Dodatkowe oświetlenie .

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
finger
Przyjaciel
Przyjaciel

Dodatkowe oświetlenie .

Postautor: finger » wtorek, 31 mar 2009, 19:45

Zwracam się z prośbą do Szanownego grona fanklubowiczów .
montuję z tyłu Niewiadki ramę na której zamontowany będzie bagażnik na rowery . Żeby nie było dodatkowych sensacji na drodze mam zamiar zamontować do tego zestawu dodatkowe standardowe oświetlenie w postaci świateł (lewa i prawa strona) pozycyjnych , kierunkowskazów i stopów .
Proszę o radę . Czy wykorzystując jednocześnie oświetlenie bagażnika na rowery oraz przyczepy będzie palić bezpieczniki ?
Dodam , że przewód do gniazda wtykowego chcę poprowadzić pod przyczepą z kostki (rozgałęźnika) . Przewód ma długość 5 metrów .
Proszę o w miarę fachowe odpowiedzi .
Za każdym zakrętem jest jakaś prosta .

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Dodatkowe oświetlenie .

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 31 mar 2009, 20:50

Chyba będzie za duże obciążenie. Do swojej przyczepki myślałem o światłach zdejmowanych z przyczepy i zakładanych na bagażnik, ale na razie nie mam dokładnego pomysłu jak to zrobić.

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » wtorek, 31 mar 2009, 20:59

Zrób przedłużacz ,poprowadź kabel od haka samochodu do kończ przyczepy i zakończ gniazdem z przyczepy wyprowadź wtyczkę a druga wtyczka na tym rowerowym bagażniku podpinaj albo oświetlenie bagażnika albo przyczepy :idea: Zostaje problem białych lampek z przodu.

Awatar użytkownika
finger
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: finger » wtorek, 31 mar 2009, 21:18

Ramka na której będzie spoczywać oświetlenie dodatkowe jest trochę mała . Za mały jest rozstaw świateł , dlatego chciałem wykorzystać jedno i drugie . Te drugie , tj. oświetlenie przyczepy będzie lekko przesłonięte przez koła rowerów . To jest główny powód dla którego chcę te dodatkowe światła zamontować .

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 31 mar 2009, 21:23

Z powodu przednich obrysówek odrzuciłem pomysł z dodatkowym gniazdem z tyłu. Chociaż można na stałe poprowadzić z tylnego gniazda przewody do obrysówek i będzie OK. Ja jednak spróbuję kiedyś zrobić światła przenoszone.
Albo wersja ze światłami + tablica mocowanymi wprost na bagażniku. I to byłoby najprościej

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » środa, 1 kwie 2009, 09:27

Światła światłami a co z tablicą rejestracyjną? :?:
A odnosnie świateł to myślałem o wymianie na inne klosze np: http://allegro.pl/item582455259_lampy_m ... aweta.html
posiadają one wtyczki w obudowie. Może to by było rozwiązanie tego problemu. Wtyczke wyjmujemy z lampy przyczepy i wkładamy do lampy na bagażniku.
Co Wy na to?
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 1 kwie 2009, 12:39

Można tez powymieniać żaróweczki na diody i uniknąć dużego obciążenia instalacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 1 kwie 2009, 12:59

W przyczepach podłodziowych stosuje się po prostu gniazdko jak w aucie
czyli przewody zamiast puścić do tylnych świateł, zakańczasz gniazdem i wtykasz w niego światła przyczepki lub bagażnika
oczywiście można wyprowadzić gniazdo, a światła przyczepki zostawić - może rzeczywiście włożyć tam ledy
choć mnie te ledowe wynalazki nie przekonują

dlaczego boisz się przepalania - raptem dochodzi jedna żarówka na kierunek, dwie na stop i dwie na postój
najgorzej chyba stop - dodatkowe 4OW - to tak dużo ?
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
finger
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: finger » środa, 1 kwie 2009, 20:35

Światła światłami a co z tablicą rejestracyjną?

Światła pozycyjne są tak skonstruowane , że bok klosza jest biały , więc oświetla tablice . Z diod zrezygnowałem .
Byłem dzisiaj u elektryka po poradę .
Nie ma problemu . Zwłaszcza , że mam oryginalny przekaźnik dołączony do instalacji haka . :D
Zabrałem się dzisiaj do montażu instalacji . Działa :!: :!: :!: I co najważniejsze nic się nie dzieje :D
Robię dokumentację fotograficzną , więc po ukończeniu wszystkiego załączę zdjęcia z opisem .

