Z hamulcem czy bez ?

czyli rama, układ jezdny i zaczepy...
chris_666

Re: Z hamulcem czy bez ?

Post autor: chris_666 »

kooba pisze:
marek pisze:
vvarrior pisze: najazd czeka na montaż. Mam tylko kolizję między wiszącą butlą a cięgnem i muszę jakoś to rozkminić.

Zainwestuj w kufer od N 126n :wink:

Niestety do E nie pasuje kufer N jak się założy najazd.
Dyszel jest za krótki i kufer się nie otworzy bo klapa blokuje się o najazd, a podnieść go nie można bo okna nie otworzysz.

wystarczy przełożyć zawiasy na dół a zamek wykombinować na górze i wszystko gra - nawet wygodniej jest bo nie wysypuje sie zawartość jak otwierasz
Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: vvarrior »

Z kufrem od Nki pokusa po raz... kolejny. .. Muszę założyć zaczep i wyjdzie bo oś hamowana zamontowana jeździ od wiosny a może się uda podciągnąć zawiesia od butli żeby to zmieścić. Może przed zimą się uda. Ale z pomiarów jest kolizja:(...Tak czy inaczej jak jest szansa na najazd to chyba nie ma nad czym dyskutować. Brać z najazdem żeby nie kombinować jak ja "jak kuń pod górkę".
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e
Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: reflexes »

Tomkowi Reflexes pierdykła kiedyś opona w trakcie jazdy chyba na autostradzie - w każdym razie przy konkretnej prędkości. Pewnie gdyby nie najazd mogło by się skończyć gorzej. A tak jak mówił cepka idealnie trzymała się ZA samochodem i udało spokojnie wyhamować.

Dokładnie tak było. Guma strzeliła przy około 100 km/h i faktycznie udało się zatrzymać zestaw bez większego problemu. Zdziwiony byłem mocno, że nie skończyło się to żadną katastrofą, bo guma strzeliła tak, że dziura miała z 20 cm na obwodzie i ciśnienie straciła w ułamku sekundy. Serce miałem w gardle, ciśnienie 200 na 150, a tętno to chyba z 300. Speeda po tej akcji miałem takiego, że koło na autostradzie wymieniłem chyba w 5 minut.
Wracając do tematu to moim zdaniem nie ma o czym dyskutować. Fizyki nie da się oszukać. Jeżeli taka masa pcha nam na auto to przy każdej awaryjnej sytuacji (zmianie kierunku jazdy i/lub gwałtowne hamowanie) może się wymknąć z pod kontroli, hamulec skutecznie takie niebezpieczeństwo minimalizuje, bo zmniejsza nam parcie na tył auta przez co łatwiej utrzymać kontrolę nad zestawem.
serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: serek »

kooba pisze:
marek pisze:
vvarrior pisze: najazd czeka na montaż. Mam tylko kolizję między wiszącą butlą a cięgnem i muszę jakoś to rozkminić.

Zainwestuj w kufer od N 126n :wink:

Niestety do E nie pasuje kufer N jak się założy najazd.
Dyszel jest za krótki i kufer się nie otworzy bo klapa blokuje się o najazd, a podnieść go nie można bo okna nie otworzysz.

Wejdzie wejdzie , tylko trzeba dobrze dopasować, u mojego teścia jest kufer z enki i jest super... z zawiasami nic nie kombinował... kufer jest orginał
życie jak droga, kiedyś się kończy...
Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontakt:

Re: Odp: Z hamulcem czy bez ?

Post autor: kooba »

Wejdzie wejdzie , tylko trzeba dobrze dopasować, u mojego teścia jest kufer z enki i jest super... z zawiasami nic nie kombinował... kufer jest orginał

Ale ma najazd?
przemia

Post autor: przemia »

Ja mam duży i ciężki holownik (2,4t) a hamulec najazdowy i tak zamierzam zamontować. Czasem zdarza mi się zjechać z asfaltowej drogi i wolę żeby przyczepa choć trochę hamowała gdy pojadę z góry po mokrej trawie...
pozdrawiam
Przemek

N126e
Awatar użytkownika
zoja

Post autor: zoja »

Zdecydowanie z hamulcem. Nam kiedyś hamulec uratował życie. Gdyby nie on, prawdopodobnie nie uniknęlibyśmy zderzenia z wyjeżdżającą z podporządkowanej drogi ciężarówką.
serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Odp: Z hamulcem czy bez ?

Post autor: serek »

kooba pisze:

Ale ma najazd?

Tak tak, posiada, przecież to jedna z pierwszych fanklubowiczek tutaj. http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... wa_77.html

Ps. żeby nie było Sowa( Michał) to kolega który sprzedał N 126 e mojemu teściowi... i tak budka z Bydgoszczy przehulała na Śląsk i jest ciągana Yarisą 1,0 .
życie jak droga, kiedyś się kończy...
jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: jacek45 »

Witam!
Właśnie udało mi się dostać kompletną oś hamowaną z urządzeniem najazdowym i wszystko montuję do swojej N126e.Marzyłem o tym
od początku.Nawet opisując swoją N-kę w "Naszych Niewiadówkaćh" ileś lat temu napisałem,że chciałbym mieć hamulec w p-pie.
Awatar użytkownika
TomekN126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: TomekN126N »

Noo, to wielkie gratulacje ;-) I kto powie, że marzeń nie da się realizować.
Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665

N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
Awatar użytkownika
moulder
Kontakt:

Post autor: moulder »

jacek45 pisze:Witam!
Właśnie udało mi się dostać kompletną oś hamowaną z urządzeniem najazdowym i wszystko montuję do swojej N126e.Marzyłem o tym
od początku.Nawet opisując swoją N-kę w "Naszych Niewiadówkaćh" ileś lat temu napisałem,że chciałbym mieć hamulec w p-pie.

Jaki koszt?
jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: jacek45 »

Witam !
Przepraszam,że dopiero dzisiaj odpisuje.Ceny kompletnej osi z urządzeniem najazdowym są bardzo różne ,mnie koszt całkowity
wymiany wyniósł ok 750 zł.Czy to dużo czy nie tak tego nie rozpatrywałem.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”