Rama-reanimowac czy szukac ocynku
Rama-reanimowac czy szukac ocynku
Witajcie.Jako ,że rama mojej przyczepki nie przedstawia się aktualnie zbyt obiecująco,zastanawiam się czy dawać ja do piaskowania i malować ,czy szukać ocynkowanej? Jak przedstawia się koszt używanej ramy ocynkowanej do osi hamowanej(jeśli to ma jakies znaczenie? i czy piaskował ktos swoja rame i moze podac dla porównania orientacyjne koszty? mowa o n126 b
Re: Rama-reanimowac czy szukac ocynku
Ja swoją ramę podspawałem, oczyściłem ,odtłuściłem, pomalowałem podkładem i zabezpieczyłem preparatem do podwozi. Mnie przeżyje. Co do piaskowania to kwota będzie max 100zł; ocynk 1,4zł/kg wsadu netto do 2zł (w zależności od regionu)
- robert
- Administrator
O ile dobrze pamiętam ramę piaskował i ocynkował Zbicho w swojej N132.
Niestety nie pamiętam czy czytałem o kosztach
Niestety nie pamiętam czy czytałem o kosztach

- Wodnik Szuwarek
wojtas pisze:Ja swoją ramę podspawałem, oczyściłem ,odtłuściłem, pomalowałem podkładem i zabezpieczyłem preparatem do podwozi. Mnie przeżyje. Co do piaskowania to kwota będzie max 100zł; ocynk 1,4zł/kg wsadu netto do 2zł (w zależności od regionu)
średnio wychodzi nawet 2,50- 3,50 brutto (KRAKÓW) - cena zależy jeszcze od ilości kg wsadu, piaskowanie wyszłoby więcej niż 100zł (za stówkę nie wypiaskujesz 4 felg a co dopiero rame od przyczepy)

Ja bym obstawiał kupić coś na bebechy, rame zostawić, częściami podzielić się z kolegami z forum

Serdecznie zapraszam http://www.fanklub-niewiadowek.pl
- robert
- Administrator
Wodnik Szuwarek pisze: papiery spieniężyć
Nie widziałem tego....
mój znajomy w Krakowie zajmuje się piaskowaniem i wycenił mi może z dwa tygodnie temu piaskowanie ramy do n126a na 150zł.
Dogadaliśmy się nieco inaczej, bo miałem 4 cytrynki na zbyciu ale to już inna historia.
Do piaskowania mam teraz tylko zdemontować wszystko, co się da i jazda.
Dogadaliśmy się nieco inaczej, bo miałem 4 cytrynki na zbyciu ale to już inna historia.
Do piaskowania mam teraz tylko zdemontować wszystko, co się da i jazda.
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876
- robert
- Administrator
yourij pisze:mój znajomy w Krakowie zajmuje się piaskowaniem ...
Noż kurde, że ja tego nie widziałem wcześniej....

- Wodnik Szuwarek
robert pisze:Wodnik Szuwarek pisze: papiery spieniężyć
Nie widziałem tego....
upppsss

W lakierni proszkowej położenie ocynku wyszłoby ok 250-300zł (gabaryty), ale lepiej jak już to zrobić to ogniowo.
Serdecznie zapraszam http://www.fanklub-niewiadowek.pl
Ale mi chodzi o samo piaskowanie,starej ramy cynkować raczej nie miałem zamiaru,tylko malowanie,a wiadomo,że farby swoje tez kosztują.Chiałem porównać koszty reanimacja starej ramy,czy kupno uzywanej ale ocynkowanej.Generalnie mniej więcej koszty piaskowania juz znam ,a teraz podpowie ktoś ile moze kosztowac rama ocynkowana?
robert pisze:yourij pisze:mój znajomy w Krakowie zajmuje się piaskowaniem ...
Noż kurde, że ja tego nie widziałem wcześniej....
przecież dopiero co to napisałem, to jak to miałeś widzieć

jedynie raz miałem w ręku próbkę po jego piaskowaniu, mały fragment starego bagażnika dachowego do skody
a na tej podstawie trudno mi określić jak to z fachowością.
Wiem tyle jedynie, że w dniu piaskowania będę od razu musiał lecieć z ramą do siebie do garażu i ją zacząć malować,
żeby nie zaczęła rdzy łapać... no ale to OT już jest
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876