toaleta.

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
Kopi

Re: toaleta.

Postautor: Kopi » czwartek, 12 sty 2012, 08:38

Ja używam płynów TORNADO.
Wcześniej używałem Thethforda ale przerzuciłem się na te. Trzeba tylko troszeczkę więcej wlewać.
Zaryzykował bym opinię, że tornado są nawet lepsze.
Citroen Xsara Picasso + N-126N

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 12 sty 2012, 09:25

I bardzo dobrze bo ja z toaletą kupiłem sobie właśnie taki zestaw płynów. Zrobiłem tylko taki test na zwykłym papierze z marketu (100% celuloza) , że nalałem do słoika niebieskiego płynu i wrzuciłem papier. Byłem ciekaw czy się rozpuści itp, ale z testów wyszła lipa bo nie przyniosło to żadnych efektów (test trwał ok miesiąca). Z pewnością papier był nieodpowiedni lub też ja coś popaprałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kopi

Postautor: Kopi » czwartek, 12 sty 2012, 14:12

Cała szopka z papierem jest taka, że rozpuszczają się tylko takie specjalne przeznaczone to toalet turystycznych. Zwykłe nie rozpuszczały mi się ani w Tethfordzie ani w Tornado (jedynie rozmiękały). Ale nie ma to większego znaczenia gdyż i tak kibelek opróżniamy zwykle do zlewni albo do sedesu w sanitariacie na polu, mało kto wylewa pod krzaczek - kwestia rozpuszczenia papieru nie jest więc aż tak ważna, ważniejsza jest sprawa rozpuszczenia "wsadu" i neutralizacji "zapachu" z czym Tornado radzi sobie wybornie.
Są w marketach takie papiery, które są cieniutkie (z reguły to te tańsze - tylko nie te beszczelne makulaturowe) i te staram się stosować to przenośnej toalety. Tylko trzeba delikatnie używać tych papierów bo może być ZONK.
Citroen Xsara Picasso + N-126N

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 12 sty 2012, 22:14

:D
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 13 sty 2012, 08:50

Kopi pisze:Cała szopka z papierem jest taka, że rozpuszczają się tylko takie specjalne przeznaczone to toalet turystycznych. Zwykłe nie rozpuszczały mi się ani w Tethfordzie ani w Tornado (jedynie rozmiękały). Ale nie ma to większego znaczenia gdyż i tak kibelek opróżniamy zwykle do zlewni albo do sedesu w sanitariacie na polu, mało kto wylewa pod krzaczek - kwestia rozpuszczenia papieru nie jest więc aż tak ważna, ważniejsza jest sprawa rozpuszczenia "wsadu" i neutralizacji "zapachu" z czym Tornado radzi sobie wybornie.
Są w marketach takie papiery, które są cieniutkie (z reguły to te tańsze - tylko nie te beszczelne makulaturowe) i te staram się stosować to przenośnej toalety. Tylko trzeba delikatnie używać tych papierów bo może być ZONK.

teoretycznie te turystyczne to właśnie 100% celuloza która powinna się rozpuścić :roll:
a co do wylewania, chodzi bardziej o to że jeśli papier się nie rozpuści to może zatykać odpływ/odpowietrzenie :roll:

aż zrobię test z papierem, mam jeszcze jakiś włoski niby specjalny do przenośnych, a teraz kupiłem w biedronie "100% celuloza" zwykły :idea:
ciekawe czy ten do toalet się lepiej rozpuszcza

wcześniej miałem też jakiś marketowy zwykły, ale właśnie 100% celulozy i nie było problemów, ale czy się całkiem rozpuszczał to nie wiem
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 13 sty 2012, 18:28

W instrukcji podają, że musi to być 100% celuloza, w Tethfordzie po 24 godzinach się rozpuścił.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 13 sty 2012, 19:02

kotek pisze:W instrukcji podają, że musi to być 100% celuloza, w Tethfordzie po 24 godzinach się rozpuścił.

Wiem Boguś tyle że na większości jest napisane 100% celulozy. Można kupić po jednej rolce i porobić testy - jak będę miał czas to się tym zajmę.
Zresztą 15 zł na sezon to żaden wyczyn http://allegro.pl/papier-toaletowy-do-t ... 41352.html
Obrazek

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » sobota, 14 sty 2012, 13:49

Ja używam zwykłego z Biedronki, albo z innego marketu - przy zakupię pilnuję, żeby było napisane, że jest zrobiony 100 % z celulozy.
Rozpuszcza się jak te niby dedykowane, więc po co przepłacać.
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » sobota, 14 sty 2012, 14:12

Konrad_wawa pisze:Ja używam zwykłego z Biedronki, albo z innego marketu - przy zakupię pilnuję, żeby było napisane, że jest zrobiony 100 % z celulozy.
Rozpuszcza się jak te niby dedykowane, więc po co przepłacać.

otóż to, ja nie lubię jak mnie ktoś w konia robi i za narysowanie przyczepki/namiotu bierze 100% więcej ;)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » sobota, 14 sty 2012, 14:26

Nie mam doświadczenia w toaletach turystycznych ale mój testowy papier to http://www.superkoszyk.pl/product-pol-7 ... -szt-.html
Obrazek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » sobota, 14 sty 2012, 21:43

Też testowałem Foxy.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”