Dystanse - ZA / PRZECIW
- grzech_pcl
Dystanse - ZA / PRZECIW
Posiadam 126n. Pytanie jest proste.
W zasadzie padło w tytule.
Szerszy rozstaw kół spowoduje poprawienie stabilności?
Ale ... ?
Czy dłuższe śruby?
Czy?
Czy o czymś nie wiem?
Ktoś ma, miał, chce mieć?
W zasadzie padło w tytule.
Szerszy rozstaw kół spowoduje poprawienie stabilności?
Ale ... ?
Czy dłuższe śruby?
Czy?
Czy o czymś nie wiem?
Ktoś ma, miał, chce mieć?
-
piotr05
- Fanklubowicz

Re: Dystanse - ZA / PRZECIW
pytanie jakie chcesz załozyc
ja mam 165/80/13 i przyczepa zyje swoim zyciem
bede zmieniał na 175/70/13 spokojnie podchodza sprawdzałem
ja mam 165/80/13 i przyczepa zyje swoim zyciem
bede zmieniał na 175/70/13 spokojnie podchodza sprawdzałem
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Dystanse, najtańsze i najgorsze rozwiązanie. Szukać felg z innym ET.
BIGL pisze:A co ma piernik do wiatraka ?
Dodatkowa masa, obciążenie, często robione byle jak, z byle czego - brak wyważenie całości, aż po ekstremum - zalepiające się syfem i też problem z wyważeniem całości, dłuższe śruby - też często z *ównolitu.
Nowa felga i dobieramy ET, do tego alufelgę i dużo mniejsza masa.
Można iść też w, np w 15'', 14'', 13''.
Przykładowo:
http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-15-a ... 57532.html
http://allegro.pl/tanio-alufelgi-oz-alf ... 21064.html
http://allegro.pl/felga-alu-alufelga-se ... 65405.html
Z tego co wiem to każdy Producent zaleca jakiś tam rozmiar kół. Z reguły zamontowana jest fabrycznie felga i opona o optymalnym wymiarze (ew. jest to podane w instrukcji bo w przyczepaie używanej mogą być zamontowane rózne cuda).
Oczywiście do danej felgi można zamontować kilka rozmiarów opony (wysokość i szerokość) i nie ma to większego wpływu na jazdę. Nie mówię tu oczywiście o jakichś specjalistycznych oponach tuningoopodobnych czy "lanserskich".
Wg mnie w przyczepie ważna jest wysokość opony. Jeżeli felga jest większa i co za tym idzie opona niższa (nadkole się przecież nie rozciągnie) to przyczepa bardziej dostaje w kość. Opony "balony" bardziej tłumią.
A biorąc pod uwagę, że z niewiadówą nie powinno się latać szybciej niż 70/80 km/h to czy jest sens bawić się w kombinowanie?
Na stabilność podczas jazdy bardziej wpływa amortyzatorowanie a nie opony.
Ale może się mylę.
Oczywiście do danej felgi można zamontować kilka rozmiarów opony (wysokość i szerokość) i nie ma to większego wpływu na jazdę. Nie mówię tu oczywiście o jakichś specjalistycznych oponach tuningoopodobnych czy "lanserskich".
Wg mnie w przyczepie ważna jest wysokość opony. Jeżeli felga jest większa i co za tym idzie opona niższa (nadkole się przecież nie rozciągnie) to przyczepa bardziej dostaje w kość. Opony "balony" bardziej tłumią.
A biorąc pod uwagę, że z niewiadówą nie powinno się latać szybciej niż 70/80 km/h to czy jest sens bawić się w kombinowanie?
Na stabilność podczas jazdy bardziej wpływa amortyzatorowanie a nie opony.
Ale może się mylę.
Citroen Xsara Picasso + N-126N
- grzech_pcl
OK.
Dzięki za wpisy.
Dumam dalej?
Ale czy MIAŁ albo ktoś MA zamontowane dystanse?
Dzięki za wpisy.
Dumam dalej?
Ale czy MIAŁ albo ktoś MA zamontowane dystanse?
