Nowe przepisy dotyczące Prawa Jazdy

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
cicik

Re: Nowe przepisy dotyczące Prawa Jazdy

Postautor: cicik » niedziela, 12 sty 2014, 18:01

tak troche zeby podyskutowć ...
mysle ze to nie pan ze stepelkiem o tym wszytkim decyduje tylko ... TY
bo to m.in Ty wybierasz ludzi którzy potem w Twoim imieniu ustalaja prawo powszechnie obowiązujące
a pan ze stempelkiem jest tylko tym kto określa czy zrobiłeś coś z godnie z pr. czy nie ...
piszesz ...

- kiedy moje dziecko pośle do szkoły, - troche racji ale wszyscy wiemy ze to chodzi o to zeby ludzie szybciej (o rok) zaczynali prace (i pozniej konczyli - podnieśli juz przeciez wiek emeryt.)
- jak mam postawić ściankę w swoim domu - jak postawisz zle to moze coś zawalisz na sąsiada ??
- czy chce popełnić samobójstwo czy nie ( chodzi mi o jazdę w pasach ) - tyle tylko ze jak sie nie uda to MY wszyscy bedziemy płacić za twoje leczenie ...
- jakie zęby mogę leczyć, a jakie wyrywać - nie znam zadnego przepisu który to reguluje ;-)
- co mam robić z własnymi śmieciami - bede sie upierał ze chce wiedzieć czy twoje smieci trafiają na wysypisko czy do pobliskiego lasu ...
- a ostatnio nawet czy mogę wędzić szyneczkę - tu masz racje .. jakiś kuźwa absurd - ale to unii idzie :)
holowniki: Jeep G-Ch 4.7, Renault G-Scenic 1.9dci
przyczepa: szukam :)

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » niedziela, 12 sty 2014, 22:58

cicik pisze:tak troche zeby podyskutowć ...
mysle ze to nie pan ze stepelkiem o tym wszytkim decyduje tylko ... TY
bo to m.in Ty wybierasz ludzi którzy potem w Twoim imieniu ustalaja prawo powszechnie obowiązujące
a pan ze stempelkiem jest tylko tym kto określa czy zrobiłeś coś z godnie z pr. czy nie ...

ja wybrałem aktualnie nam panującego ? bo się obrażę
cicik pisze:piszesz ...

- kiedy moje dziecko pośle do szkoły, - troche racji ale wszyscy wiemy ze to chodzi o to zeby ludzie szybciej (o rok) zaczynali prace (i pozniej konczyli - podnieśli juz przeciez wiek emeryt.) wcześniej do szkoły, wcześniej do pracy i wcześniej płacić podatki ( oczywiście na budzetówkę ) i w zamian dłużej bo dożywotnio
- jak mam postawić ściankę w swoim domu - jak postawisz zle to moze coś zawalisz na sąsiada ?? Mam ubezpieczenie w Warcie
- czy chce popełnić samobójstwo czy nie ( chodzi mi o jazdę w pasach ) - tyle tylko ze jak sie nie uda to MY wszyscy bedziemy płacić za twoje leczenie ... napiszę notarialne oświadczenie , że jak mi nie wyjdzie to żeby mnie dobić . Zresztą pewnie niedługo wejdzie Eutanazja - idealne rozwiązanie dla pustych skarbczyków w kasach ZUS-u.
- jakie zęby mogę leczyć, a jakie wyrywać - nie znam zadnego przepisu który to reguluje ;-). Pani dentystka kiedyś mnie poinformowała , że leczenie refunduje tylko 4 ząbki , resztę mogę jedynie wytrwać. Jak chcę leczyć to trzeba płacić . Pomijam już kwestie jakości plomb z ubezpieczenia .
- co mam robić z własnymi śmieciami - bede sie upierał ze chce wiedzieć czy twoje smieci trafiają na wysypisko czy do pobliskiego lasu ... Chciałbym mieć prawo wyboru ,która firma się nimi zajmie , lubię mieć wpływ na to co i ile kasy wydaje. Tu narzucono mi to odgórnie niczym podatek - nie zamierzam śmieci wywalać do lasu. Nawet mi to przez głowę nie przeszło.
- a ostatnio nawet czy mogę wędzić szyneczkę - tu masz racje .. jakiś kuźwa absurd - ale to unii idzie :)
Upadek UNI jest już bliski .

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Re: Odp: Nowe przepisy dotyczące Prawa Jazdy

Postautor: mannt » poniedziałek, 13 sty 2014, 04:10

Paczek pisze:Znam koleżkę, który jest tak zabiegany , że nie ma czasu na przeglądy tech. swoich aut. Ma dwa auta i na oba wykupuje OC przez internet . OC - owszem tak , przegląd - a po co ?

