Hydepark

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: Hydepark

Postautor: tomcat » środa, 17 gru 2025, 07:39

tantalos pisze:Dziś na tapecie ręczna wiertarka; nie stołowa...

Jaki budżet przewidujesz na sprzęt?

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » środa, 17 gru 2025, 17:10

Powiedzmy 500-1000 bo za mniej to chyba szmelc. Właśnie spaliła mi się chińska Celma na wolnych obrotach za 3 stówy. Oddałem na gwarancji. Poprzednia Celma wytrzymała mi kopę lat ale to wtedy było polskie.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » środa, 17 gru 2025, 19:03

tantalos pisze:...Poprzednia Celma wytrzymała mi kopę lat ale to wtedy było polskie.

Niestety prawdziwa Celma już raczej nie wróci... :(
tantalos pisze:Powiedzmy 500-1000 bo za mniej to chyba szmelc...

Ok. Budżet fajny i można trochę poprzebierać w sprzęcie i to markowym ale bardziej w okolicach tysiąca; powiedzmy, że od około osiemset. Jest tylko jedno ale...
Jedno z Twoich kryteriów, mianowicie:
tantalos pisze:... na wolnych obrotach ma mieć kopa (duży moment) i się nie spalić :mrgreen: ...

Najczęściej jest tak, że jeśli maszyna ma wysoki moment obrotowy to po pierwsze nie ma udaru, a po drugie niższy zakres obrotów.
Jeśli udar jest nieodzownym elementem wyposażenia, którego potrzebujesz kompromisem będzie jakiś model dwubiegowy. Wtedy na pierwszym biegu przy niskich obrotach trochę nadrabia niedostatek momentu.
Jednak jeśli często potrzebujesz dużo mocy na niskich obrotach sugerowałbym mimo wszystko sprzęt do tego stworzony, czyli, np:
https://e-milw.pl/pl/p/Wiertarka-950W-H ... TaEALw_wcB
lub
https://allegro.pl/oferta/dewalt-wierta ... 8149665647
Podrzuciłem tu tylko dwa przykłady ale każda uznana marka ma takie modele w swojej ofercie.
A brak udaru można "oszukać" stosując dedykowane wiertła do bezudarowego wiercenia w betonie.

Wróć do „Na każdy temat”