-
Konto usuniete
Post usuniety
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 mar 2013, 14:43 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
W poprzedniej miałem, po zmianie osi na resory z amortyzatorami. po dwóch sezonach wymiana łożysk. Wyrzuciłem dystanse , dałem oryginalne felgi z oponami 155/80R13, osiem sezonów bezawaryjnie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
- grzech_pcl
I konkretnie jest.
Zamykając temat dystansów i podsumowując.
Nie ma sensu ich stosować. Koniec i kropka
Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Zamykając temat dystansów i podsumowując.
Nie ma sensu ich stosować. Koniec i kropka
Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
-
jubileromega
- Kontaktowanie:
hm no to ja wam powiem tak. mam cinquecento z silnikiem 1.2 16v 99 koni mechanicznych - koła odsadzone na zewnątrz o jakieś 5cm na stronę w stosunku do "normalnego" cieniasa. po części te 5 cm uzyskałem felgami o niskim ET ( felgi mają 13 cali średnicy 7 cali szerokości et2 na tym opony 165 55 r13 ) ale też zamontowałem dystanse. nic się nie dzieje negatywnego - wprost przeciwnie - prowadzenie o niebo lepsze niż seria. najważniejsze przy montowaniu dystansów to dokładne dopasowanie otworu centralnego - dystanse muszą go posiadać żeby na nim opierała się felga - nie może absolutnie "wisieć" na samych śrubach. oczywiście śruby też muszą być z dobrego materiału o odpowiedniej twardości bo przenoszą o wiele większe siły scinające niż krótkie. auto jest wykorzystywane w amatorskich rajdach. jak widać na zdjęciu - nic się nie urywa
tylko generalnie pytanie jest następujące : jaki jest sens stosowania takiego rozwiązania w przyczepie...?

N126n zakupiona baza do remontu.
jubileromega pisze: tylko generalnie pytanie jest następujące : jaki jest sens stosowania takiego rozwiązania w przyczepie...?
Taki sam, jak w samochodzie na fotce
Nie jest to złośliwość, od taki żarcik
Żeby lepiej się prowadziła, dla lansu itp., takie są intencje ... jedni dokładają amortyzatory, inni szerszą i większą oponę, jeszcze inni dystanse, ja mam lift ... co kto lubi
-
jubileromega
- Kontaktowanie:
żeby się lepiej prowadziła to trzeba kompleksowo stuningować zawieszenie 
tak ja napisałeś dodać amory, zmienić felgi na 13 i wtedy założyć dystanse
suma tych przeróbek na pewno spowoduje różnicę, każde z osobna tylko minimalnie - śmiem twierdzić nieodczuwalnie. co do zużycia łożysk to nie sądzę żeby w przyczepie dystans miał na to wpływ, w końcu siły działające w przyczepie są mniejsze niż w aucie - wolniej się jedzie z przyczepą no i raczej nie driftuje 'D
tak ja napisałeś dodać amory, zmienić felgi na 13 i wtedy założyć dystanse
suma tych przeróbek na pewno spowoduje różnicę, każde z osobna tylko minimalnie - śmiem twierdzić nieodczuwalnie. co do zużycia łożysk to nie sądzę żeby w przyczepie dystans miał na to wpływ, w końcu siły działające w przyczepie są mniejsze niż w aucie - wolniej się jedzie z przyczepą no i raczej nie driftuje 'D
N126n zakupiona baza do remontu.
-
gimof
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
Widzisz różnice między autem do kajtów i przyczepą?
Przedewszystkim w cepce na jedno koło działa o wiele większa siła niż w aucie.
Nic się nie stanie jeżdżąc z dystansem, ale nie ma większego sensu. Lepiej zakupić felge z mniejszym ET.
A co do otworu - dużo aut (z głowy np. tico) nie ma podparcia otworem centrującym.
Przedewszystkim w cepce na jedno koło działa o wiele większa siła niż w aucie.
Nic się nie stanie jeżdżąc z dystansem, ale nie ma większego sensu. Lepiej zakupić felge z mniejszym ET.
A co do otworu - dużo aut (z głowy np. tico) nie ma podparcia otworem centrującym.
C5