N132 remont od podstaw
-
Re: N132 remont od podstaw
szykuje się kolejna nieprzespana noc, dzięki!
Pierwsza sprawa to gratuluję holownika (budy też) ale jako fan PRLu i posiadacz 125p szanuję takich ludzi.
Druga sprawa to pytania....
Na wszystkie zadane znajdziesz po kilka...kilkanaście odpowiedzi na forum, wystarczy użyć lupy...
Po trzecie (poniekąd najważniejsze) to twoje plany "medialne"
Otóż jeżeli planujesz przyczepę typowo pod kempingi to po cholerę ci solar???
Kuchenkav 3kW, Ogrzewanie 2kW, terma 2kW, do tego cała drobnica z 200W i robi się ponad 7kW !!!
Żaden kemping tego nie pociągnie.
Skoro masz takie plany, że tylko kempingi to zrezygnuj z solara bo go nie wykorzystasz, kuchenka może być gazowa nablatowa i gotowanie w przedsionku.
Uwierz, przerabiam to u siebie. Jedną przyczepę zrobiłem tylko pod 230v a druga robię tak, żeby 230v praktycznie nie używać. Więc albo całkowita niezależność wtedy solar i gaz albo pełna elektryka i tylko kempingi. Zresztą nawet w tej drugiej opcji praktycznie na co drugim wyjeździe są jaja z prądem bo kilku idiotów podłącza farelki w namiotach na noc w deszczu, kable od kosiarek leżą w wodzie.... dramat
A tak, na własnej elektryce raz że taniej, bez problemów i bezpieczniej.
Druga sprawa to pytania....
Na wszystkie zadane znajdziesz po kilka...kilkanaście odpowiedzi na forum, wystarczy użyć lupy...

Po trzecie (poniekąd najważniejsze) to twoje plany "medialne"
Otóż jeżeli planujesz przyczepę typowo pod kempingi to po cholerę ci solar???
Kuchenkav 3kW, Ogrzewanie 2kW, terma 2kW, do tego cała drobnica z 200W i robi się ponad 7kW !!!
Żaden kemping tego nie pociągnie.

Skoro masz takie plany, że tylko kempingi to zrezygnuj z solara bo go nie wykorzystasz, kuchenka może być gazowa nablatowa i gotowanie w przedsionku.
Uwierz, przerabiam to u siebie. Jedną przyczepę zrobiłem tylko pod 230v a druga robię tak, żeby 230v praktycznie nie używać. Więc albo całkowita niezależność wtedy solar i gaz albo pełna elektryka i tylko kempingi. Zresztą nawet w tej drugiej opcji praktycznie na co drugim wyjeździe są jaja z prądem bo kilku idiotów podłącza farelki w namiotach na noc w deszczu, kable od kosiarek leżą w wodzie.... dramat

