pomoc przy zakupie n126

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
BIGL

Re: pomoc przy zakupie n126

Postautor: BIGL » czwartek, 30 cze 2011, 11:43

Do wszystkiego brakuje Trumy i lodówki na gaz - wtedy cena była by do przyjęcia. Gość naprawdę się napracował :D
Moskitiery bajka - właśnie takie rolety dedykowane są do przyczep.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » czwartek, 30 cze 2011, 12:08

najlepsze jest to ze przyczepa była remontowana w Niewiadowie, faktura 8600zł do tego przedsionek, oraz daszek kupiony na 600zł - jest rachunek. Dodatkowo bagażnik na rowery - tez montowany w Niewiadowie koszt ok 700zł
Wyposażenie ( tapicerka, materace, pokrowce kuchenka, zlew, instalacja 220v, dodatkowe wyjście na lampy przy bagażniku rowerowym, ) wszystko z nowego modelu który dziś jest sprzedawany na 29900zł

brak ogrzewania jakoś zniosę szkoda mi tylko lodówki na gaz

Wiem, że drogo. Ale jak policzyć dodatki hmmm sam nie wiem,
poradźcie
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 30 cze 2011, 12:30

sam musisz zdecydować, ja bym się nie sugerował rachunkami z N
bagażnik owszem 700zł, ale poczytaj za ile można coś samemu wykombinować, ew kupić używany
tak samo wnętrze, ja wiem że wykładzina w N z ułożeniem to pewnie z 3kzł,
ale sam kleiłem wnętrze wykładziną za 500zł i też swoje zadanie spełniła

a tym bardziej nie sugerował bym się ceną nowej przyczepy ...
pamiętaj że skorupa nadal ma x lat, podobnie jak rama, oś ? itd
(zresztą sam wrzuciłeś fotki spodu, do nowej jej daleko ;))

jeśli budka się podoba, masz kasę ... to kupuj, zwłaszcza jak kupujesz "na lata"
ja za swoją też "przepłaciłem", ale chyba nie żałuje :roll:
ciężko doradzić bo cena faktycznie wysoka, ale i stan nie codzienny :roll:
ja tak miałem z autem, kupiłem vitarę z klimą, to jest taki rodzynek że ... też przepłaciłem ;)

BIGL, gość to chyba tylko wyłożył kasę ;), moskitiery/roletki - potwierdzam że są super ;)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » czwartek, 30 cze 2011, 12:46

Na plus jest dla mnie fakt że nie jest to wyrzucona angielka na śmieci i przytargana przez jakiegoś cwaniaka co chce zarobić i patrzy jak by tu wyjąć parę groszy. Kupujemy Polskie produkty i wspieramy nasz przemysł :)

Porozmawiam z właścicielem zobaczymy co się da z ceną zrobić, Ja chcę kupić uczciwie i uczciwie zapłacić. Pytanie tylko jaka cena jest uczciwa :roll:
Obrazek

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 30 cze 2011, 14:21

6000zł - tyle jest warta ta budka. To jest realna cena zakładając wszelakie poniesione nakłady. Jeżeli cena przekroczy te 6000 to ja bym szukał nowszej budki z nowym kufrem i meblami.
http://otomoto.pl/niewiadow-n-126p-T2434968.html
http://allegro.pl/niewiadow-n-126n-prze ... 83056.html
http://otomoto.pl/niewiadow-n-126-n-T2402303.html
http://allegro.pl/ladna-przyczepa-niewi ... 35739.html
http://allegro.pl/niewiadow-n126-i1689603653.html
http://allegro.pl/niewiadow-n-126-n-sta ... 25029.html
Dla 2 ta jest super http://allegro.pl/jedna-na-allegro-niew ... 46630.html
Jak widzisz wysyp enek :D

Nie można się sugerować fakturami z Niewiadowa na 2500. To tak jakbym zakładał instalację gazową w jednym warsztacie za 1500, a drugi za identyczną chciałby 5000. Czy jakbym założył w drugim to wartość auta wzrosła by o te 3500? Policz mniej więcej koszta wszystkich tych dodatków (bagażnik i super rolety :?: ) dodaj do normalnej wartości rynkowej przyczepy, odejmij lata użytkowania i wyjdzie ci te 5000. Cena 6000 to już jest max :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » czwartek, 30 cze 2011, 15:02

