Remont Niewiadówki

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Lucy22

Remont Niewiadówki

Postautor: Lucy22 » wtorek, 22 cze 2010, 09:17

Witam Wszystkich posiadaczy Niewiadówek. Od dwóch tygodni jestem również posiadaczką n126, którą wydębiłam od teścia. On nie miał na nią pomysłu a ja wyremontuję ją i kto wie.... przyda się ;-)
Oczywiście zainspirowana tym co tu wyczytałam i zobaczyłam wzięłam się do roboty. Wybebeszyłam ja całkowicie bo nic co było w środku nie nadawało się... materiał wisiał i sypała się z niego gąbka, meble tez zniszczone. W środku nie było wilgoci, bo teść ją garażował. Zauważyłam jednak że odkąd u mnie stoi pod chmurką to przecieka, są ślady wody przy oknach.
W remoncie pomaga mi trochę mąż i tata, który ma wykonać stolarkę... Jednak mózgiem operacji jestem ja :) Wyczytałam tu wiele Waszych porad bardzo cennych zresztą bo bez tego nie miałabym pojęcia jak w ogóle się za to zabrać.
Jednak mam mnóstwo pytań a w związku z tym, że jestem kobietą to pewnie niektóre dla Was będą banalne. Proszę Was bardzo o wyrozumiałość i pomoc bo bez tego nie wyremontuje mojej n...
Pierwsze pytanie dotyczy uszczelek. Uszczelkę szyberdachu i drzwi wymienię na pewno znalazłam na allegro ale nie wiem na co tą uszczelkę przykleić ?
Drugie pytanie dotyczy tych przeciekających okien :-( Czy wystarczy je jakoś uszczelnić i sprawdzić czy cieknie czy lepiej wymienić uszczelki tez na nowe ? Jak to w ogóle zrobić... Nic mnie tak nie przeraża jak wyjecie okien...
Trzecie pytanie to czym najlepiej ja troszkę ocieplić?
Czekam z niecierpliwością na Wasze wskazówki.

dodam jeszcze tylko, że w mojej "n" okna są na stałe montowane, nie są otwierane.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lis 2010, 20:41 przez Lucy22, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Re: Remont Niewiadówki i 100 pytań

Postautor: BIGL » wtorek, 22 cze 2010, 09:59

Wyjęcie okien to wbrew pozorom jest banalną sprawą (mówię tu o oknach otwieranych), wystarczy wyjąć z listwy aluminiowej klin ozdobny, wykręcić lub wyciąć wkręty (u mnie się udało wykręcić), pootwierać wszystkie zatrzaski i poluzować teleskopy i okienko mamy wyjęte. W moim przypadku ciekło przez wkręty i jedna listewka na długości 20cm była nadszrpnięta. Wymiana całej listwy wraz z demontażem/montażem okna zajęła 2 godziny - oczywiście jeżeli nie ma problemu z wkrętami :wink: . Co do bocznych nieotwieranych okien to proponuję dokładne zlikalizowanie wycieku poprzez polewanie wodą z zewnątrz i uszczelnienie w danym miejscu jakimś uszczelniaczem dekarskim - sposób bez wyjmowania okna. W moim przypadku boczne okienka też coś tam przepuszczały podczas intensywnego mycia :twisted: i taka operacja załatwiła sprawę.
Możesz też uszczelinić listwę trzymającą szybę z góry, tzn. zrobić sobie taką rynienkę co by woda ładnie spływała (okna otwierane).
Co do pierwszego pytania to nie znam odpowiedzi :oops: - przyczepa stoi 15km od domu ,ale nie sądzę żeby te uszczelki były klejone.
PS. Dopiero teraz przeczytałem twój dodatek - ale zostawiam swój post bo może komuś się przyda...
Jeżeli nie pomoże doszczelnienie uszczelniaczem to pozostanie wyjęcie szyb. Trzeba będzie wyjąć z zewnątrz klin (z uszczelki), sprawdzić czy szyba wcześniej nie była doszczelniana silikonem itp. (w razie czego naciąć nożykiem) i wypchnąć (z pomocą 2 osoby) szybę na zewnątrz. Wcześniej lepiej kupić nowe uszczelki bo stare zapewne są już twarde i dlatego ciekną. Jak nie czujesz się na siłach to podjedż z nowymi uszczelkami lub bez do zakładu gdzie montują szyby do aut - tam zapewne zrobią to za grosze (szyby nie klejone) i doszczelnią specjalnym szuwaksem co nie traci swoich właściwości z upływem lat.
Obrazek

