przywrócenie użyteczności n-250c
przywrócenie użyteczności n-250c
Witam, zakupiłem niedawno n-250c rocznik 84 przyczepka w ogólnym stanie dobra, wiadomo są pajączki i wymaga odświeżenia i właśnie tym odświeżeniem chciałbym się zając w tym roku, a doprowadzenie jej do stanu bliskiego fabryce zajmę się w przyszłym roku ze względu iż w tym roku chciałbym skończyć odbudowę mojej suzuki vitary cabrio, która to też miała znaczenie przy zdecydowaniu się na N. Gdyż to z nią ma współpracować.
przeglądając forum w poszukiwaniu informacji na temat siłowników klapy znalazłem informacje że pasują od poloneza. Faktycznie patrzą na parametry długości i skoku to są takie same jak w siłownikach które były zainstalowane do tej pory czyli Długość [mm]:405 Siła wyrzutu [N]: 500 Suw [mm]: 160 tylko martwi mnie ta siła wyrzutu. taki siłownik spokojnie radzi sobie z klapa bagaznika w sporym kombi, to z taka lekka konstrukcji wieka przyczepki to chyba zrobi z niej niezła wyrzutnie. stąd moje pytanie ma ktoś dobrane jakieś konkretne siłowniki do tej klapy czy przerabialiscie miejsca gdzie mocowane sa siłowniki na jakies krótsze o mniejszej mocy np meblowe które maja 120N i akurat takie posiadam w boxie dachowym i tam są za mocne.
Druga sprawa dotyczy opon. planuje zakupić nowe opony. Nie wiem tylko jakie , póki co są tam stomil 12/135 z roku pewnie co przyczepka i jak mniewam są to opony dętkowe. Czy mogę kupić nowe opony 2016r bezdętkowe i wulkanizator mi je założy bez problemu ?
przeglądając forum w poszukiwaniu informacji na temat siłowników klapy znalazłem informacje że pasują od poloneza. Faktycznie patrzą na parametry długości i skoku to są takie same jak w siłownikach które były zainstalowane do tej pory czyli Długość [mm]:405 Siła wyrzutu [N]: 500 Suw [mm]: 160 tylko martwi mnie ta siła wyrzutu. taki siłownik spokojnie radzi sobie z klapa bagaznika w sporym kombi, to z taka lekka konstrukcji wieka przyczepki to chyba zrobi z niej niezła wyrzutnie. stąd moje pytanie ma ktoś dobrane jakieś konkretne siłowniki do tej klapy czy przerabialiscie miejsca gdzie mocowane sa siłowniki na jakies krótsze o mniejszej mocy np meblowe które maja 120N i akurat takie posiadam w boxie dachowym i tam są za mocne.
Druga sprawa dotyczy opon. planuje zakupić nowe opony. Nie wiem tylko jakie , póki co są tam stomil 12/135 z roku pewnie co przyczepka i jak mniewam są to opony dętkowe. Czy mogę kupić nowe opony 2016r bezdętkowe i wulkanizator mi je założy bez problemu ?
Re: przywrócenie użyteczności n-250c
Znalazłem owy siłownik na allegro http://allegro.pl/sprezyna-gazowa-amort ... 15092.html ,ale sprzedający chyba przesadził z ceną, widać że ma monopol na to bo cena 45 zł za jeden siłownik jest mocno przesadzona. poszukam chyba innego rozwiązania. Docelowo na N ma leżeć również box dachowy.
Ktoś potrzebuje może , opony STOMIL 135 r 12 dziś jadę po nowe opony, może akurat ktoś potrzebuje takie opony które podejrzewam są starsze ode mnie. mogę podesłać zdjęcia. Trzymają powietrze, przyczepka póki co cały czas na nich jeździła.
-
GrzegorzBruta
Witam. Zakładanie opon bezdętkowych na zwykłe felgi jest możliwe. Wulkanizator wstawi Ci wentyl i nałoży oponę. Musisz jednak wiedzieć, że w taki sposób zamontowana opona na taką felgę, jadąc po dziurach, czy ostro wchodząc w zakręt może się zsunąć, gdyż nie ma rantu! Problemy z siłownikiem do klap? Znając długość i siłę udźwigu dobierzesz odpowiedni siłownik.
