Remont 126e u vvarriora

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remont 126e u vvarriora

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 24 lis 2014, 02:29

Wygląda naprawdę ok. 230 i lpg działa, na 12V jest też opór więc grzałka ok. Więc dzięki za udaną transakcję...i spowodowany tym rozpiernicz w budzie;). Ale odwdzięczy się to jeszcze większym komfortem:). Dzięki!
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 29 lis 2014, 03:53

Tak.. wiem wiem... Moda na sukces to pikuś w porównaniu z naszym nieskończonym "remontem". Zastanawiam się czy nie poprosić Moderatorów o zmianę tytułu wątku na "Poligon vvarriora" ;) zwłaszcza że nowy power block się planuje .... Ale co tam .Napiszę!
U Wathera uruchomiony piec więc natura postanowiła sprawdzić jak się sprawdziliśmy i sypnęło troszkę śniegiem.
Obrazek
Obrazek

Jak pisałem wcześniej przyjechała do nas w odwiedziny lodówka od Bossmana. Myślałem że nasz dziadek elektrolux będzie miał jakieś żale że rok minął i już go nie kochamy w ogóle;) ... ale spotkały się elektroluxy na uboczu naszego RODOS i
Obrazek
wyjaśnili sobie wszystko;). Że będą się widywać, dzielić piwem, fla(cz)szkami, mielonką i dziadek elektrolux zamieszka u Walthera i będzie mu tam dobrze.

Ale wracając na ziemię to mierząc miejsce na lodówkę miałem więcej szczęścia niż rozumu...
Obrazek
Szeroka szafa... niski blat... zapas 2mm w każdym wymiarze ale wszedł.

Mocowanie jak na razie takie jak zrobiliśmy w polarku.
Obrazek
Obrazek
Może przednie łapy przyłapię kątownikiem ale będzie blokowany od góry blatem więc nie wiem czy to konieczne.
Pozostał problem kominka...
Dziadek elektrolux jak to dziadek fajkę miał nieco niżej i średnica nie ta więc konieczna okazała się ingerencja w skorupę i kombinerki z kominkiem.
Na szczęście ze średnicą kominka zbawienny okazał się prezent od Wojtka - DZIĘKI WOJ205 !!! - przypasował idealnie do nowej lodówki.
Przedłużka z uciętej barierki jeszcze ułatwiła sprawę.
Obrazek
Obrazek
W miejscu starego kominka i tak będzie kratka wentylacji lodówki więc nie trzeba będzie łatać tylko rżnąć więcej;).
Kratkę zewnętrzną przekleiłem wyżej. Trochę wystaje od dołu bo nie mieści się na powierzchni płaszczyzny (tej na której są uchwyty manewrowe).
Albo trzeba będzie zmienić albo się "opatrzy" ale dzisiaj dzień krótki i nie widać.
Po wstępnej przymiarce:
Obrazek
Uff .. weszło... i działa.
Po lekturze forum zrobimy jeszcze przepusty podłogowe pod lodówką żeby gaz ew. miał gdzie wyciec zwłaszcza że pierwszy otwór w podłodze jest o zgrozo niestety przy palniku pieca. Więc chyba warto to zrobić. Zwłaszcza że nigdy nic nie wiadomo.
Ponadto blat od spodu obiję blachą bo radiator lodówki i rura kominowa jest tuż pod nim i zrobię dziury i kratkę lub 2..3 dla lepszego odpływu ciepłego powietrza. Ale boję się przypadkowych śmieci, jakiś okruchów bądź np. wylanego tłuszczu przypadkiem który może dostać się otworami pod blat na radiator lub komorę z grzałkami i palnikiem lodówki.

A propos wycieków gazu...Trochę tracę cierpliwość do g##wna jakie BP i nie tylko wciska swoim klientom. Piszę o BP bo poza ciepłymi okresami tylko BP wchodzi w grę z czystym propanem. Co druga uszczelka to gruz. Kupiłem zapas przy zmianie butli wkładam swoją nową a oddając butle jeśli użyłem Ich to wywalam żeby musieli wsadzić nową. Ale ostatnio przegięcie:
Obrazek
Na fotce więcej piany jest po stronie reduktora ale niestety to przypadek. Po zakręceniu zaworu jest to samo. Wali między butlą a zaworem. Tu butla jest w kufrze na zewnątrz ale tylko przypadek sprawił że nie trafiła do domku gdzie dogrzewamy katalitykiem. Jak ją teraz reklamować? Bo nie chodzi żeby zrobić dym na stacji. Bo to nie stacja kontroluje butle.