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » wtorek, 22 cze 2010, 17:11

Witaj Lucynko :) w mojej skorupce uszczelki od daszku i drzwi przyklejone na zwykły buciol (butapren) te uszczelki są w kształcie litery U (w przekroju)
miłej pracy przy ogonku i oczywiście prosimy o fotorelację :)

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » wtorek, 22 cze 2010, 21:00

Witamy kolejną fankę, myślę, że nasze wywody w dziale remonty w jakimś stopniu pomogą. :thumbup:
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » środa, 23 cze 2010, 05:26

Serdecznie witamy :D
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)

kapiszon

Postautor: kapiszon » środa, 23 cze 2010, 22:07

Obserwując kolor kleju na moich uszczelkach można stwierdzić że jest on podobny do butaprenu , ale głowy sobie nie dam uciąć że tak jest. W każdym bądź razie jest on elastyczny . Czym to przykleić sam nie wiem bo też mnie to czeka za parę dni. Może jakiś klej polimerowy ? Ciekaw jestem co Ci inni podpowiedzą - sam skorzystam .

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 23 cze 2010, 22:34

Myślę że Budapren jest lepszy do takich celów - bardziej elastyczny.
Obrazek

Lucy22

Postautor: Lucy22 » czwartek, 24 cze 2010, 09:30

Dziękuję za odpowiedzi i miłe przyjęcie. Oczywiście zdjęcia z remontu będą ;-)
Po wnikliwym przeanalizowaniu tego co tu radzicie (na forum) myślę, że będę ocieplać tymi ekranami za grzejnikowymi a na sufit dam styropian i taki sufit jak u kolegi gogi (chyba dobrze zapamiętałam).
Do uszczelek widzę, że wygrywa butapren. Do tego etapu mam jeszcze trochę czasu więc nadal chętnie poczytam Wasze propozycje.
No i kochani najgorsza zmora mojej "n" to te okna dodam, że wmontowane na stałe bez możliwości otwierania..... Może ktoś robił to u siebie i da przepis na szczelne uszczelki ;-)

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » czwartek, 24 cze 2010, 09:41

Lucy22 pisze:No i kochani najgorsza zmora mojej "n" to te okna dodam, że wmontowane na stałe bez możliwości otwierania..... Może ktoś robił to u siebie i da przepis na szczelne uszczelki ;-)

A może przy tym remoncie pokusisz sie na okienka otwierane? :D

Fle-r

Postautor: Fle-r » czwartek, 24 cze 2010, 10:21

ddkrzysztof pisze:
Lucy22 pisze:No i kochani najgorsza zmora mojej "n" to te okna dodam, że wmontowane na stałe bez możliwości otwierania..... Może ktoś robił to u siebie i da przepis na szczelne uszczelki ;-)

A może przy tym remoncie pokusisz sie na okienka otwierane? :D

A otwierane nie są innej wielkości? Bo wtedy to już trochę więcej roboty ;)
Jeżeli przy oknach przecieka tylko przy usczelkach to może dać trochę silikonu
N126N :)

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » czwartek, 24 cze 2010, 11:30

sa wieksze od stacjonarnych i napewno trzeba je dokupić ale za to komfort sie zwieksza :D

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » czwartek, 24 cze 2010, 11:38

ddkrzysztof pisze:sa wieksze od stacjonarnych i napewno trzeba je dokupić ale za to komfort sie zwieksza :D

Krzysiu, nie do końca jest to takie proste , nasz kolega Pawcar to robił więc niech on się wypowie - ale z tego co pamiętam chyba dziura w skorupce pod stałe okna jest większa niż pod uchylne -- ale mogłem coś pokręcić :)

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » czwartek, 24 cze 2010, 13:09

ni pisałem ze jest to proste ale na etapie remontu można by sie pokusić oczywiście w granicach rozsądku

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » czwartek, 24 cze 2010, 14:21

ddkrzysztof pisze:ni pisałem ze jest to proste ale na etapie remontu można by sie pokusić oczywiście w granicach rozsądku

Krzysiu , czy widziałeś rozsądnego Niewiadomaniaka ? :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » czwartek, 24 cze 2010, 17:36

Z cieknącymi uszczelkami jest jedna rada, Dać nowe zakładając je na silikon akwariowy.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”