Remont

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Nativol

Remont

Postautor: Nativol » piątek, 25 mar 2011, 15:28

No To sie zaczelo :D

Wybebeszylem przyczepke. Zostaly tylko okna i plyty podlogowe.
Nie ma sensu ruszac bo sa w dobrym stanie.
Wykladziny wywalone, gabki zdarte :wink:

Podkleilem deske nad lewym bocznym oknem bo zywica puscila, przez co caly bok mocno pracowal.
Przykleilem kawalki drewienek do sufitu, do ktorych bede mocowal nowe polki.
Robie takie szafki nad tapczanami cos jak w hobby ,bo orginalne Niewiadowa to porazka.(male ,waskie ,brzydkie) 8)

Mam pytanie: czym ocieplic sciany ???
Zastanawiam sie nad plytami pod panele, styropianem, filcem.

Tylko nie wiem jak to sie bedzie kleic (zakladam ,ze dobrze) i jak potem do tego przykleic wykladzine (tu juz mam wieksze obawy)

Orginalna wykladzina jest jednowarstowa. Przykleja sie i juz. Jak to bedzie dzialac przy dwoch warstwach ???
Boje sie zeby sobie niepotrzebnego klopotu nie narobic.

Czytam tu rozne watki ,ale jakos dokladnego opisu dwowarstowej wyklejki znalesc nie moge.

Prosze o porady :?:
VECTRA + N132L

NIL

Re: Remont

Postautor: NIL » niedziela, 27 mar 2011, 16:55

Swoją N-kę jeżeli idzie o ściany wykleiłem grubą wykładziną na podkładzie z filcu kleiłem klejem tapicerskim
wszystkie przetłoczenia konstrukcyjne i wnęki pustki np. za płytami wokół okien wykleiłem styropianem na klej polimerowy

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » niedziela, 27 mar 2011, 20:38

Zależy jaką dajesz wykładzinę i czy zamierzasz eksploatować przyczepkę w warunkach zimowych, Jeżeli w lecie, to nie potrzeba ocieplenia i oryginalna wykładzina wystarcza.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Nativol

Postautor: Nativol » niedziela, 27 mar 2011, 21:51

Orginalna wykladzina ??? Mozna taka kupic ?
To jest gruba gabka i cienki material od zewnatrz.

Rozne wykladziny ogladalem ,ale takiej nigdzie nie znalazlem. Moze zle szukam :evil:

Chyba zrobie tak jak kolega NIL opisuje. Z tym ,ze najpierw wyrownam styropianem wglebiebia w scianach ,a potem wykleje jeszcze warstwe na calosci i na to dopiero wykladzine.

Nie nie mam zamiaru jezdzic zima :wink: jednak izolacja rownie dobrze chroni przed cieplem jak przed zimnem 8)
VECTRA + N132L

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » niedziela, 27 mar 2011, 22:00

C5 ;)

Nativol

Postautor: Nativol » niedziela, 27 mar 2011, 22:29

630zl :roll: za komplet do N126

Do 132 pewnie drozej :evil: o ile robia.

Dziekuje ,ale zostaje przy opcji styropian + wykladzina na metry.

Bedzie taniej i lepiej, choc pewnie tez trudniej. Jednak wybor kolorow i faktury mam w tej opcji o wiele wiekszy.

Gdybym mogl kupic orginalna wykladzine w rozsadnej cenie na metry to bym sie jeszcze zastanowil.
VECTRA + N132L

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » poniedziałek, 28 mar 2011, 07:58

Pytałeś o oryginał. Zatem podałem Ci go na tacy :lol:

Moja tapicerka kosztowała 20zł+50zł przesyłka + nie zliczona ilość kleju + nie zliczona ilość czasu na docinanie, pasowanie itd :)
C5 ;)

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » poniedziałek, 28 mar 2011, 20:14

Robić robią, ale to już przez PW.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Nativol

Postautor: Nativol » poniedziałek, 4 kwie 2011, 12:16

Odswiarzam temat.

Remont trwa :D
Wlasnie kleje do scian styropian z folia aluniniowa. Takie panele w rolkach.
Uzywam kleju montazowego do styropianu. Bardzo ladnie laczy styropian z plastikiem.

Swoja droga gdybym wiedzial ,ze tyle z tym roboty dalbym sobie w tym roku luz z remontem :evil: :D

Jednak jak juz ruszylem to trzeba dzialac :wink:

Mam pytanie. Zostawiac ta folie na styropianie i kleic do tego wykladzine czy lepiej zerwac ???
Nie chcialbym zeby wykladzina odchodzila, a ta aluminiowa folia jest przyklejona do styropianu raczej symbolicznie. Sam styropian trzyma sie sciany jak cholera.

Niby zrywajac strace troche wlasciwisci izolacyjnych ,ale jakby mialo na styku foli i styropianu odpadac to by byla dopiero porazka :evil:
VECTRA + N132L

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » poniedziałek, 4 kwie 2011, 19:37

Nativol pisze:Mam pytanie. Zostawiac ta folie na styropianie i kleic do tego wykladzine czy lepiej zerwac ???
Nie chcialbym zeby wykladzina odchodzila, a ta aluminiowa folia jest przyklejona do styropianu raczej symbolicznie. Sam styropian trzyma sie sciany jak cholera.

