakach więc mam nadzieję, że w weekend pierwsza próba będzie. No może nie pierwsza, bo już kiedyś próbowałem ale na mniej profesjonalnym sprzęcie.
My szynkowara używamy już jakiś czas i jesteśmy bardzo zadowoleni. A jedzonko pierwsza klasa
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km
Re: Wyroby domowe.
My szynkowara używamy już jakiś czas i jesteśmy bardzo zadowoleni. A jedzonko pierwsza klasa
Ja też już jeden mam, ale to była samoróbka zrobiona z kawałka walającej się kwaśnej rury ale ona miała za dużą średnicę i kawał mięcha wychodził zbyt gruby i ciężko było doprowadzić środek do odpowiedniej temperatury. Robiłem też szynkowar z obciętej butelki pet z litrowym słoikiem wody jako obciążeniem ale to znowu jest bardo mało stabilne. Próby były ale mało satysfakcjonujące więc pomysł na kilka lat został zawieszony. Teraz będzie pełna profeska
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości

