gorąca lodówka :-((

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
mak1973

gorąca lodówka :-((

Postautor: mak1973 » poniedziałek, 12 lip 2010, 19:06

witam!! mam NIEWIADWKĘ N375 i jestem z niej baaaardzo zadowolona .Niestety w te strasznie upalne dni moja lodówka (POLAR-zamontowana fabrycznie) strasznie nagrzewa blat,szufladę i szafkę boczną. Czy to jest normalne?? Czy to zły znak?? Czy mogę wymontować lodówkę i czy w normalnym serwisie agd zdołają ją naprawić?? Dodam ,że jest podłączona do 220V ,ale ma przełącznik na 12V.
Może mój problem to "pryszcz" ale nie wiem nic o przyczepach ,bo dopiero zaczynam ten rozdział w życiu!!
BÓG STWORZYŁ CZŁOWIEKA,KRUCHEGO JAK BAŃKA MYDLANA. BÓG STWORZYŁ MIŁOŚĆ,A ONA STWORZYŁA KŁOPOTY. BÓG STWORZYŁ WINOROŚL-CZY TO GRZECH,ŻE CZŁOWIEK STWORZYŁ WINO ,ABY TOPIĆ W NIM KŁOPOTY??

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: gorąca lodówka :-((

Postautor: Andrzej132 » poniedziałek, 12 lip 2010, 20:13

Jak w środku mrozi a na zewnątrz grzeje to tak w uproszczeniu ma być - lodówka absprpcyjna. W domu tez z tyłu lodówki grzeje.

Awatar użytkownika
elaola

Postautor: elaola » poniedziałek, 12 lip 2010, 21:09

Nasz też działa jak piecyk elektryczny. Jak jedziemy do ciepłych krajów /chociaż w tym roku sami jesteśmy "ciepłym krajem"/, to wystawiamy ją do przedsionka, żeby nie mieć ogrzewania :lol:
pozdrawiam elaola

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » wtorek, 13 lip 2010, 20:43

Jest to lodówka absorpcyjna i musi grzać, im więcej musi schładzać tym więcej grzeje, dlatego musi być dobra wentylacja za nią.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek45 » czwartek, 15 lip 2010, 21:01

Dlatego dużo z nas montuje przy wywietrznikach wentylatorki (na 12V) najczęściej z komputerów.Dzisiaj
po dłuższym czasie włączyłem swoją , wentylatorki robią swoje (pracują cały czas jutro rano zobaczę
jak im tam się wiedzie).

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » piątek, 16 lip 2010, 08:10

a lodóweczka mrozi dobrze mimo grzania z tyłu??
bo u mnie grzeje jak piec, a poniżej 15st C temperatura w środku nie spada.
Dlatego w następnym tyg. robię wentylację.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 16 lip 2010, 10:02

Lodówka ma grzać z tyłu ponieważ tam są grzałki, aby lepiej chłodziła trzeba usprawnić wentylację (wyciąć kratkę lub zamontować wentylatorki do istniejącej). U mie przed wycięciem kratki nagrzewała się cała szafka ze zlewem :D , po wstawieniu jednej ogromnej kratki (takiej jak w drzwiach domowej łazienki) wszystko jest ok. Obrazek

stef - poobracaj lodówkę góra/dół co by amoniak się dobrze wymieszał - po godzinie pracy na każdym zasilaniu powinieneś mieć szron na radiatorze w środku lodówki. Jak wszystko będzie ok to możesz się pokusić o zamontowanie kratki, na wylocie z Białegostoku w stronę Lublina jest przedstawiciel Niewiadowa i u niego możesz nabyć kratkę. Co do komina towojej lodówki (w żadnym wypadku nie wstawiaj zwykłej rurki) to możesz podjechać do Księżyna - tam jest komis z przyczepami i przy okazji mają troche szpargałów (może akurat komin), prowadzi to konkretny facet więc powinien coś doradzić.
Obrazek

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » piątek, 16 lip 2010, 17:10

Masz rację. wymieszam i sprawdzę lodóweczkę na zewnątrz, dopiero potem będę wiercił dziury.
Al e to dopiero po weekendzie. Bo dziś w pracy siedzę do 8 rano, wracam do domku, podczepiam ogonek i do nad j.Studzieniczne do poniedziałku.
Stefan
T4 EuroSky 550
było

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » środa, 28 lip 2010, 10:37

Jeszcze raz Dzięki za pomoc.
poobracałem lodówką i działa super. Do tego zrobiłem na wzór porad ze strony, wentylację z kratki do drzwi wejściowych i 2 radiatorów od zasilaczy komputerowych.
Lodóweczka na 220V działa super. Przy temp początkowej około 28st. C, po 2 godzinach było w zamrażalniku prawie -20st. C a w komorze lodówki - około 2-4st. C. - termostat lodówki ustawiony ma MAX
Teraz szukam kominka, żeby zrobić wentylację spalin. Bo jeszcze do gazu nie podłanczałem bez wentylacji, żeby siebie i rodziny nie zatruć.
|A może ktos z was ma jakąs specyfikacje lodówki Electrolux 210?? bo intersuje mnie ile pobiera prądu i ile na ewentualnym akumulatroze pociągnie.
Stefan
T4 EuroSky 550
było

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 28 lip 2010, 11:36

Post usuniety

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » środa, 28 lip 2010, 13:26

dzięki za fotki kominka. najgorsze jest to , że lodóweczkę dostałem od sąsiada ale niestety w jego przyczepie była napędzana tylko 220V więc niestety kominka nie było.
będę szukał, może zima się coś pokaże :)
póki co to 220V+12V(te 12V to jak piszesz, tylko tymczasowo)
Stefan
T4 EuroSky 550
było

wojtus

Postautor: wojtus » poniedziałek, 16 sie 2010, 20:03

Walczyłem z lodówką:
- mam teraz wentylację,
- chłodzenie 2 x dwa wentylatory 8x8cm,czyli z PC - tyle że chłodzą dodatkowo radiator lodówki - według mnie lepszy efekt niż robiące jak wyciąg i wyrzucające gorące powietrze z przyczepy.

Wpadł mi do głowy pomysł regulatora na 12V, lodówka cały czas pobiera 100W, w przypadku gdy nie moża rozporszyć ciepła, spada efektywność, czyli cały czas 100W pobiera, ale chłodzi słabo:
- zapinamy regulator obrotów wentylatora z Poloneza,
- zamiast potencjometru, termisotr z rezystorem,
- słaba wentylacja, wysoka temperatura, regulator PWM zmniejsza zużycie mocy, mniej mocy idzie w grzanie, chłodzenie na maksymalnym optymalnym poziomie poziomie,
- chłodno lodówka pracuje poprawnie, lodówka wykorzystuje 100% energii,
- sam regulator to 30 zł.

Wróć do „Pozostałe”