TO chyba jednak potwierdza moją teorię- kontrole - nie pieczątki

I jeszcze jako ciekawostka - kupiłem kiedyś przyczepkę od Straży Pożarnej - od nowości nie miała OC - po co - kto kontrokuję budzetówkę ?

Nie fachowy, nie rzetelny przegląd, takie same pobieżne kontrole są po prostu nie skuteczne. Wymiana prawa jazdy? Potrzebna! Bo to dokument tożsamości i jak ją sprawdzić jeśli na zdjęciu jest 18 latek a wręcza dokument siwo-łysy 53 latek. Dlatego musimy wymieniać dokumenty, ale żeby płacić za kawałek plastiku 100 zł to jest naciąganie skoro dowód osobisty może kosztować 30zł.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » poniedziałek, 13 sty 2014, 06:48

mannt pisze:... Wymiana prawa jazdy? Potrzebna! Bo to dokument tożsamości i jak ją sprawdzić jeśli na zdjęciu jest 18 latek a wręcza dokument siwo-łysy 53 latek. Dlatego musimy wymieniać dokumenty, ale żeby płacić za kawałek plastiku 100 zł to jest naciąganie skoro dowód osobisty może kosztować 30zł.

No i znów się nie zgadzamy .

Skoro to państwo wymyśliło sobie wymianę dokumentów to niech państwo za to płaci ( w sumie to też my , ale jakoś tak brzmi mniej boleśnie) .

Tak jak jest z dowodami osobistymi ( apropo - gdzie jest na zachodzie taki dokument - to wymysł i relikt komuny do dziś jeszcze nie obalony ). Wymieniasz dowód i jedyny koszt to fotka , no i oczywiście zmarnowany czas i zdarte nieco buty .

Ps. z tego co wiem to wymiana dowodu jest GRATIS

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » poniedziałek, 13 sty 2014, 07:46

Paczek pisze:Skoro to państwo wymyśliło sobie wymianę dokumentów to niech państwo za to płaci ( w sumie to też my , ale jakoś tak brzmi mniej boleśnie) .

Tak jak jest z dowodami osobistymi ( apropo - gdzie jest na zachodzie taki dokument - to wymysł i relikt komuny do dziś jeszcze nie obalony ). Wymieniasz dowód i jedyny koszt to fotka , no i oczywiście zmarnowany czas i zdarte nieco buty .

Państwo wymaga od ciebie posiadania dowodu osobistego, więc za niego płaci. Masz rację, że kosztuje nas to tylko fotkę, czas i kawałek podeszwy w bucie.
Ale prawa jazdy nikt od ciebie nie wymaga, chcesz mieć prawko to płać. Nie ma przymusu jazdy samochodem, możesz być wiecznym pieszym, a przyczepkę ciągać jak Pudzian sanki po piasku. Jakoś nikt nie kwestionuje płatności za kurs na prawko i egzamin. A może też powinno być za darmo?
Michał, czasy że państwo da skończyły się wraz z poprzednim ustrojem. Teraz za wszystko trzeba płacić :P
mannt pisze:Wymiana prawa jazdy? Potrzebna! Bo to dokument tożsamości i jak ją sprawdzić jeśli na zdjęciu jest 18 latek a wręcza dokument siwo-łysy 53 latek. Dlatego musimy wymieniać dokumenty, ale żeby płacić za kawałek plastiku 100 zł to jest naciąganie skoro dowód osobisty może kosztować 30zł.

Jak najbardziej się zgadzam, że wymiana dokumentów jest potrzebna. Okresowo powinny być wymieniane wszystkie dokumenty, w których jest zdjęcie.
Dowód osobisty teraz jest za free, ale faktycznie kiedyś kosztował 30zł. W świetle takich informacji te 100zł faktycznie jest czystym okradaniem obywatela w świetle prawa.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » poniedziałek, 13 sty 2014, 07:57

kooba pisze:...
Michał, czasy że państwo da skończyły się wraz z poprzednim ustrojem. Teraz za wszystko trzeba płacić :P
....

Chyba tylko u nas . Na zachodzie zasiłek socjalny jest większy niż moja wypłata .

2 miliony Polaków już wyemigrowało .... - jakoś to skomentujesz ?

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » poniedziałek, 13 sty 2014, 08:39

Paczek pisze:
mannt pisze:... Wymiana prawa jazdy? Potrzebna! Bo to dokument tożsamości i jak ją sprawdzić jeśli na zdjęciu jest 18 latek a wręcza dokument siwo-łysy 53 latek. Dlatego musimy wymieniać dokumenty, ale żeby płacić za kawałek plastiku 100 zł to jest naciąganie skoro dowód osobisty może kosztować 30zł.

