Felga ociera o wahacz, dystanse?

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Jake

Felga ociera o wahacz, dystanse?

Postautor: Jake » wtorek, 17 lip 2012, 15:57

Witajcie!

Od dluzszego czasu remontuje moja przyczepke kempingowa n126e, przyszla pora na nowe kola. Kupilem kola 4x98 R13 od Cinquecento, w ladnym stanie. Wszystko wydaje sie super, gdyby nie to ze po montazu okazalo sie ze slysze chrob... chrob....

Do rzeczy:
Wyglada to jak na zdjeciu wrzuconym przez zundapp600:
Obrazek

Felga przy obrocie delkiatnie ociera o wahacz w miejscu jego zamocowania do drazka skretnego. Doslownie brakuje 3 milimetrów zeby bylo bezproblemowo (biorac pod uwage ze zawieszenie pracuje i musi byc zapas w odstepie). Co z tym fantem zrobic? Zakladac dystanse? Jakie?
Ostatnio zmieniony środa, 18 lip 2012, 01:59 przez Jake, łącznie zmieniany 2 razy.

BIGL

Re: Koła ocieraja o wachacz.

Postautor: BIGL » wtorek, 17 lip 2012, 19:09

Jeżeli ociera na całej długości to sprawdż ustawienie osiowe czopa, jeżeli tylko czasami to może opona ma guza? Może winien jest sam rozmiar opony?
Obrazek

Jake

Postautor: Jake » wtorek, 17 lip 2012, 20:30

Nie sprezyzowałem. Felga ociera o wachacz, nie opona. Co rozumiesz poprzec ustawienie osiowe czopa?

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » wtorek, 17 lip 2012, 20:44

czy nie jest przekrzywiona ośka (od przeładowania)
zdaje mi się że masz felgi od fiata uno a nie CC trzeba dołożyć dystanse i będzie git

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » wtorek, 17 lip 2012, 21:00

Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 20:15 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Jake

Postautor: Jake » wtorek, 17 lip 2012, 23:10

zundapp600: Tak! Dokladnie tak wyglada sytuacja. Opony tutaj nic nie szkodza, to srednica R13, felga (rant) ociera delikatnie o wahacz.

Zdecydowalem, ze jesli nie chce sprzedawac i szukac nowych felg, dystans to jedyne wyjscie.
W zwiazku z tym kilka pytań:

Czy otwor w dystansie musi odpowiadac srednicy w piascie? Czy moze byc wiekszy? Wypust na piascie ma zaledwie niecałe 6mm, po zalezniu dystansu felga nie bedzie centrowana przez wystep, czy to dopuszczalne? Czy koniecznie szukac grubszych pierscieni z wypustem centrujacym?

Konto usuniete

Re: Felga ociera o wahacz, dystanse?

Postautor: Konto usuniete » środa, 18 lip 2012, 07:24

Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 20:15 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Jake

Re: Felga ociera o wahacz, dystanse?

Postautor: Jake » środa, 18 lip 2012, 11:25

Kupilem komplet 4 kół z opisu były od CC, cenowo przystepnie, w ladnym stanie, felgi niedawno malowane. Przyszly do mnie kurierem wczoraj. 2 sztuki poszly na przyczepe, jedna na kolo zapasowe, czwarta poleciala bez celu do garazu. Troche nie usmiecha mi sie sprzedawania swiezo zakupionych kół i szukanie innego zestawu. :/ Znalazłem dystanse 5mm, za pare złotych. Wydaje mi sie ze odsuniecie kola o tyle nie bedzie az takim wielkim zwiekszeniem momentu sily dzialajacej na piast i lozyska, a jakie jest Wasze zdanie?
Znalazlem takie dystanse,
http://allegro.pl/dystanse-fiat-4x98-4x ... 01397.html
mysle ze dadza rade, a jakie jest Wasze zdanie?

Wróć do „Pozostałe”