remont wnętrza

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
outsaider87

remont wnętrza

Postautor: outsaider87 » sobota, 5 cze 2010, 12:09

Witam wszystkich:) Na forum jestem od niedawna. Tak spodobał mi się taki sposób spędzania czasu że postanowiłem również sprawić sobie przyczepkę. Po dłuższych poszukiwaniach sprzętu , również na forum ( gdzie niestety spotkałem się z przykrą sytuacją ściemniacza zwanego hesta0 ) znalazłem przyczepkę N126N w średnim stanie więc wymaga remontu wnętrza. Będe wymieniał podłogę oraz całe obicie . Użyje do tego wykładziny i tu zastanawiam się czy ocieplić ściany matą podpanelową i do tego przykleić wykładzinę czy sobie podarować ocieplenie.Teraz jest tam tylko trochę starej gąbki.Moje pytanie brzmi jak to przykleić żeby się trzymało? Czy zerwać stara gąbkę ? Czy przykleić ocieplenie do starej gąbki? Proszę o rady lub linki do postów w których temat był poruszany. Pozdrawiam

Konto usuniete

Re: remont wnętrza

Postautor: Konto usuniete » sobota, 5 cze 2010, 13:55

Post usuniety
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2013, 11:59 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » sobota, 5 cze 2010, 14:10

Zerwij wszystko stare, usuń gąbkę (resztki) i przyklejaj wykładzinę Budaprenem - po 5 latach muszę się nogami zapierać żeby coś oderwać :D . Co do docieplenia i izolacji to nie wiem, muszę sprawdzić na zlocie czy to coś faktycznie daje - ja nie izolowałem (wyklejałem najtańszą wykładziną z marketu) i na dzień dzisiejszy też tego bym nie robił. Przeczytaj tematy remontowe - z wiadomości tego szacownego forum można napisać ze 4 doktoraty :D dotyczące remontów.
Obrazek

outsaider87

Postautor: outsaider87 » sobota, 5 cze 2010, 17:15

Super dzięki za porady.
Wnikliwie przejże tematy na forum o remontach . Czyli uważasz że najlepiej bezpośrednio wykładzinę na ściany przyklejać do włókna szklanego niewiadowki?

BIGL

Postautor: BIGL » niedziela, 6 cze 2010, 14:20

Ja tak robiłem i jest super, teraz może bym dał ciut grubszą wykładzinkę - z racji że miejscami potrafią występować "efekty świetlne" :D . Dla mnie bomba i osobiście nie widzę sensu izolacji choć w tym przypadku lepiej zapytać o różnicę przed/po kogoś kto jest po takim zabiegu :roll: . Wyklejanie przyczepy to prawdziwa przyjemność - wbrew pozorom praca idzie bardzo szybko i nie dostarcza zbytnich trudnosci. Ale to już wszystko bylo opisywane setki razy więc życzę miłej lektury..... 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jaro-Gosia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Jaro-Gosia » niedziela, 6 cze 2010, 19:06

Witaj ja swoją ociepliłem styropianem 1 cm i na to poszła wykładzina i jestem bardzo zadowolony.
Rok temu na zlocie w Borkach stałem na środku polany , słoneczko bardzo mocno grzało a w Niewiadówce super chłodzik jakby leciutko klima chodziła. Mam grzejnik 400 wat i spoko starcza mało co włącza się w nocy .
Obecnie będę się przymierzał do remontu N i też na pewno ją ocieplę styropianem...
Pozdrawiam Wszystkich :)
N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl

outsaider87

Postautor: outsaider87 » niedziela, 6 cze 2010, 22:54

A czym najlepiej kleić styropian do ścian a potem wykładzine do styropianu? no bo butapren z tego co wiem to odrazu rozpuszcza styropian, żywica też .Jest jakiś dobry inny klej (nie drogi) w dużych pojemnościach ?

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » poniedziałek, 7 cze 2010, 12:50

Ja mate za-grzejnikową stroną srebrną do budki kleiłem klejem polimerowym. Wykładzinę już będę kleił butaprenem (niestety ostanie tygodnie nie pozwoliły na kontynuowanie remontu więc jestem na etapie lekkiego docieplenia, wykładzina już jest zakupiona odpowiednio odrysowane są wzory wykładziny ściągnięte z budki..kupowałem 22m2 ale jeszcze chyba 1-2m2 zakupie) pozdrawiam i życzę powodzenia!!
Kris + Aga = Iga i Szymon
Nubira kombi 1,6 LPG + N-126e + Adria Optima 485B

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » wtorek, 8 cze 2010, 10:19

outsaider87 jak byś potrzebował klej polimerowy litrowy to ja mam na pozbyciu parę flaszeczek..co do ceny sie dogadamy

outsaider87

Postautor: outsaider87 » środa, 9 cze 2010, 23:43

W czwartek będe w krakowie na ul.zakopiańskiej. Byłbym chetny na taką puszkę jedną lub dwie bo już troche kleju mam.Jakby co to podaje mój nr 668249942. W krakowie bede miał szkolenie które skonczy się ok 17 w sklepie windsport . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » czwartek, 10 cze 2010, 08:48

No niestety...ja ten klej mam w Tarnowie..jak coś mogę Ci go wysłać pocztą..(ja do przyklejenia ocieplenia zużyłem 8 litrowych butelek...żałuje że nie dałem więcej...)

outsaider87

Postautor: outsaider87 » czwartek, 10 cze 2010, 21:31

A co to dokładnie za klej i po ile miałbys ta puszke? Ja poprostu kupiłem takie duuuże wiadro kleju do styropianu i nie wiem na ile mi starczy.Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
krisio

Postautor: krisio » czwartek, 10 cze 2010, 22:28

To jest klej polimerowy butelka 1 litrowa. Ale jak Ty masz inny klej to nie ma sensu mieszać. Wystawie go na allegro. ( mam go około 7 buteleczek litrowych).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piterkuba

Postautor: piterkuba » piątek, 11 cze 2010, 09:55

witajcie, u mnie już po małej generalce...Odnośnie klejenia...zrywasz cała starą tapicerkę z gąbką, potem szpachelką zdzierasz resztki kleju, następnie szklifierka i kupujesz taki krążek z listkami papieru ściernego i jakby szlifujesz przyczepkę...Następnie wszystko odtłuszczałem rozcieńczalnikiem zwykłym, następnie klej polimerowy (na całą przyczepkę starczyło 5 litrów polimeru klej firmy dragon - Obi płock koszt 49.99zł) i na to wykładzina zwykła remontowa Comfort , kupiłem 20 m2 i starczyło nawet na oklejenie nadkoli na podłodze- koszt wykładziny 100zł... Osobiście nie bawiłem sie w ocieplanie, zobaczymy jak bedzie w praktyce...pozdrawiam Piotrek

outsaider87

Postautor: outsaider87 » piątek, 11 cze 2010, 20:57

Ja wole ocieplić.Boje się z w jak będzie porządne słońce to się tam ugotuję , a po ociepleniu to ponoć jest w miare znośnie.Dziś kupiłem wykładzine i panele na sufit.Jutro biorę się do skończenia ocieplenia i zaczynam wykladac sciany wykładzinką,Jak sie upre to może i sufit zacznę . Mam nadzieje że jak ukoncze dzieło to spotkamy sie wszystcy na jakimś zlocie i wymienimy się wrażeniami z remontu.:)

Wróć do „Pozostałe”