A tak, na własnej elektryce raz że taniej, bez problemów i bezpieczniej.
-
Heh.. wiedziałem że tak będzie. Kwestie co się przyda odłóżmy. Powiem ci w tajemnicy ze ze wszystkich "udogodnień" najprędzej wykorzystam solary.
Kuchenkę może, z założenia na wakacjach nie gotuję. A zlewu na campingu raczej nie wykorzystam wcale;)
Jestem z tych ludzi co ze sobą nosi i nie prosi. Po prostu chcę mieć.
Co do forum to wertuję codziennie i tak np. nie znalazłem nigdzie tematu klapy serwisowej zrobionej tak jak ja chcę to zrobić. Budkę chcę remontować raz a dobrze i nie zamierzam potem jej dziurawić... Stąd przygotowanie pod instalację solara (czy będzie czy nie będzie to tak jak napisałem dalsze plany)
Pozdrawiam
Kuchenkę może, z założenia na wakacjach nie gotuję. A zlewu na campingu raczej nie wykorzystam wcale;)
Jestem z tych ludzi co ze sobą nosi i nie prosi. Po prostu chcę mieć.
Co do forum to wertuję codziennie i tak np. nie znalazłem nigdzie tematu klapy serwisowej zrobionej tak jak ja chcę to zrobić. Budkę chcę remontować raz a dobrze i nie zamierzam potem jej dziurawić... Stąd przygotowanie pod instalację solara (czy będzie czy nie będzie to tak jak napisałem dalsze plany)
Pozdrawiam
-
czy ktoś dopasowywał inne szyby w miejsce przedniej/tylnej? Dwuszybowe z moskitierą i żaluzją?
Tomasz
Tomasz
Dwuszybowe można kupić oryginał , rolety dorobić z różnych patentów albo u "roleciarza"
Paweł i Kinga. N250
-
Tak czytałem wątek 1800..
-
Czołem. Dziś rozebrałem przyczepę poszło całkiem sprawnie.
Pytanie mam do was, czy te okno jest dwuszybowe oryginalne? Nie wiem czy dobrze, widać składa się z dwóch szyb owszem.
Nawet jedna mi odpadla (wewnęttrzna) przy wyciąganiu. Pytam bo myślałem że "dwuszybowe" są bardziej zaawansowane, a tu
wyglada jakby ktoś jedną na drugą przykleił i tyle:-)
Pytanie mam do was, czy te okno jest dwuszybowe oryginalne? Nie wiem czy dobrze, widać składa się z dwóch szyb owszem.
Nawet jedna mi odpadla (wewnęttrzna) przy wyciąganiu. Pytam bo myślałem że "dwuszybowe" są bardziej zaawansowane, a tu
wyglada jakby ktoś jedną na drugą przykleił i tyle:-)
-
I jeszcze jedno pytanie:
co dać na podłogę? Tak wiem ocieplenie i na to płyta. Tak zrobię,
ale te żeberka mnie irytują. Myślałem żeby przykleić piankę po całości, a w miejce żeberek dociąć styropian niebieski na wymiar.
Tak żeby sklejka wszędzie równo przylegała. Co myślicie?
Plan mam ogólnie następujący. Robię hamulce na tip top. Wzmacniam ramę, piaskuję cynkuję i potem zajmuję się naprawą budki.
Tak zeby przed zimą pomalować, uzbroić i ocieplić.
Wtedy meble na wiosnę.
Dobry plan?
co dać na podłogę? Tak wiem ocieplenie i na to płyta. Tak zrobię,
ale te żeberka mnie irytują. Myślałem żeby przykleić piankę po całości, a w miejce żeberek dociąć styropian niebieski na wymiar.
Tak żeby sklejka wszędzie równo przylegała. Co myślicie?
Plan mam ogólnie następujący. Robię hamulce na tip top. Wzmacniam ramę, piaskuję cynkuję i potem zajmuję się naprawą budki.
Tak zeby przed zimą pomalować, uzbroić i ocieplić.
Wtedy meble na wiosnę.
Dobry plan?
- krzysztof_cw
- Moderator
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o podłogę to ja zrobiłem tak, że po położeniu płyty wywiercilem w niej otwory i w pusta przestrzeń wpuściłem piankę montażową. Zauważyłem, że dzięki temu podłoga jest taka "pełniejsza" i nie skrzypi mi płyta.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Chrysler Grand Voyager 3.3 + Chrysler Town&Country + Niewiadów N126e + Adria Adiva 502 UK 

-
Pianki się wystrzegam.
- robert
- Administrator
Mata polietylenowa.
Takie coś jak karimata.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/mata-pianka-wygluszajaca-wygluszenie-tlumiaca-hit-i3118678085.html
Masz info w moim wątku remontowym
post --> http://fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3046&start=165#p48915

Takie coś jak karimata.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/mata-pianka-wygluszajaca-wygluszenie-tlumiaca-hit-i3118678085.html
Masz info w moim wątku remontowym
post --> http://fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3046&start=165#p48915

-
Piankę zastosuję na pełno, ale między żebra dam styropian.
A jak te moje szyby? Są dwuszybowe?
Kupiłem dziś u Dariusa hamulec najazdowy, jak tylko przyjdzie biorę się za ramę.
A jak te moje szyby? Są dwuszybowe?
Kupiłem dziś u Dariusa hamulec najazdowy, jak tylko przyjdzie biorę się za ramę.
- robert
- Administrator
Polonez88' pisze:Piankę zastosuję na pełno, ale między żebra dam styropian.
A dlaczego tak?
-
W mojej ocenie szybciej, łatwiej i wygodniej. Nie zwijała ci się termo mata podczas aplikacji?
Mam jakieś koncówki styro zobaczę jak to pasuje i czy ma sens podziele się uwagami.
Między żebra dam styropian, na to pociągnę termo matę (samoklejącą) i na to osb 9mm (czy co tam polecacie).
W poprzednim poście pianka=termomata
Mam jakieś koncówki styro zobaczę jak to pasuje i czy ma sens podziele się uwagami.
Między żebra dam styropian, na to pociągnę termo matę (samoklejącą) i na to osb 9mm (czy co tam polecacie).
W poprzednim poście pianka=termomata
- robert
- Administrator
Wydaje mi się, że łatwiej ciąć piankę niż bawić się w cięcie na ciepło styropianu.
Piankę z wałka tniesz nożem przykładając jakiś równy, długi przymiar (od biedy może być zwykła kantówka o ile jest prosta).
Piankę z wałka tniesz nożem przykładając jakiś równy, długi przymiar (od biedy może być zwykła kantówka o ile jest prosta).