Dzięki, mądrych to i dobrze posłuchać. :D

BIGL pisze:Dla 2 ta jest super http://allegro.pl/jedna-na-allegro-niew ... 46630.html
Jak widzisz wysyp enek :D

już jestem umówiony na oglądanie. Trzymajcie kciuki :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 30 cze 2011, 19:52

Bartekzg pisze:brak ogrzewania jakoś zniosę

BARDZO poważny błąd.
Truma to podstawa jeśli chcesz (szczególnie z dziećmi) jechać w kwietniu/ maju lub wrześniu.
Pamiętaj, że izolacja termiczna skorupy przyczepy jest niewielka i w nocy jest chłodno wewnątrz.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » czwartek, 30 cze 2011, 21:53

Nie wiem który to rocznik, ale patrząc na oświetlenie to koniec lat osiemdziesiątych, mimo wykonania i wyposażenia cena zbyt wygórowana.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » czwartek, 30 cze 2011, 23:39

robert pisze:
Bartekzg pisze:brak ogrzewania jakoś zniosę

BARDZO poważny błąd.
Truma to podstawa jeśli chcesz (szczególnie z dziećmi) jechać w kwietniu/ maju lub wrześniu.
Pamiętaj, że izolacja termiczna skorupy przyczepy jest niewielka i w nocy jest chłodno wewnątrz.

tu mnie trochę zmartwiłeś, spałem w maju czy wrześniu ( 10-12 stopni w nocy) w beduinie 5,5 metra we dwoje i było ciepło raz tylko włączyłem ogrzewanie jak padał deszcz i siedzieliśmy w środku cały dzień. Sądziłem, że w małej ence będzie cieplej i że brak ogrzewania to nie problem.

Tak czy inaczej w razie chłodów trzeba będzie wybierać kempingi z możliwością podłączenia do prądu i włączyć jakiś grzejnik.
zresztą zimne noce zbliżają do siebie :wink:
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » piątek, 1 lip 2011, 00:03

Post usuniety
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2013, 18:38 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » piątek, 1 lip 2011, 00:43

Ciekawe, czy są jakieś N126e nowszych roczników w obiegu...
Właśnie - przypominam sobie rozterki Gosi i Tomka, ba, przypominam sobie swoje rozterki, ale wszystko to niknie w takich chwilach, kiedy możesz z tą swoją przyczepą wyruszyć na szlak, przyjechać na zlot, wtedy już nie oglądasz gdzieś na boku zdjęć z laptopa, na których masz budki, między którymi się wahałeś... Ja np. cieszyłem się i cieszę, że zdecydowałem się na tą, na którą się zdecydowałem i teraz możemy nią jeździć, choć może teraz trafiłoby się coś w niższej cenie. Ale cały sezon bylibyśmy do tyłu!

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 07:25

zundapp600 pisze:Koledzy , ale to nie koncert życzeń !. takie rzeczy były tylko w Erze , a i ta nie wytrzymała grymasów użytkowników :lol:
Brak Trumy - jasne że brak ! . A niby dlaczego ma być ? . Kto z Was kupił przyczepę z Trumą ? . O ile dobrze pamiętam mój montaż był jednym z pierwszych ! . Nie każdy potrzebuje , ja i owszem :D
A cena ..............
jest taka ile chce ktoś zapłacić . Tu człowiek chce , więc o co chodzi ?
Oglądałem na zlocie odradzną w zakupie przyczepę z Krakowa . Człowiek kupił , był na zlocie no i gitara .
Powoli nawet przedsionek nauczy się rozkładać ( Tomek z Gosią trzymam kciuki )
Co będzie im potrzebne zadecydują w czasie swoich wyjazdów . I tu jest sprawa wręcz identyczna .
jak stan i kasa odpowiada - kupić i cieszyć się z wyjazdów :D

ano widzisz Heniu, każdy by chciał kupić ekstra budę za 2tyś a sprzedać za min 5 :lol:

też jestem zdania że jeśli Koledze stan sie podoba, ma te 8kzł ... to trza kupować, zresztą już to pisałem
zapinać budę na hak i w drogę, bo lato krótkie 8)

Bartekzg oglądałeś inne eNki ? tak żeby mieć porównanie ?

