toaleta.
Re: toaleta.
Ja używam płynów TORNADO.
Wcześniej używałem Thethforda ale przerzuciłem się na te. Trzeba tylko troszeczkę więcej wlewać.
Zaryzykował bym opinię, że tornado są nawet lepsze.
Wcześniej używałem Thethforda ale przerzuciłem się na te. Trzeba tylko troszeczkę więcej wlewać.
Zaryzykował bym opinię, że tornado są nawet lepsze.
Citroen Xsara Picasso + N-126N
I bardzo dobrze bo ja z toaletą kupiłem sobie właśnie taki zestaw płynów. Zrobiłem tylko taki test na zwykłym papierze z marketu (100% celuloza) , że nalałem do słoika niebieskiego płynu i wrzuciłem papier. Byłem ciekaw czy się rozpuści itp, ale z testów wyszła lipa bo nie przyniosło to żadnych efektów (test trwał ok miesiąca). Z pewnością papier był nieodpowiedni lub też ja coś popaprałem.
Cała szopka z papierem jest taka, że rozpuszczają się tylko takie specjalne przeznaczone to toalet turystycznych. Zwykłe nie rozpuszczały mi się ani w Tethfordzie ani w Tornado (jedynie rozmiękały). Ale nie ma to większego znaczenia gdyż i tak kibelek opróżniamy zwykle do zlewni albo do sedesu w sanitariacie na polu, mało kto wylewa pod krzaczek - kwestia rozpuszczenia papieru nie jest więc aż tak ważna, ważniejsza jest sprawa rozpuszczenia "wsadu" i neutralizacji "zapachu" z czym Tornado radzi sobie wybornie.
Są w marketach takie papiery, które są cieniutkie (z reguły to te tańsze - tylko nie te beszczelne makulaturowe) i te staram się stosować to przenośnej toalety. Tylko trzeba delikatnie używać tych papierów bo może być ZONK.
Są w marketach takie papiery, które są cieniutkie (z reguły to te tańsze - tylko nie te beszczelne makulaturowe) i te staram się stosować to przenośnej toalety. Tylko trzeba delikatnie używać tych papierów bo może być ZONK.
Citroen Xsara Picasso + N-126N
Kopi pisze:Cała szopka z papierem jest taka, że rozpuszczają się tylko takie specjalne przeznaczone to toalet turystycznych. Zwykłe nie rozpuszczały mi się ani w Tethfordzie ani w Tornado (jedynie rozmiękały). Ale nie ma to większego znaczenia gdyż i tak kibelek opróżniamy zwykle do zlewni albo do sedesu w sanitariacie na polu, mało kto wylewa pod krzaczek - kwestia rozpuszczenia papieru nie jest więc aż tak ważna, ważniejsza jest sprawa rozpuszczenia "wsadu" i neutralizacji "zapachu" z czym Tornado radzi sobie wybornie.
teoretycznie te turystyczne to właśnie 100% celuloza która powinna się rozpuścić

a co do wylewania, chodzi bardziej o to że jeśli papier się nie rozpuści to może zatykać odpływ/odpowietrzenie

aż zrobię test z papierem, mam jeszcze jakiś włoski niby specjalny do przenośnych, a teraz kupiłem w biedronie "100% celuloza" zwykły

ciekawe czy ten do toalet się lepiej rozpuszcza
wcześniej miałem też jakiś marketowy zwykły, ale właśnie 100% celulozy i nie było problemów, ale czy się całkiem rozpuszczał to nie wiem
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
W instrukcji podają, że musi to być 100% celuloza, w Tethfordzie po 24 godzinach się rozpuścił.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
kotek pisze:W instrukcji podają, że musi to być 100% celuloza, w Tethfordzie po 24 godzinach się rozpuścił.
Wiem Boguś tyle że na większości jest napisane 100% celulozy. Można kupić po jednej rolce i porobić testy - jak będę miał czas to się tym zajmę.
Zresztą 15 zł na sezon to żaden wyczyn http://allegro.pl/papier-toaletowy-do-t ... 41352.html
-
Ja używam zwykłego z Biedronki, albo z innego marketu - przy zakupię pilnuję, żeby było napisane, że jest zrobiony 100 % z celulozy.
Rozpuszcza się jak te niby dedykowane, więc po co przepłacać.
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka 

Konrad_wawa pisze:Ja używam zwykłego z Biedronki, albo z innego marketu - przy zakupię pilnuję, żeby było napisane, że jest zrobiony 100 % z celulozy.
otóż to, ja nie lubię jak mnie ktoś w konia robi i za narysowanie przyczepki/namiotu bierze 100% więcej

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Nie mam doświadczenia w toaletach turystycznych ale mój testowy papier to http://www.superkoszyk.pl/product-pol-7 ... -szt-.html