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » czwartek, 2 kwie 2009, 09:47

finger, chodziło mi załoniecie tablicy a nie o jej oświetlenie. z tego co wiem to zabronione jest przekładanie tablicy na bagaznik rowerowy czy inny taki wynalazek. A bagaznik rowerowy na hak samochodu jest traktowany jak przyczepka i musi mieć swoją tablicę rejestracyjną. Głupie ale prawdziwe. :D

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » czwartek, 2 kwie 2009, 11:05

ddkrzysztof pisze: A bagaznik rowerowy na hak samochodu jest traktowany jak przyczepka i musi mieć swoją tablicę rejestracyjną. Głupie ale prawdziwe. :D

To tylko my wiemy takie rzeczy policja nie.A po drugie ten hak jet na przyczepie więc nie będzie traktowany jak przyczepa tylko jako mocowanie.Tak myślę :D

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » czwartek, 2 kwie 2009, 11:08

To wtedy trzeba zlikwidować lampy na przyczepie i zostawić tylko na bagażniku i konstrukcje tak zamocować na stałe do przyczepki.

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » czwartek, 2 kwie 2009, 11:20

Ja mam takie o to pytanie ...zakupiłem "dachowe" obrysówki o taki model http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=595578681 i chce je zamontowac na dachu tak aby nie co bardziej oświetlić przyczepe... ale nie chce demontowac tych orginalnych które sa w okolicy przedniej szyby...czy jest to zgodne z prawem i nie będzie koliło w oczy naszych funkcjonariuszy...

A i takie same tylko czarne załozyć chce z tyłu na dachu....
Kolejny mój problem to taki ,ze zakupiłem przez nie uwagę lampe tylna która powinna byc zamontowana po prawej stronie a ja chce ją zamontowac po lewej , konkretnie taka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=588819161. Sęk w tym że w takim razie światło cofania ( białe) będzie po lewej stronie a przeciwmgielne po prawej , czy to tez jest jokoś regulowane przez prawo...??? z góry dzieki za pomoc.
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 2 kwie 2009, 11:31

marek pisze: To tylko my wiemy takie rzeczy policja nie.A po drugie ten hak jet na przyczepie więc nie będzie traktowany jak przyczepa tylko jako mocowanie.Tak myślę :D

Marku wierzysz że policja nie zna przepisów ?
może zwykły szeregowy policmajster tak, ale goście z drogówki - hmm wątpię
zwłaszcza że temat dość głośny, właśnie za sprawą tych bagażników na haki

ddkrzysztof pisze: A bagaznik rowerowy na hak samochodu jest traktowany jak przyczepka i musi mieć swoją tablicę rejestracyjną. Głupie ale prawdziwe. :D
z przyczepą ?
bo jak potraktują to jako przyczepę do przyczepy :mrgreen:

nie wiem czy to jak jest "z przepisu" - z tego co pamiętam to jest to jedyny legalny sposób uzyskania tablicy na bagażnik
bo tablicy samochodowej nie można umieścić na el. ruchomym, musi być na stałe na aucie
PL prawo nie przewiduje też 3tablicy do samochodu - choć sporo osób dorabia sobie we własnym zakresie - i policja przymyka oko

W przyczepce trzeba "na stałe" przykręcić bagażnik i nie powinno być problemów - jak np mają na busy
Obrazek
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 2 kwie 2009, 12:03

serek pisze:Ja mam takie o to pytanie ...zakupiłem "dachowe" obrysówki o taki model http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=595578681 i chce je zamontowac na dachu tak aby nie co bardziej oświetlić przyczepe... ale nie chce demontowac tych orginalnych które sa w okolicy przedniej szyby...czy jest to zgodne z prawem i nie będzie koliło w oczy naszych funkcjonariuszy...

A i takie same tylko czarne załozyć chce z tyłu na dachu....
Kolejny mój problem to taki ,ze zakupiłem przez nie uwagę lampe tylna która powinna byc zamontowana po prawej stronie a ja chce ją zamontowac po lewej , konkretnie taka http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=588819161. Sęk w tym że w takim razie światło cofania ( białe) będzie po lewej stronie a przeciwmgielne po prawej , czy to tez jest jokoś regulowane przez prawo...??? z góry dzieki za pomoc.

o oświetleniu jest wszystko w http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
zwłaszcza
ZAŁĄCZNIK Nr 6
WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY

przeciwmgielne - powinno być z lewej, albo na środku
co do obrysówek - to nie wiem
białe te co mamy, to pozycyjne
a Ty dokładasz obrysowe
edit: znalazłem o obrysowych:
nie bliżej niż 200 mm od światła pozycyjnego przedniego lub tylnego