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 1 lip 2011, 07:51

Kolega prosił o pomoc i pytał czy ta Enka warta jest tej ceny -8500. Oczywiście daliśmy trafną odpowiedź opartą na wieloletnich doświadczeniach z przyczepami Niewiadów. Nie widzę tu wybrzydzania i demagogii z naszej strony, a raczej szczerą pomoc i fachowe doradztwo. 8500 za przyczepę z 88-89 roku to nie jest okazja - to rozbój w biały dzień - zwłaszcza że podobne chodzą 2 razy taniej. Wzmianka o Trumie i lodówce była tylko po to aby unaocznić czego brakuje w tej przyczepie - za 8500 można , a nawet trzeba tego wymagać :!:
Autor napisał "Porozmawiam z właścicielem zobaczymy co się da z ceną zrobić, Ja chcę kupić uczciwie i uczciwie zapłacić. Pytanie tylko jaka cena jest uczciwa " - i dostał odpowiedź (max 6000), i wtedy było by uczciwie..
Przy zakupie pośpiech nie jest wskazany, zwłaszcza że to żadna okazja :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 1 lip 2011, 09:19

BIGL pisze:8500 za przyczepę z 88-89 roku to nie jest okazja - to rozbój w biały dzień - zwłaszcza że podobne chodzą 2 razy taniej. Wzmianka o Trumie i lodówce była tylko po to aby unaocznić czego brakuje w tej przyczepie - za 8500 można , a nawet trzeba tego wymagać :!:

znajdziesz choć jedną z prawie nową oryginalną tapicerką ? z nowymi uszczelkami itd ?
po generalnym przeglądzie ? (zakładam że zrobiono też serwis osi i zaczepu)
IMO nie ma takiej, więc ciężko porównywać i pisać że podobne są 2x tańsze ... tak po prawdzie za 4tyś to kupisz budkę do poprawek - zwłaszcza teraz w sezonie - sam zobacz co wrzuciłeś
http://allegro.pl/niewiadow-n-126-n-stan-bdb-i1692225029.html - stan bdb i odklejająca się wykładzina :lol:

widziałeś choć jedną eNkę z takimi roletami ? ... jaki jest koszt ich założenia ? 1000zł ?
http://allegro.pl/roleta-kompletna-okna-moskitiera-dometic-seitz-i1674135716.html

widziałeś gdzieś taki zlew/kuchnie ? - jaki koszt ? kolejne 500zł ?

to już masz prawię cenę tej co wrzuciłeś za 6000kzł z łazienką, a tamta ma 13letnie wnętrze a nie 2 :wink:
za ile zacznie się odklejać okładzina w tej 13latce ? :roll:

Autor napisał "Porozmawiam z właścicielem zobaczymy co się da z ceną zrobić, Ja chcę kupić uczciwie i uczciwie zapłacić. Pytanie tylko jaka cena jest uczciwa " - i dostał odpowiedź (max 6000), i wtedy było by uczciwie..
Przy zakupie pośpiech nie jest wskazany, zwłaszcza że to żadna okazja :!:

pytanie czy sprzedający opuści 30% ceny :roll: ... bo pobożnych życzeń było to już więcej :wink:
okazja owszem żadna, ale pisanie że jest to rozbój, to IMO nadużycie :roll:

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » piątek, 1 lip 2011, 09:41

zundapp600 pisze:jak stan i kasa odpowiada - kupić i cieszyć się z wyjazdów :D

tu jest problem, gdyby budka była 100% bez pęknięć to nie było by problemu. Uważam że jest to najważniejsze. Sami wiecie że środek można taniej naprawić niż w serwisie N. Stąd moje pytanie czy to coś poważnego czy nie. Prosiłem sprzedawce aby zrobił więcej zdjęć - jak prześle wrócimy do rozmowy.

W sobotę obejrzę jeszcze jedną - tańszą- i jeśli będzie ok, a ze zdjęć tak wynika to różnica w cenie wystarczy mi na kilka fajnych poprawek. Wnętrze musi być zadbane a tapicerka musi być jasna. Mojej ukochanej nie podoba się bordowe wnętrze a i ja jestem zdania że jasna przyczepka prezentuje się lepiej - ale to kwestia gustu.

Podsumowując - stan techniczny to kluczowa sprawa,
wnętrze można dostosować do własnych potrzeb - zasłonki, żaluzje firanki to żaden kłopot.

Zdaje sobie sprawę, ze cena 8tys to dużo, jednak ładne gadżety cieszą oko. Jak wrócę z wyjazdu dam znać co wybrałem.
Obrazek

Wróć do „Pozostałe”