-
GrzegorzBruta
Tu masz gotowe podane wymiary i siłę. dł. 405 a siła 190 N
190 N to 19,3 kg
Teraz masz rozeznanie. Zważ klapę. Czyli oprzyj ją na wadze od strony zamykania i dowiesz się jaki powinny mieć udźwig siłowniki
190 N to 19,3 kg
Teraz masz rozeznanie. Zważ klapę. Czyli oprzyj ją na wadze od strony zamykania i dowiesz się jaki powinny mieć udźwig siłowniki
przyczepka dzisiaj dostała Navigatory, więc już bezpieczeństwo że się opony rozlecą zażegnane
Po zakupie jechałem kawałek z przyczepką na pusto i byłem przerażony jak ona lata, jak ja mam pojechać w trasę jak to lata na boki, ale dziś pokonałem trase Wrocław-Bydgoszcz . Przyczepka była dosyć obciążona bo wiozłem komplet kół plus jakieś drobne rzeczy i w ogóle nie czułem że mam jakiś ogon, momentami się zapędziłem i 140km/h nie było problemem, nie czułem ze coś tam za sobą ciągnę. Jestem mile zaskoczony i utwierdzam się w przekonaniu że to był dobry zakup.
-
dzin1975
Hektor89 pisze:po zakupie jechałem kawałek z przyczepką na pusto i byłem przerażony jak ona lata, jak ja mam pojechać w trasę jak to lata na boki, ale dziś pokonałem trase Wrocław-Bydgoszcz . Przyczepka była dosyć obciążona bo wiozłem komplet kół plus jakieś drobne rzeczy i w ogóle nie czułem że mam jakiś ogon, momentami się zapędziłem i 140km/h nie było problemem, nie czułem ze coś tam za sobą ciągnę. Jestem mile zaskoczony i utwierdzam się w przekonaniu że to był dobry zakup
140 w taką pogodę?!! Nawet na sucho chyba jednak trochę za dużo....
dzin1975 pisze:Hektor89 pisze:po zakupie jechałem kawałek z przyczepką na pusto i byłem przerażony jak ona lata, jak ja mam pojechać w trasę jak to lata na boki, ale dziś pokonałem trase Wrocław-Bydgoszcz . Przyczepka była dosyć obciążona bo wiozłem komplet kół plus jakieś drobne rzeczy i w ogóle nie czułem że mam jakiś ogon, momentami się zapędziłem i 140km/h nie było problemem, nie czułem ze coś tam za sobą ciągnę. Jestem mile zaskoczony i utwierdzam się w przekonaniu że to był dobry zakup
140 w taką pogodę?!! Nawet na sucho chyba jednak trochę za dużo....
eeee to chwilowe przy wyprzedzaniu
Ja osobiście przeszedłem z 12" felg od malucha w n250 na felgi 13" z poloneza bezdętkowe. Z poczatku stalowe a niedawno zalozyłem aluminiowe z oponami w rozmiarze 165/55/13. Mam wrazenie ze przyczepka idzie na takich oponach bardziej jak posznurku niż na wcześniejszych maluchowskich.
Siłowniki od Poloneza - dobrze wiedzieć, u mnie na klapie N250 ma wylądować dodatkowe 15kg i obawiałem się czy seryjne to dźwigną 
czy mogę posiłkować się tym poradnikiem czy ratowaniu skorupy
- Załączniki
-
- Instrukcja naprawy uszkodzonego laminatu.pdf
- (3.85 MiB) Pobrany 536 razy
klin ozdobny ze strony http://www.darius-przyczepy.pl/cz%C4%99 ... ny-ozdobne to ten 10x2 czy 12x2 ?
ile mb potrzebuje na wypolerowane kliny ?
ile mb potrzebuje na wypolerowane kliny ?