Tragi MOBILEXPO 2009 w Krakowie

Daty, miejsca i atrakcje zlotów, spotkań i wydarzeń karawaningowych
piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Tragi MOBILEXPO 2009 w Krakowie

Postautor: piotr05 » wtorek, 29 wrz 2009, 11:37

no to z land rovera i zafiry mnie wyleczyliscie :clap: a co powiecie o fiacie doblo ale w wersi combi :D
lanosa mam 6 lat i prócz rzeczy eksploatacyjnych ( olej, klocki,rozrzad) nic przynim nie robiłem. A przepraszam zapomniałem o tuning wies :lol: załozyłem kontrolke na wiatrak chłodnicy, woltomierz ładowania akumulatora,przyciemnione tylnie szybki i dla Zony zainstalowałem czujniki cofania oraz bede robił podgrzewane lusterka
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 640 km 2 nocki

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » wtorek, 29 wrz 2009, 11:50

stef pisze:konrad, to trzeba się umawiać na Sandomierz... ja pieluch mam w tym roku, za rok Piotrem będzie miał już roczek :)
Mam kumpli w Markuszowie - koło lublina,niedaleko Puław, można by zorganizować jakiś trial na ich terenie.

he za rok w Sandomingo to i ja chętnie bym tam zawitał...miłe wspomnienia ze zlotu... tylko brak uterenowionego holownika ..., ale do tego czasu moze się uda ...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » wtorek, 29 wrz 2009, 12:59

stef pisze:A po drugie to turbo dziura... jak chcesz wyprzedzić to kombinujesz jak tu się rozpędzić aby turbo włączyło się w odpowiedniej chwili - kilka razy przeżyłem szok. Poza tym po przebiegu 250tyśkm autko ma problemy z pompą paliwową, zapowietrza się układ tak ze rano ciężko go odpalić, olej kapie z silnika w podobnej ilości jak w moim starym uazie - po prostu szok...
Tylko nie kupuj Peugeota partnera !! awaryjność tego auta mnie przeraziła, a jeszcze bardziej mojego szwagra który miał przez 10 lat lanosa i zachciało mu się wymienić na Partnera... po prostu masakra. W ciągu roku ma więcej awarii niż lanos przez 10lat.

Oj... zafira w dieslu nie ma pompy paliwa :) Tam wtryskowa zasysa z baku ropkę :)

Zafira nie jest złym autem. Zawieszenie jest dość trwałe, silniki benzynowe (wspomniany 1.8) mają pare drobnych problemów z elektryką (wyskakują jakieś błędy silnika, czasem czujnik jakiś zwariuje) ale ogólnie wszystko w granicach rozsądku. Diesla bym nie polecił.

A co do partnera/berlingo - na forum chyba jest sporo użytkowników i raczej z pozytywnymi odczuciami.

Landrower freelander faktycznie nie udał się. Jak już LR to przynajmniej discavery - popieram :thumbup:
O doblo można pomyśleć. W statystykach i porównaniach wypadalepiej od francuzów, niemiecka konkurencja jest nieco solidniejsza, ale ciaśniejsza i znacznie droższa. Świetne silniki JTD (jedynie 1.3 nieco za słaby do tego auta). Auto warte uwagi :)

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 29 wrz 2009, 13:27

stef pisze:Tylko nie kupuj Peugeota partnera !! awaryjność tego auta mnie przeraziła, a jeszcze bardziej mojego szwagra który miał przez 10 lat lanosa i zachciało mu się wymienić na Partnera... po prostu masakra. W ciągu roku ma więcej awarii niż lanos przez 10lat.

ale partner to bliźniak berlingo :roll:
te same silniki, różnią się tylko kosmetyką ... więc tamten musiał spaść z taśmy ;)
tata ma partnera i powiem, że to auto dużo znosi, a nasz jest po przejściach

piotr05 - nie wiem ile masz kaszy przeznaczone, ale wybór jest spory - od 1.9 wolnossący - za słaby
do 2.0HDI - 136KM - ten chyba w sam raz, o ile nie boisz sie CR
ja jeszcze biorę pod uwagę 1.6HDI 90km - oba silniki są też w fordzie c-max

zostaje jeszcze benzyna 1.6 coś koło 110KM, ale tych jest malutko na rynku
1.4 noPB odpuść
co do doblo, IMO porównywalny do berlingo ... mnie nie pasuje wizualnie
z takich "dostawczaków" masz jeszcze caddy - ale ceny jak za VW ;)

IMO do niewiadki 100KM powinno wystarczyć do komfortowej jazdy,
jechałem TDI 110KM i do 80km/h rozpędzanie szło bardzo sprawnie, a do 100km/h też nie było problemów

zafira - opel nie miał udanych diesli, teraz wzieli coś od fiata, ale to dopiero ostatnie modele
dość dobre opinie ma ten wywodzący się z isuzu
jednak żaden nie jest demonem ;), a należy unikać tych z felerną pompą (VP44 ?)
reszta ujdzie ...

disco fajne - to moje marzenie od czasów camel trophy - miałem takiego resoraka i chyba wtedy zachorowałem :lol:
Obrazek
:roll:

co do zlotu - to chętnie 8)
Serku - masz trochę czasu :wink: :lol:
sprzedaj majoneza i kup jak ja - żonie ternufkę :lol:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » wtorek, 29 wrz 2009, 13:33

konrad pisze:[Serku - masz trochę czasu :wink: :lol:
sprzedaj majoneza i kup jak ja - żonie ternufkę :lol:

No powiem szczerze , że właśnie sobie szykuję rozmowe z moja Madzia co by się okresliła czy takowe autko by jej pasowało... bo ja to znów na choruję...