Na koniec miły test z planów z ostatniego zimowego sezonu:
Obrazek
Mata grzewcza foteli samochodowych jako dywanik pod nogi...
Powiem tyle. Siedzimy wieczorkiem. Truma, nadmuch + mata i na nogach skarpeteczki. Miłe nienachalne ciepełko.
Rano siadam na wyrku a nogi na ciepłą matę.
Dokupiliśmy z promocji w Real rolkę 10mb szer 50cm ekranu na gąbce za ok 20pln i rydzyk fizyk włożymy go między linoleum a deskę a z reszty zrobimy kanapkę: Od góry miękki ciepły dywanik w środku mata ogrzewająca a od spodu kawałek ekranu.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » sobota, 29 lis 2014, 05:48

Janek, "Remont u vvarriora" czyta się jak dobrą powieść w odcinkach.
Jeden z ciekawszych wątków remontowych, no i kto dziś jeszcze potrafi tak pisać (opowiadać). Może to nie zabrzmi najlepiej, ale oby ten remont za szybko się nie skończył :D
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 23 / 1222 km

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » sobota, 29 lis 2014, 16:53

Popieram popieram niech trwa i trwa,miła odskocznia po ciężkim dniu.
Lodówka ładnie pasuje,nawet kolorystycznie się zgrało.Pozdrawiamy

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » sobota, 29 lis 2014, 17:27

CornBlumenBlau pisze:Janek, "Remont u vvarriora" czyta się jak dobrą powieść w odcinkach.
Jeden z ciekawszych wątków remontowych, no i kto dziś jeszcze potrafi tak pisać (opowiadać). Może to nie zabrzmi najlepiej, ale oby ten remont za szybko się nie skończył :D

Dosłownie z ust mi to wyjąłeś, lepiej bym tego nie ujęła, podpisuję się pod Twoim postem obiema rekami :D
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 29 lis 2014, 18:54

Dzięki za miłe słowa. Pożyczymy pomysł Pawlo Fiona na front lodówki bo u Was to wygląda zajefajnie. Grafika będzie inna ale pomysł super. Może mapa Polski żeby na spotkanie przy obiadku można było wylosować kolejny cel podróży:).
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » sobota, 29 lis 2014, 19:40

Pamiętajcie, żeby jeden z celów na Waszej mapie był na Wolinie :D
Ostatnio zmieniony sobota, 29 lis 2014, 19:41 przez DIZZY, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » niedziela, 30 lis 2014, 16:01

vvarrior pisze:Dzięki za miłe słowa. Pożyczymy pomysł Pawlo Fiona na front lodówki bo u Was to wygląda zajefajnie. Grafika będzie inna ale pomysł super. Może mapa Polski żeby na spotkanie przy obiadku można było wylosować kolejny cel podróży:).

Janku Aniu co tam Polska,od razu Europa.Pomysł z mapą świetny.
A tak przy okazji,uwzględnijcie w swoich planach Bieszczady organizowane przez Olka.
W tym roku nie udało się spotkać ,więc może w przyszłym.Dla najbardziej wprawionej załogi nie powinno stanowić problemu weekend w tym okresie.

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 1 gru 2014, 01:43

Jak usłyszałem Wolin to już się zakręciłem. Jak pomyślałem Wolin z budką to już wogóle:). A teraz jeszcze Bieszczady moje "sanktuarium" z lat młodocianych....Przez to spać nie mogę tylko wypisuje na forum... Tymczasem jutro poniedziałek. A na komputerze w robocie tapeta która pozwala nie zwariować do wiosny. Obrazek
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 1 gru 2014, 23:21

http://allegro.pl/zestaw-trumavent-i4837495198.html co prawda już licytuję ale co myślicie i tym wynalazku. Tworzywo ... wytrzyma w temperaturze pieca?
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Odp: Remont 126e u vvarriora

Postautor: kooba » wtorek, 2 gru 2014, 10:34

vvarrior pisze: Tworzywo ... wytrzyma w temperaturze pieca?

A dlaczego miałoby nie wytrzymać skoro to trumawent?

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » wtorek, 2 gru 2014, 12:08

kooba pisze:
vvarrior pisze: Tworzywo ... wytrzyma w temperaturze pieca?

A dlaczego miałoby nie wytrzymać skoro to trumawent?

To samo pomyślałem... nawet jest ze sterowaniem...
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT

Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
vipwest
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vipwest » wtorek, 2 gru 2014, 12:35

vvarrior pisze:http://allegro.pl/zestaw-trumavent-i4837495198.html co prawda już licytuję ale co myślicie i tym wynalazku. Tworzywo ... wytrzyma w temperaturze pieca?

ale masz szczęście, to ustrojstwo w tej cenie i ja bym kupił, ale nie będzie przebijać cenę.
2024: 13 / 710

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » wtorek, 2 gru 2014, 14:53

Hehe możemy powalczyć... w końcu otwarta aukcja:). Poza nie chciał sprzedać; ).
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 6 gru 2014, 03:43

Trumavent jest u nas. Fajnie bo silnik ma dwa odczepy. Wygląda na to że bieg wolno/szybko. Jest mniejszy niż TEBy ale dmucha spoko i jest cichy. Dostałem też sterownik. Trochę nie mogę rozkminić jak go wpiąć. Chodzi o to że w trybie manualnym płynna regulacja obrotów działa ale w trybie "auto" wiatrak kręci wolno ok 6V na wyjściu ALE grzeje się tranzystor... ma radiator więc luz ale z mA zaczyna brać ponad 1A. Czy to norma czy ja coś pokręciłem?
Manual mówi tylko o podłączeniu gotowych wiązek.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Nie napinam się na regulator więc rozważam podmianę jeśli ktoś chętny na coś innego pożytecznego.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Wróć do „Remonty”