krzywe koła
krzywe koła
Witam
stałem sie posiadaczem niewiadów n126-e z roku 1981. Mam zamiar wyremontować ją od podstaw zaczynając od rami u osi.
Jest tam oś chyba tzw. skrętna z piastami na koła od malucha z szerokim rozstawem śrub. Zauważyłem że koła są dziwnie "rozkaraczone" tzn szerzej rozstawione na dole. Czym to może być spowodowane? Czy łatwo przerobić to na jakąś inną oś? proszę o pomoc.
stałem sie posiadaczem niewiadów n126-e z roku 1981. Mam zamiar wyremontować ją od podstaw zaczynając od rami u osi.
Jest tam oś chyba tzw. skrętna z piastami na koła od malucha z szerokim rozstawem śrub. Zauważyłem że koła są dziwnie "rozkaraczone" tzn szerzej rozstawione na dole. Czym to może być spowodowane? Czy łatwo przerobić to na jakąś inną oś? proszę o pomoc.
Re: krzywe koła
GREGOR_Z pisze: Czym to może być spowodowane? Czy łatwo przerobić to na jakąś inną oś? proszę o pomoc.
zazwyczaj wyginają się sworznie - prędzej jednak siadają gumy amortyzujące ewentualnie wyginają się te elementy co wchodzą do korpusu osi
co do przeróbki to najfajniej jest zrobić na resorach z amorkami i jakąś ośkę od dostawczaka albo samoróbkę (ja mam na resorach od żuka i ośkę na piastach z poloneza - udźwig ma około 1,5 tony

odpowiedni rozstaw i prawie bez przeróbek można zrobić to z tylnej osi od fiata doblo
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 wrz 2011, 19:52 przez gosc, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam zamiar wykręcić całą oś i zobaczyć co jest. Czy próbował ktoś przerabiać i remontować taką oś w warunkach domowych?
najlepiej wymienić na nową oś dostępna na aledrogo http://allegro.pl/os-al-ko-750kg-118-cm ... 38475.html - no chyba ze chcesz zachować oryginał ... ale w tym wypadku trudniej o dobre felgi - ale są dostępne...
tu masz jeszcze używkę http://allegro.pl/oryginalna-os-do-przy ... 64632.html
tu masz jeszcze używkę http://allegro.pl/oryginalna-os-do-przy ... 64632.html
Z felgami nie mam problemu. Dałem do wypiaskowania i renowacji. A można w jakiś sposób naprawić starą oś? Dzisiaj zrobie foto jak wyglada moja oś i moze ktoś podpowie co dalej lub gdzie najbliżej Tychów jest jakiś serwis zajmujący sie regeneracją osi.
Post usuniety
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 mar 2013, 20:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
Naprawa osi bez hamulca będzie w cenie zakupu nowej.
Wszystko ok. zero luzów. kółka kręcą się bez najmniejszych oporów.
JA kolega wyzej pisał wygiete piasty, to czy moze pomoc w sprawdzeniu zaznaczenie jej położenia i przekręcenie( demontaż i zamontowanie w innej pozycji? lub demontaż i sprawdzenie na tokarce bicia, wtedy bankowo wyjdzie czy jest prosta czy banan-owa
Niewiadówka jest jak Sex, można się uzależnić !!!!
N-250c
N-250c
Tomek pisze:JA kolega wyzej pisał wygiete piasty, to czy moze pomoc w sprawdzeniu zaznaczenie jej położenia i przekręcenie( demontaż i zamontowanie w innej pozycji? lub demontaż i sprawdzenie na tokarce bicia, wtedy bankowo wyjdzie czy jest prosta czy banan-owa
ale często bywa że piasty są przyspawane do wahacza i wtedy grubsza robota ..... albo wymiana osi ....
Ciekawi mnie jak sobie radzi Gregor ?
Gregor ostro musi remontować bo działa na kilku tematach:-),tapicerowanie, lakierowanie, itd
Niewiadówka jest jak Sex, można się uzależnić !!!!
N-250c
N-250c