No i znów się nie zgadzamy .

Skoro to państwo wymyśliło sobie wymianę dokumentów to niech państwo za to płaci ( w sumie to też my , ale jakoś tak brzmi mniej boleśnie) .

Ps. z tego co wiem to wymiana dowodu jest GRATIS

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Racja, wymiana dowodu jest gratis, to za coś innego płaciłem ;-)
Piszesz, że znowu się nie zgadzamy, to zapytam inaczej.
Czy gdyby wymiana była darmowa to też byś był przeciwny? Bo nie wiem czy jesteś przeciwny opłatom czy wymianie.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » poniedziałek, 13 sty 2014, 09:22

Paczek pisze:Chyba tylko u nas . Na zachodzie zasiłek socjalny jest większy niż moja wypłata .

Skoro tam jest tak super to jedźmy wszyscy.

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mannt » poniedziałek, 13 sty 2014, 09:45

kooba pisze:
Paczek pisze:Chyba tylko u nas . Na zachodzie zasiłek socjalny jest większy niż moja wypłata .

Skoro tam jest tak super to jedźmy wszyscy.

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma;-)
Teraz się nie przelewa z kubka- to powód do narzekania, wyjedziemy i też nie będzie się przelewać z wanny i też powód do narzekania.
To chyba takie ogólnopolskie hobby to marudzenie :-)

ZPT

Postautor: ZPT » poniedziałek, 13 sty 2014, 13:08

Będą kontrole drogowe, to będą psioczyć że permanentna inwigilacja i skąd ten cymbał w mundurze ma się znać itd..
Nie dogodzisz.
A tak poza konkursem to nie widzę na scenie politycznej nikogo na kogo mógłbym zagłosować z czystym sumieniem. Znów będzie wybór mniejszego zła.

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » poniedziałek, 13 sty 2014, 17:53

Proszę Moderatora o zamknięcie tematu. Tu miało być rekreacyjnie, technicznie i wypoczynkowo-turystycznie.
Tego typu dyskusje proponuję przenieść na inne fora.

cicik

Postautor: cicik » poniedziałek, 13 sty 2014, 19:02

nie rozumiem ... dorośli ludzie dyskutują w kulturalny sposób na ważne dal nich sprawy - co w tym złego ?
a tak dla przypomnienia: tema toczy sie na : Strona główna forum ‹ Tematy pomieszane ‹ Na każdy temat.
jeśli czuje sie Pan zniesmaczony tematem to prosze go nie czytać.

Awatar użytkownika
stico80
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: stico80 » poniedziałek, 13 sty 2014, 22:01

Andrzej132 pisze:Proszę Moderatora o zamknięcie tematu. Tu miało być rekreacyjnie, technicznie i wypoczynkowo-turystycznie.
Tego typu dyskusje proponuję przenieść na inne fora.

Temat jest jak najbardziej na swoim miejscu. Dyskutują w nim osoby które są zainteresowane tematem. Tak jak napisał kolega, nie wszyscy muszą uczestniczyć w tej dyskusji.

Michał, właśnie ktoś zauważył, że już nie wie czemu jesteś przeciwny? Wymianie prawka? czy opłatach za wymianę?
Myślę, że koszt wymiany raz na jakiś czas to nie jest jeszcze taki wysoki. Nie robimy tego co miesiąc.
Ja też z dowodem jak przechodzę odprawę na lotnisku i zobaczą zdjęcie to chcą drugi dokument. A w prawku mam to samo zdjęcie :lol:
Mieszkałem trochę w inny kraju u rzeczywiście żyło się lepiej, było fajnie ale jakoś zawsze tak nie u siebie.
Jakoś się to toczy, raz jest lepiej raz jest gorzej ale jakoś jest.
Zgodzę się z Michałem co do jednego. Na każdych wyborach musimy wybierać tylko gorsze zło.
Panowie, jeszcze chwilę i znów będzie wiosna, wakacje, ogniska i nasze zloty. Większość z Nas się spotka, będzie masa tematów do obgadania. Najważniejsze żebyśmy dalej się rozwijali.
"dzyń, dzyń, dzyń"

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 14 sty 2014, 13:14

Raczej chodzi mi o dyskryminacje "dziadków " , z jednoczenym przymykaniem oka na wybryki "młodych " .

Obawiam się , że też będę kiedyś ....

cicik

Postautor: cicik » wtorek, 14 sty 2014, 15:44

Paczek :) .. tak czytając Twoje posty śmiem twierdzić że będziesz dziadkiem i owszem, ale "młodym" duchem i robiącym wybryki... :lol:

Wróć do „Na każdy temat”