"Przyczepy Niewiadów to nie stan posiadania, to stan umysłu. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że jak człowiek wjeżdża na pole kempingowe i widzi zachodnie przyczepy za kupę kasy, luksusowe i nie czuje, że czas na zmiany". Marek
gimof pisze:Nie taniej wyjdzie założyć webasto niż takie kombinacje z rurami po całej przyczepie?
webasto potrzebuje dużo prądu - chyba że stajesz z przyczepa zawsze w takim miejscu że pradu masz pod dostatkiem. Ja już tyle myślałem na temat ogrzewania że doszedłem do wniosku że nic nie wymyśle lepszego niż producenci przyczep i kamperów także u mnie staneło na tym że truma zawiśnie w przyczepie ale kiedy ?? nie mam pojęcia bo troche to kosztuje na używana sie nie zdecyduje bo przyczepa raczej zostanie już do konca ze mna ....
Dokładnie zrobię to samo. Tylko Truma i na 100% nowa, raz że dla bezpieczeństwa, a dwa ze względu na części. Najgorsze jest to że szawsze za mało kasy na takie zakupy ...
piotr05 pisze:webasto działa na benzyne olej napedowy i LPG z nawey z butli 11
nie tylko na prad
tak tak ja to wiem tylko że webasto aby grzało pobiera dużo prądu... a stojąc z dala od gniazdka to w wiaderku go nie przyniose a akumulator w bardzo szybkim tempie jest rozładowywany przez ciągłą prace webasta
Jakby nie patrzeć i liczyć to Truma wychodzi najlepiej. Webasto - sam myślałem i byłem nawet skłonny w to zainwestować ale cena i wiele innych komplikacji (12v,sterowniki,pompki, dodatkowy zbiornik itp) - mnie odstraszyło. Typowy piecyk Truma jest więc totalnie bezobsługowy i bezproblemowy w porównaniu z Webasto. Jeżeli już montować ogrzewanie podłogowe to tylko http://allegro.pl/item901222235_maty_gr ... ektra.html , żadne inne w mobilnym domku nie ma sensu.
Jutro włączę swoje ogrzewanie na parę godzin i zobaczę jaka jest różnica temperatur wewnątrz w stosunku do zewnętrznej. ostatnio sprawdzałem bez ogrzewania, to na zewnątrz -20,7 stopni a wewnątrz - 18,6 stopni.
W Brico widziałem grzejnik do ręczników rurka w kształcie litery S z nóżkami do postawienia w dolnej końcówce S włącznik i kabel z wtyczką moc niewielka bo 70 W cena 49,90 zl , ktoś pisał o bezpieczeństwie szczególnie jeżeli są małe dzieci jest to grzałka zamknięta nie potrafię określić do jakiej temperatury się nagrzewa , zastosowanie w naszych niewiadówkach jako suszarka i wieczorkiem do lekkiej zmiany klimatu , myślę ze bez problemu można zmienić mocowanie na wiszace
W czwartek uruchomiłem ogrzewanie przy minus 11,3 . Po 6-ciu godzinach na zewnątrz -4,8 a w środku +16,7. Czyli być może na kempingu zimowym nie zamarzłbym.
To nie jest żle .Dobry śpiwór i można śmiało spać - oczywiście o ile się nie ochłodzi. Też bym zrobił takie testy, ale do mojej budki musiałbym przekopać 100m śniegu (70cm wysokości) .
Tak na początek to sprzedający nie uczęszczał na lekcje fizyki i ma kłopoty z prawem Ohma
i wprowadza w błąd przy mocy 150 W i 12 V zasilaniu prąd pobierany to 12,5 A to wbudowane aku nie wiem czy starczy na 20 minut pracy ( prąd z aku zostanie wessany )
opis przy gniazdku 12 V i 500 mA i to jest pewnie realne ale moc 6 W jeżeli to ustrojstwo grzeje i chłodzi prawdopodobnie ustrojstwo zbudowano na module Peltiera (pólprzewodnikowa pompa ciepła) i wtedy przy naładowanym aku 5 Ah do godziny pracy (mały szczegół przy temperaturze -20 stopni pojemność akumulatora spada o ok 50 %)
dla porównania moc lodówki turystycznej tj. 40 do 70 W
Pozdrawiam
Nil ma 100% racji !! Nie kupujcie tego!!
Totalne gówno! Sprzedawca powinien mieć same negatywy za te aukcje!
Małego autka nie potrafiła ogrzać przez 3h - ba! o to się nawet oparzyć czy samemu ogrzać nie można
Ja na montaż Trumy patrzę w troszkę inny sposób - po pierwsze: znacznie wydłuży mi sezon, po drugie nie będę już skazany na 220v i konieczność korzystania z pól namiotowych. Aktualnie posiadam grzejniczek konwektorowy (500W) i w zeszłym roku używałem go chyba 3 razy , wrześniowe noce potrafią być chłodne (zwłaszcza dla małych dzieci). Marzy mi się jesienny wypad w Bieszczady....
PS Takie cuda z allegro lepiej omijać szerokim łukiem.
Pisząc post nie miałem na myśli negowania zasadności ogrzewania w przyczepie sam mam grzejniczek elektryczny 500 W
co w przypadku N-ki wystarcza , ba nawet jest potrzebny w deszczowe dni lekko nagrzać i wywietrzyć aby "wygonić" wilgoć
myślę o małym grzejniku zainstalowanym na drzwiach w kratce nawiewowej ( będę robił próby z grzałkami od obudów kamer CCTV takie mam) a marzenie byłby grzejniczek gazowy kilkuset watowy ,Truma do naszych przyczep to monstrum chyba że warunki jesienne , alternatywą może być moduł Peltira ta jak w lodóweczkach tyle że to elektryczne zaleta że poza polem 12 V zasilania lecz moc np. 70 W tak jak w przypadku lodóweczki na postoju chwila i boki akumulatora "wciąga"
Pozdrawiam