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 29 wrz 2009, 14:06

serek pisze:No powiem szczerze , że właśnie sobie szykuję rozmowe z moja Madzia co by się okresliła czy takowe autko by jej pasowało... bo ja to znów na choruję...

:lol:
u mnie było tak - musieliśmy kupić drugie auto (dojazdy do pracy), rozważaliśmy zakup nowego "pierdka"
nawet trafiliśmy na fajną kia picanto z wyprzedaży rocznika, ale ... w sumie z przypadku jakoś zeszło na temat
suzuki jimny - był wtedy mocno reklamowany w pismach dla kobiet ;)
niestety wtedy jimny zaczynał się w okolicach 30kzł, więc zaczęliśmy szukać czegoś tańszego
żonie spodobała sie vitara :P ... no i poszliśmy za ciosem :lol:
teraz bardzo sobie chwali, autko ma sporą moc prawie 100KM, jest krótkie - 3.6m, wjedzie w każdą dziure i z niej wyjedzie bez szwanku, tak samo krawężniki ... a ma wszystko co potrzeba - wspomaganie, klima, elektryka

wadą jest to o czym pisaliśmy wcześniej - brak stałego napędu 4x4, normalnie jeździ się z napędem na tył
co to oznacza ... :twisted:
jednak u mnie Gosia sobie poradziła - w końcu uczyła się na maluchu, poldku itp więc RWD nie było obce
jak już jest naprawdę ślisko, zawsze można włączyć 4x4 8)

więc naprawdę jesteśmy zadowoleni :D - ja mam autko do zabawy, ona zwinnego malucha do miasta ;)
trochę mi tylko suszy głowę jak wracam ubłoconym autem z kolejnymi rysami/uszkodzeniami :lol:

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » wtorek, 29 wrz 2009, 14:09

No widzisz tak to jest z naszymi żonkami... :lol:

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » wtorek, 29 wrz 2009, 20:32

Z tymi terenówkami to już tak jest, że zawsze się gdzieś ubłocą lub coś im odpadnie w terenie.
U mnie była krótka piłka - ja miałem uaza i żona wiedziała że nie ma co walczyć z twarda masą. Ale uzgodniliśmy, że w domu muszą być 2 auta - jedno terenowe a drugie do codziennego użytku.
I tak oprócz uaza był fiacik cc - 700+lpg a teraz polonez. Z uwagi na narodziny pierwszego synka zadecydowałem że uazem pod plandeką i bez pasów to raczej Piotra jeszcze długo nie powożę. I pojawił się Jeep. A jak już jest jeep, którym lepiej jeździ się w trasę niż w ternie to i pojawiła się w rodzinie niewiadówka.
I przyznam że bardzo fajnie łączy się off-road z karawaningiem.
szary11, co do pompy w zafirze - tak napisali w książce gwarancyjnej po naprawie w serwisie - dlatego tym się sugerowałem.
A fiacik to fajne autko, mi się akurat jego stylistyka podoba ale gdzieś czytałem że trzeba uważać bo dach ma jakieś łączenie które potrafi rdzewieć i przeciekać.
A co do tego Partnera to może jakiś trefny, ale naprawdę autko ma dokładnie rok i już miał 2 razy zmieniane przednie piasty, klima oraz wspomaganie kierownicy działa wtedy kiedy ma na to ochotę - raz jest raz nie. Podobnie wycieraczki i klima.

PS. Ojciec ma espero - super autko !! Tyle że ruda już mu pożarła prawie całe progi, ale za to mechanika - bez zastrzeżeń. Poza tym tanie w częściach i ekonomiczne.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Tragi MOBILEXPO 2009 w Krakowie - kto idzie ?

Postautor: konrad » środa, 7 paź 2009, 14:40

nikt poza nami (Ja i Serek) nie wybiera się na targi ?
halo krakusy impreza pod nosem 8)

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » środa, 7 paź 2009, 17:19

W niedziele slyszlem ma byc mniej osób niz w sobote , ... Teraz okazuje sie ,ze i ja chyba nie przybęde z powodu pilnego wyjazdu...w Polske 8)

piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: piotr05 » środa, 7 paź 2009, 18:22

ja chciałem przyjechac ale niestety plany sie zmieniły
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki