Jakie opony do N-126???
Jakie opony do N-126???
Witam,
Mam przyczepę campingową Niewidów N126. Przyczepa stała około 10 lat nieużywana. Chciałabym przywrócić ją do stanu używalności. Z tego co patrzyłam najbardziej fatalnie wyglądają opony - zmurszałe, zarośnięte kapcie. Dlatego też zwracam się z pytaniem jakie opony (dokładne wymiary) należy do niej zakupić i gdzie można by je znaleźć w najbardziej dogodnej cenie?
I jeszcze mam taką prośbę : czy mógłby ktoś mi dokładnie powiedzieć na co mam zwrócić uwagę, co dokładnie przeglądnąć by dojechać do celu. I co w takich przyczepkach jest najbardziej awaryjne że mogłoby się zepsuć w czasie podróży?
Z góry dziękuje za odp - Olga
Mam przyczepę campingową Niewidów N126. Przyczepa stała około 10 lat nieużywana. Chciałabym przywrócić ją do stanu używalności. Z tego co patrzyłam najbardziej fatalnie wyglądają opony - zmurszałe, zarośnięte kapcie. Dlatego też zwracam się z pytaniem jakie opony (dokładne wymiary) należy do niej zakupić i gdzie można by je znaleźć w najbardziej dogodnej cenie?
I jeszcze mam taką prośbę : czy mógłby ktoś mi dokładnie powiedzieć na co mam zwrócić uwagę, co dokładnie przeglądnąć by dojechać do celu. I co w takich przyczepkach jest najbardziej awaryjne że mogłoby się zepsuć w czasie podróży?
Re: Jakie opony do N-126???
http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... ukcje.html
sprawdź jaki masz model bo n126 to większość....

sprawdź jaki masz model bo n126 to większość....

Olga1812 pisze:Witam,
na co mam zwrócić uwagę, co dokładnie przeglądnąć by dojechać do celu. I co w takich przyczepkach jest najbardziej awaryjne że mogłoby się zepsuć w czasie podróży?
cześc Olga
żeby dojechać po tylu latach nieruszania to daj od razu nowe łożyska i opony
w zasadzie zamiast zakupu łożysk i płacenia za ich wymianę (zakładając, że dasz to komuś do roboty) lepiej kupić nową ośkę i zapłacić za wymianę ośki - będzie spokój na wiele lat
druga sprawa to zaczep - w jakim jest stanie
trzecia to światła - doprowadzenie do stany używalności
czwarta sprawa to rama - czy nie zgniła za bardzo
piąta sprawa to śruby trzymające budę do ramy - głupi byłoby zgubić domek na zakręcie i dojechać z samym podwoziem
i to wystarczy żeby dojechać gdziekolwiek - kwestie jak cepka wygląda w środku i do czego się nadaje pozostawiam indywidualnemu poczuciu smaku i estetyki
http://www.google.pl/search?tbm=isch&so ... h=300#i=39
tak dokładnie wygląda moja przyczepa.wiec jaki to jest "fachowo" nazwany model skoro N 126 to za malo?
To widze że mam kilka rzeczy do sprawdzenia przed wyruszeniem.a wymiana tej ośki to jaki byłby koszt? a koszt opon? lepiej kupić nowe czy szukać używanych? Jeśli chodzi o środek to jest jak nowy,przyczepa była praktycznie nie używana tylko długo stała a czasem takie stanie w bezruchu jest gorsze niż by jeździła tu i tam.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wskazówki to bardzo proszę!
Z góry dziękuję Olga
tak dokładnie wygląda moja przyczepa.wiec jaki to jest "fachowo" nazwany model skoro N 126 to za malo?
To widze że mam kilka rzeczy do sprawdzenia przed wyruszeniem.a wymiana tej ośki to jaki byłby koszt? a koszt opon? lepiej kupić nowe czy szukać używanych? Jeśli chodzi o środek to jest jak nowy,przyczepa była praktycznie nie używana tylko długo stała a czasem takie stanie w bezruchu jest gorsze niż by jeździła tu i tam.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wskazówki to bardzo proszę!
Z góry dziękuję Olga

Link się nie otwiera, wrzuć fotki z realu. Opony to nowe, koszt jeżeli 12" około 90,0 zł, a 13" to około 120.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Moja też stała kilka lat, tyle co przejechała z działki do gospodarza ok 1km
do przeglądnięcia były światła, bo robiła się dyskoteka, już nie pamiętam, ale chyba wystarczyło porządnie wyczyścić
opony, kupiłem całe koła na szrocie, rezerwy z malucha, tyle że wybrałem w miarę świeże
ma to ten plus że pozbywamy się dętek ... koszt 30zł/szt - opona plus felga w stanie fabrycznym
tam pewnie też felgi będą w opłakanym stanie
nowe opony to koszt pewnie ok 100zł/szt
co do łożysk/osi ... ja nie wymieniałem, sprawdziłem tylko czy się nie grzeją, czy nie ma luzów
wymiana osi to już grubszy wydatek
do przeglądnięcia były światła, bo robiła się dyskoteka, już nie pamiętam, ale chyba wystarczyło porządnie wyczyścić
opony, kupiłem całe koła na szrocie, rezerwy z malucha, tyle że wybrałem w miarę świeże
ma to ten plus że pozbywamy się dętek ... koszt 30zł/szt - opona plus felga w stanie fabrycznym
tam pewnie też felgi będą w opłakanym stanie
nowe opony to koszt pewnie ok 100zł/szt
co do łożysk/osi ... ja nie wymieniałem, sprawdziłem tylko czy się nie grzeją, czy nie ma luzów
wymiana osi to już grubszy wydatek

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
To zdecydowanie ta pierwsza - N126E
dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi wiedziałam że tu znajdę odp na wszystkie nurtujące pytania
wiadomo że nie jest to nowa przyczepa dlatego nie chce nie wiadomo ile w nią ładować , nigdy nie podróżowałam z przyczepą więc nie wiem też czy spodoba mi się taka forma wypoczynku. Ta przyczepa o której myślę to przyczepa mojej babci (dlatego narazie nie mam możliwości zrobienia fotek w realu) była tylko 2 razy używana - raz była w Paryżu i raz nad morzem , zakupiona fabrycznie nowa także myśle że osie i reszta spraw związanych z ramą nie powinna wymagać dużego nakładu. Przeglądnę sobie wszystko co doradzaliście i jak coś będę pisać jak wystąpią pewne problemy. Narazie brak czasu - studia i te sprawy sprawiają że nie mogę się zająć porządnie tym tematem.
Super forum i mili forumowicze
Pozdrawiam Olga

Super forum i mili forumowicze

Pozdrawiam Olga

od czego wkońcu są faceci:)
bierz bude i na zjazd na ziemie zamojską ruszaj info na forum wyjazdy

Mógłbyś dać link do tej stronki ze zlotami ??
jasne momencik:) skad wogole jestes bo to tez jest znaczace
nie wszyscy chca daleko jezdzić:_)
viewtopic.php?f=27&t=2419
temat ma 3 stronki musisz przeczytać koszty podłączenia i sanitaria tez są
zundapp o wszystko zadbał dopytał i opisał
na 3 stronce są koszty
wg mnie i tak niewysokie:)

viewtopic.php?f=27&t=2419
temat ma 3 stronki musisz przeczytać koszty podłączenia i sanitaria tez są
zundapp o wszystko zadbał dopytał i opisał

na 3 stronce są koszty

Ja jestem z woj podkarpackiego
będę śledzić organizowane zloty i z chęcią chciałabym choć raz spróbować bo nigdy nie byłam na czymś takim
w ogóle to nie wiedziałam że takie zloty przyczep są organizowane. a uczestnicy tych zlotów to osoby w różnym wieku - od młodych po starszych
?

no moj to bedzie tez 1 raz:) juz przyczepe uzbrajam w potrzebne rzeczy
najfajniejsze jest to ze beda tam same przyczepy tego własnie rodzaju jak moja czy twoja 
ogolnie fajnie ze fowstało takie forum:)

ogolnie fajnie ze fowstało takie forum:)
Olga1812 pisze:Ja jestem z woj podkarpackiegobędę śledzić organizowane zloty i z chęcią chciałabym choć raz spróbować bo nigdy nie byłam na czymś takim
w ogóle to nie wiedziałam że takie zloty przyczep są organizowane. a uczestnicy tych zlotów to osoby w różnym wieku - od młodych po starszych
?
oj to masz dwa spotkania "pod nosem" - jedno w Bieszczadach na weekend majowy, drugie w Zwierzyńcu na Boże Ciało
pozostaje napisać - do zobaczenia

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Weekend majowy spędzam nad morzem
ale na kawaterze nie na campingu:) myśle ze ten w Zwierzyńcu by mnie zainteresował ale nie wiem czy przyjade do Was z Moja czepką czy narazie tak tylko poogladać Was i Wasze przyczepki bo tak jak wyżej pisałam nigdy na czymś takim nie byłam:)