jednofazowy rozdzielacz napiecia z zasilaczem ezp-36 w n126

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

jednofazowy rozdzielacz napiecia z zasilaczem ezp-36 w n126

Postautor: Bartekzg » czwartek, 7 lip 2011, 18:10

powiedźcie mi proszę co to za ustrojstwo, mam zamontowane i wiem że to przetwornica ale budzi ona u mnie kilka pytań

w instrukcji jest napisane tak
"Zasilacz jednofazowego urządzenia rozdzielająco-zasilającego wykonany jest w technologi C-MOS na bazie jedno tranzystorowej przetwornicy DC/DC. Sterownik przetwornicy zbudowany jest w oparciu o zintegrowany regulator PWM z wyjściem do bezpośredniego sterowania MOS-FET. Zasilacz posiada układ zabezpieczeń oraz sygnalizacji optycznej. Opcjonalnie może być wyposażony w układ ładowania akumulatorów samochodowych.
Układ ładowania montowany jest ba trzech końcówkach fastonowych i przykręcony dwoma wkrętami do radiatora."

opis wejść
wejście 1 - 230v
wejście 2 - 12vdc - (bateria akumulatora) przełączenie napięcia z wejścia 2 na wyjście 2 w przypadku zaniku napięcia
opis wyjścia
wyjscie 1 230v 10A
wyjscie 2 (wtykA)12vDC
wyjscie 2 (wtykB) 13,8/14,4 DC napięcie ładowania akumulatora, prąd ładowania 2A tętnienia mniejsze niż 100mV

do kufra na dyszel biegną dwa przewody (czerwony i biały) tam się kończą i są połączone (patrz foto)

pytania
1) czy posiadam układ ładowania - patrz foto
2) rozumiem, że jeśli jestem podłączony pod 220v ac to przetwarza prąd na 12Vdc i wtedy działają zarówno pompki i oświetlenie na 12V oraz wszystkie urządzenia na 220v - czy jeśli podłącze akumulator odłączę 220v to też będzie działało wszystko?
3) czy jeśli mam podłączony samochód (7 pin) to w przyczepie będzie prąd?
4) czy mogę mieć podłączone 220v i akumulator jednoczenie?
5) jaki akumulator powinienem tam zainstalować?

zdjęcia tutaj
https://picasaweb.google.com/1082666029 ... 3I_X1ub-Rw

jestem zielony jeśli chodzi o elektrykę tak więc proszę o prostą łopatologie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: jednofazowy rozdzielacz napiecia z zasilaczem ezp-36 w n

Postautor: konrad » piątek, 8 lip 2011, 07:43

patrząc na wejścia wyjścia to masz całkiem fajny kombajn :wink:
to jest zasilacz urządzeń 12V plus ładowanie aku
dodatkowo jest automat który przełącza na zasilanie 12V z aku przy braku 220V :roll:

ale najprościej, pomierz sobie miernikiem i będziesz wiedział co i jak działa :roll:

co do zasilania z gniazda 7pin, możesz podpiąć się pod światło p/mgielne, jeśli tylko sporadycznie chcesz używać 12V z auta,
albo zrobić podłącz niezależny, wtedy wymiana gniazda na 13, dołożenie drugiej 7, albo wtyczka np do zapalniczki w bagażniku :roll:

ten przewód w kufrze to nie mam pojęcia co to jest, zwłaszcza że jest spięty razem, popatrz skąd on wychodzi :roll:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 8 lip 2011, 08:48

Zastanawiają mnie te przewody w kufrze - nie wiem dlaczego są spięte razem. W mojej przyczepce (wydaje się standardowo) te przewody są zakończone 2 wtyczką taką jak do świateł (przy haku), więc to jest + i - (czerwony+, biały-)m popatrz pod łóżkiem z przodu czy nie masz rozpiętej instalacji 12v - jest tam bezpiecznik i konektory). Ja właśnie podciągnąłem sobie napięcie przewodem bezpośrednio z aku auta i zakończyłem standardowym 2 gniazdem przy haku. Jak jadę to ma wpięte 2 przewody i wtedy zasilam lodówkę oraz mam 12v w przyczepie. Popatrz może ten przewód w kufrze jest gdzieś zwinięty - np poskładany w ramie ). Sprawdź gdzie od tego kombajna odchodzą te przewody do ładowania aku - może w kuferku właśnie jest przewidziane miejsce.
To twoje ustrojstwo jest super :thumbup:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » poniedziałek, 11 lip 2011, 13:43

ten przewód w kufrze to nie mam pojęcia co to jest, zwłaszcza że jest spięty razem, popatrz skąd on wychodzi

wychodzi z wyjścia2 wtyk B(czerwony) oraz GND(biały)
Sprawdź gdzie od tego kombajna odchodzą te przewody do ładowania aku - może w kuferku właśnie jest przewidziane miejsce

tak sobie myślę, że skoro te przewody tam są poprowadzone to służą do ładowania aku,
nie wiem czy aku będzie się ładował w momencie podłączenia do 220v czy także w czasie jazdy?

Jaki akumulator powinienem podłączyć? - nie mam żadnego i muszę jakiś zakupić :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » środa, 13 lip 2011, 21:06

Akumulator zakupiony, przewody sprawdzone, te we kufrze są do ładowania i zasilania 12 v , automatyka działa tak: przy podłączonym napięciu 230v jeśli są rozłączone przesyła tam 13,8v jak są połączone nie używa ich. Jeśli nie ma 230v to szuka zasilania na tych przewodach.

nie wiem jeszcze czy ta opcja zasilania nadaje się do akumulatora żelowego, czytałem, że powinno się używać dedykowanych ładowarek. Dla spokoju nie będę z tego korzystał a aku naładuje w domu.
Obrazek

Wróć do „Pozostałe”