Usuwanie pajączków - żelkot? Szpachlówka z włóknem szklanym?
Usuwanie pajączków - żelkot? Szpachlówka z włóknem szklanym?
Witam! Temat kilkakrotnie wałkowany na forum, ale niestety bez jednoznacznej odpowiedzi - co lepsze, trwalsze, itp.
Mam do usunięcia kilka "pajączków", jednak nie wiem jaki sposób się zdecydować będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi przemyśleniami...
Mam do usunięcia kilka "pajączków", jednak nie wiem jaki sposób się zdecydować będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi przemyśleniami...
-
naal
Re: Usuwanie pajączków - żelkot? Szpachlówka z włóknem szkla
Większość tutaj poleca szpachlówkę z włóknem szklanym. Sam tak u siebie zrobię.
Ja tez tak robiłem jak Naal
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
Ja dzisiaj będę szlifował oscylacyjną, a potem nakładam szpachlówkę z włóknem z bolla (taka zielona).
Dziękuję za odpowiedzi... Ciekaw jestem doświadczeń osób, które usuwanie pajączków mają już za sobą... Dlaczego pytałem o żelkot? W książce E.Klimka znalazłem taką poradę - wraz z podaniem specyfikacji papieru ściernego 
Mi spece od remontów łódek odradzali szpachlówkę. Choć miałem już ją zakupioną.
Miałem jeden dość spory pajączek w mojej przyczepce -w miejscu montażu szafki w górnym narożniku.
Pajączek świadczy o pęknięciach laminatu a nie tylko warstwy wierzchniej, jeśli jest duży powinno go się dość głęboko i szeroko oczyścić.
Co zrobiłem precyzyjnie szlifierką modelarską !
Ja swojego zaklejałem żywicą albo... chyba jednak topkotem (nie pamiętam ?) ale na pewno z pociętymi bardzo drobno wiórkami włókna szklanego.
W ogóle wszystkie drobne lub większe ubytki uzupełniałem żywicą lub topkotem z włóknem szklanym -a nie szpachlówką.
Przede wszystkim wyeliminowałem przyczynę powstania pajączka (!!!) -od środka w miejscu montowania szafki nakleiłem kilka warstw włókna szklanego !
Miałem jeden dość spory pajączek w mojej przyczepce -w miejscu montażu szafki w górnym narożniku.
Pajączek świadczy o pęknięciach laminatu a nie tylko warstwy wierzchniej, jeśli jest duży powinno go się dość głęboko i szeroko oczyścić.
Co zrobiłem precyzyjnie szlifierką modelarską !
Ja swojego zaklejałem żywicą albo... chyba jednak topkotem (nie pamiętam ?) ale na pewno z pociętymi bardzo drobno wiórkami włókna szklanego.
W ogóle wszystkie drobne lub większe ubytki uzupełniałem żywicą lub topkotem z włóknem szklanym -a nie szpachlówką.
Przede wszystkim wyeliminowałem przyczynę powstania pajączka (!!!) -od środka w miejscu montowania szafki nakleiłem kilka warstw włókna szklanego !
Pozdrawiam MISIEK