pomoc przy zakupie n126
- Bartekzg
- Fanklubowicz
pomoc przy zakupie n126
Cześć,
Oglądałem wczoraj n126 wszystko pięknie jednak znalazłem pewne szczegóły które mnie trapią. Zobaczcie proszę fotki i dajcie znać czy się tym przejmować czy to tylko drobiazg jakich wiele.
DO tej pory miałem stacjonarnego Beduina 5,5metra ze sztywna podłogą z OSB;) więc zdziwiłem się też miękką podłogą pod nogami - czy to normalne?
zdjęcia tutaj
https://picasaweb.google.com/1082666029 ... ha6XwOrpEQ
Oglądałem wczoraj n126 wszystko pięknie jednak znalazłem pewne szczegóły które mnie trapią. Zobaczcie proszę fotki i dajcie znać czy się tym przejmować czy to tylko drobiazg jakich wiele.
DO tej pory miałem stacjonarnego Beduina 5,5metra ze sztywna podłogą z OSB;) więc zdziwiłem się też miękką podłogą pod nogami - czy to normalne?
zdjęcia tutaj
https://picasaweb.google.com/1082666029 ... ha6XwOrpEQ
- robert
- Administrator
Re: pomoc przy zakupie n126
Obawiam się, że przyczepa nie jest szczelna - najpewniej pod podłogą będziesz miał wilgoć i zgniliznę. Jeśli planujesz generalny remont a cena jest zachęcająca to nie masz się czym przejmować. Jeśli chcesz jak najtaniej mieć zestaw do wyjazdu - odradzam.
Poczekaj jeszcze na opinie innych Fanklubowiczów
Poczekaj jeszcze na opinie innych Fanklubowiczów
To co na zdjęciach to akurat normalne, a miękka podłoga to kwestia twojej wagi. U mnie też troszeczkę się ugina ale nie powiem żeby była miękka - okolice szafy. Popatrz czy nigdzie nie zacieka - drzwi i okna, ewentualnie sprawdź pod wykładziną podłogową o ile przyczepa będzie do remontu. Wklej więcej fotek wnętrza.
- robert
- Administrator
Radek, zwróć uwagę na tą zieleń od spodu.
Wydaje mi się, że podłoga nie jest ugięta a pęknięta i zbiera się tam woda (a zieleń wynika z zaglonienia czy co tam za świństwo żyje).
Wydaje mi się, że podłoga nie jest ugięta a pęknięta i zbiera się tam woda (a zieleń wynika z zaglonienia czy co tam za świństwo żyje).
Te farfocle na łączeniu ścian i podłogi to norma - zapewne ściana od strony okienka kuchennego. Zielony nalot można sprawdzić - mogła stać w trawie, tą stroną od północy, pod drzewami itp. Korzystniejszy mikroklimat dla grzybów i glonów jest w środku przyczepy - ewentualna wilgoć i ciepło. Kwestia jak ugina się podłoga i czy nie ma przykrych zapachów wewnątrz przyczepy. Sprawdzenie ewentualnych nieszczelności w Niewaidówce w porównaniu z przyczepą szkieletową to pestka (jak również ich ew. naprawa)Jeżeli planujemy remont to mamy punkt do zbicia ceny.
- robert
- Administrator
Dlatego pisałem, że jeśli w planie totalny remont to należy wykorzystać "zieleninę" do zbicia ceny.
- Bartekzg
- Fanklubowicz
hmmm przyczepa w środku jest sucha jak wiór, ale stała w garażu. We wrześniu 2009 roku była w Niewiadowie na wymianie tapicerki i podobno przeszła tam test szczelności. - nie ma w niej żadnego zapachu.
Na naprawę jest faktura i specyfikacja. Nie mam zdjęć środka bo nie budził on żadnych zastrzeżeń.
Nie wiem tylko czy to co na zdjęciach będzie dalej pękało ( czy to tak powinno być).
podłoga faktycznie może być kwestią wagi - 92 kg
Na naprawę jest faktura i specyfikacja. Nie mam zdjęć środka bo nie budził on żadnych zastrzeżeń.
Nie wiem tylko czy to co na zdjęciach będzie dalej pękało ( czy to tak powinno być).
podłoga faktycznie może być kwestią wagi - 92 kg

- robert
- Administrator
A tak z innej beczki: jaka cena?
Jeżeli chodzi o ten spód przyczepy na łączeniu ściana/podłoga to mam tak samo - norma. Podłoga w moim przypadku się leciutko ugina (123kg
-ale spada
) przy szafie - może to być spowodowane tym że przy montażu Trumy musiałem wyciąć jedną z listew wzmacniających (tam akurat jest palnik). Sprawdź schowek pod małym łóżkiem - ten przy szafce kuchennej.
Jak twoim zdaniem wygląda test szczelności - przecież jej nie pompują z barometrem
- zwykłe polewanie wodą i to wszystko. Najlepiej taki test zrobić samemu lejąc po listwach okiennych, uszczelkach nieotwieranych okien, lampach itp.

Jak twoim zdaniem wygląda test szczelności - przecież jej nie pompują z barometrem

- robert
- Administrator
hmmm myślę, że gość oszalał ...
- Bartekzg
- Fanklubowicz
BIGL pisze:Jeżeli chodzi o ten spód przyczepy na łączeniu ściana/podłoga to mam tak samo - norma. Podłoga w moim przypadku się leciutko ugina (123kg-ale spada
![]()
) przy szafie - może to być spowodowane tym że przy montażu Trumy musiałem wyciąć jedną z listew wzmacniających (tam akurat jest palnik). Sprawdź schowek pod małym łóżkiem - ten przy szafce kuchennej.
Jak twoim zdaniem wygląda test szczelności - przecież jej nie pompują z barometrem- zwykłe polewanie wodą i to wszystko. Najlepiej taki test zrobić samemu lejąc po listwach okiennych, uszczelkach nieotwieranych okien, lampach itp.
pompowanie z barometrem

Mam nadzieje że sprawdzają po zdjęciu tapicerki wszystkie strategiczne miejsca i oceniają organoleptycznie.
Cena jest spora więc wole się upewnić, sprzedawca wydaje się być uczciwy i sumienny. Stan wnętrza jest naprawdę super.
Widać, że dbają o nią.
- Bartekzg
- Fanklubowicz
robert pisze:hmmm myślę, że gość oszalał ...
ze tak drogo? czy ze tyle w nią zainwestował?
- robert
- Administrator
Uważam, że za drogo :]
Ale to moja opinia.
Poza tym wolę mieć remont zrobiony przez (i pod) siebie
Ale to moja opinia.
Poza tym wolę mieć remont zrobiony przez (i pod) siebie

IMO drogo, eNkę można kupić za 4-5tys po remoncie
lub za 3tyś do remontu, który kosztuje 2tyś ?
nie ma tam ogrzewania, ani lodówki absorpcyjnej (lodówka IMO jest zwykła sprężarkowa, warta 300-400zł)
faktem jest że przyczepka ładnie się prezentuje w środku - materace, nowa kuchnia/zlew, rolety itd
ale czy to jest warte 3tyś ?
kolega Petek sprzedawał swoją za trochę mniej
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=1958&p=28511#p28511
a budka nie gorsza jak sądzę

lub za 3tyś do remontu, który kosztuje 2tyś ?
nie ma tam ogrzewania, ani lodówki absorpcyjnej (lodówka IMO jest zwykła sprężarkowa, warta 300-400zł)
faktem jest że przyczepka ładnie się prezentuje w środku - materace, nowa kuchnia/zlew, rolety itd
ale czy to jest warte 3tyś ?
kolega Petek sprzedawał swoją za trochę mniej
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=1958&p=28511#p28511
a budka nie gorsza jak sądzę

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4