Niby zrywajac strace troche wlasciwisci izolacyjnych ,ale jakby mialo na styku foli i styropianu odpadac to by byla dopiero porazka :evil:

myślę że musisz przykleić trochę tej wykładziny na tę folię i sprawdzić jak to się trzyma a obok przykleić na kawałek ze zdjętą folią :)
próbuj ...

NIL

Postautor: NIL » wtorek, 5 kwie 2011, 22:05

Nie mam doświadczenia w tym względzie
mogę jedynie zaręczyć -robiłem próby z klejem polimerowym bardzo mocna spoina klei wiele różnych materiałów
wiąże również w ujemnych temperaturach np. - 8
jeżeli mogę podpowiedzieć , na suficie wkleiłem listwy przykleiłem ekran "za grzejnikowy" i do listew przymocowałem płytę pilśniową lakierowaną -okazało się nie najlepszym rozwiązaniem pod wpływem wilgoci płyta wypacza się ,jeżeli będę poprawiał
to w OBI znalazłem podkład pod obrusy rodzaj pianki ze wzorem na jednej stronie w białym kolorze myślę że będzie to dobrym rozwiązaniem
Powodzenia

Nativol

Postautor: Nativol » środa, 27 kwie 2011, 16:01

Remont trwa.

W zwiazku z tym wklejam kilka fotek pogladowych:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/619 ... 6742f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/708 ... b3c82.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e7 ... 59136.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f31 ... 2da7d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/438 ... c1b67.html

Jesli mam byc szczery to latwo nie jest, tanio tez nie, ale za to jaka satysfakcja :wink:

W nastepnym tygodniu wykladziana :!:

Pozdrawiam.
VECTRA + N132L

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » środa, 27 kwie 2011, 18:28

Nativol pisze:
Swoja droga gdybym wiedzial ,ze tyle z tym roboty dalbym sobie w tym roku luz z remontem

Heh, takie same mnie myśli nachodziły. Zniechęcało mnie to, ale nagle jest pewien moment, od którego wszystko zaczyna się składać w jedną całość, wyglądać i to podnosi morale i dodaje sił. Są trudności - ja na przykład trzymam budę na parkingu na drugim końcu miasta, ale jak widać efekty to chce się chcieć.

No, z wykładziną to uważaj, weź kogoś do pomocy. Ja mało nie płakałem przy tej robocie.
Klejenie na suficie to jest zadanie karkołomne. Wykładzina jest ciężka i odpada momentalnie. Przygotuj jakieś podpory, szerokie kawałki sklejki, dykty - żeby podpierać jak największą powierzchnię. Kijami to popodpieraj zanim klej złapie, ale i tak ktoś ci musi trzymać zrolowaną resztę. Ja tak kleiłem bo uparłem się z jednego kawałka. Wygląda ładnie ale baerdzo ciężkie zadanie.

Aha, lepiłem na sreberko od ekranów styropianowych - polimerowym. Myślę, że dobrze związało.

Nativol

Postautor: Nativol » środa, 27 kwie 2011, 19:35

Ja tak kleiłem bo uparłem się z jednego kawałka. Wygląda ładnie ale baerdzo ciężkie zadanie.

Aha, lepiłem na sreberko od ekranów styropianowych - polimerowym. Myślę, że dobrze związało.

Tego sie najbardziej boje. Styropian robilem paskami i dodatkowo podzielilem sufit na dwie czesci, tak ze wyszlo osiem paskow.
Mam coraz wieksza ochote kupic wykladzine w rolkach i robic to tak samo :wink:
Nie wyobrazam sobie jakbym mial przykleic caly sufit w jednym kawalku, bo nie bardzo ma mi kto pomagac. Caly czas robie sam.

Widzialem w "Liroyu" fajna zielona wykladzine w rolce o szerokosci 1,2m. Bylyby dwa pasy na sufit i gotowe.
Przy odrobinie starannosci nie powinno byc sladu.
Chyba sie skusze na takie rozwiazanie, a tylko boki zrobie z normalnej wykladziny.
Sufit bedzie ciemnozielony a boki o dwa odcienie jasniejsze.
Takie zroznicowanie kolorystyki moze dac ciekawy efekt :roll:

Wyklejenie budki styropianem trwalo 4 dni ( razem okolo 20h). Poszlo 4*10m styropianu i 2,5*14kg kleju do wykladzin.
Teraz wyglada jak domek ufoludkow :mrgreen:
Pozdro.
VECTRA + N132L

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » środa, 27 kwie 2011, 22:47

Ja też robiłem sam, ale w krytycznej sytuacji z sufitem przybiegła na szczęście na pomoc moja kochana Żona i dalibóg, gdyby nie Ona, nie przykleiłbym tego na bank. Nie dałbym rady po prostu.

Wróć do „Pozostałe”