Przyczepy kempingowe, oferowane jako nowe w roku 1996
- KONZIO
- Przyjaciel
- Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...
Przyczepy kempingowe, oferowane jako nowe w roku 1996
Witajcie.
W dniu wczorajszym otrzymałem ostatnią, z brakujących mi do kolekcji książek o karawaningu.
Traf chciał, że udało mi się ją odkupić od osoby, która najwyraźniej interesowała się choć troszkę tematem przyczep i kamperów.
Twierdzę tak, bowiem oprócz książki otrzymałem kilka różnych wycinków z gazet na wiadomy tematy.
Ponieważ z natury nie jestem chitri , a kogoś (oprócz mnie) może to jeszcze interesować (bo przecież budki z 1996 roku to dla większości z nas prawie nówki sztuki, nieśmigane ) , poskanowałem otrzymane materiały dotyczące budek z tegoż wcześniej wymienionego roku.
Niestety, nie są tu opisane wszystkie dostępne w tamtym okresie czasu przyczepki, ale i tak wydaje mi się o dość ciekawe bo są pokazane układy wnętrz w wielu modelach budek.
A poza tym, chyba lepszy wróbel w garści, niż....
Owoc redakcyjnej pracy i mojego skanowania wrzucam więc tu, ku uciesze Wszystkich.
Miłej lektury...
Aha, poustawiane to było alfabetycznie, ale coś się pomieszało było.
Nie obrażajcie się więc, Niawiadówko maniacy , ale cała kolekcja Niewiadóweczek wylądowała na końcu.
Trzeba patrzeć od 3 (na samym dole) zdjęcia w poście i iść do góry, zresztą są numery stron, to można się jorgnąć o co kaman.
http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do_pobrania/broszury/katalog_1996.pdf
W dniu wczorajszym otrzymałem ostatnią, z brakujących mi do kolekcji książek o karawaningu.
Traf chciał, że udało mi się ją odkupić od osoby, która najwyraźniej interesowała się choć troszkę tematem przyczep i kamperów.
Twierdzę tak, bowiem oprócz książki otrzymałem kilka różnych wycinków z gazet na wiadomy tematy.
Ponieważ z natury nie jestem chitri , a kogoś (oprócz mnie) może to jeszcze interesować (bo przecież budki z 1996 roku to dla większości z nas prawie nówki sztuki, nieśmigane ) , poskanowałem otrzymane materiały dotyczące budek z tegoż wcześniej wymienionego roku.
Niestety, nie są tu opisane wszystkie dostępne w tamtym okresie czasu przyczepki, ale i tak wydaje mi się o dość ciekawe bo są pokazane układy wnętrz w wielu modelach budek.
A poza tym, chyba lepszy wróbel w garści, niż....
Owoc redakcyjnej pracy i mojego skanowania wrzucam więc tu, ku uciesze Wszystkich.
Miłej lektury...
Aha, poustawiane to było alfabetycznie, ale coś się pomieszało było.
Nie obrażajcie się więc, Niawiadówko maniacy , ale cała kolekcja Niewiadóweczek wylądowała na końcu.
Trzeba patrzeć od 3 (na samym dole) zdjęcia w poście i iść do góry, zresztą są numery stron, to można się jorgnąć o co kaman.
http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do_pobrania/broszury/katalog_1996.pdf
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 kwie 2010, 20:14 przez bartosz, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: usunąłem pliki i zrobiłem wersję PDF do pobrania http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do_pobrania/broszury/katalog_1996.pdf
Powód: usunąłem pliki i zrobiłem wersję PDF do pobrania http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do_pobrania/broszury/katalog_1996.pdf
ad
Re: Przyczepy kempingowe, oferowane jako nowe w roku 1996
Super !
kurcze, czemu te przyczepki zrobiły się takie ciężkie ?
w tych gazetkach 450cm knaus waży 1000kg, dzisiaj hobby 400cm ma 1350kg
przecież wyposażanie nie jest bogatsze, konstruktorzy sobie pozwolili, bo auta mamy mocniejsze ?
kurcze, czemu te przyczepki zrobiły się takie ciężkie ?
w tych gazetkach 450cm knaus waży 1000kg, dzisiaj hobby 400cm ma 1350kg
przecież wyposażanie nie jest bogatsze, konstruktorzy sobie pozwolili, bo auta mamy mocniejsze ?
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
- KONZIO
- Przyjaciel
- Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...
konrad pisze: w tych gazetkach 450cm knaus waży 1000kg, dzisiaj hobby 400cm ma 1350kg
Ja Ci to wytłumaczę.
To jest tak, że to co wrzuciłem to są dane od producenta, czyli dot. nowej budki.
Hobby 400, takie na jakie pewnie patrzyłeś (bo z tego co wiem to tak jak i ja) Rockefellerem nie jesteś, ma już parę lat.
Patrzysz więc na budkę, która ma już te no 10-13 latek.
To 10-13 latek, to jest stanie na deszczu, śniegu, tak ogólnie wilgoci.
Meble nasiąkają, podwozie, konstrukcja (też z drewna), gdzieniegdzie woda też się dostanie i zostaje.
Przez te parę latek, komuś kawałek chlebka gdzieś pod szafkę wpadnie.
I to wszystko (wymienione powyżej) waży właśnie te zastanawiające Cię dodatkowe 350kg
A te 50 cm, no to jest naturalne prawo natury.
Na starość, wszystko się kurczy
Zauważ również, że przyczepa jest rodzaju żeńskiego, tak więc tu działają typowe prawa, jak z kobietami.
Popatrz większość kobiet, czym starsze tym:
- bardziej gadatliwe (przyczepa zaczyna skrzypieć)
- tyje (no te właśnie 350kg)
- maleje (brakujące Ci do szczęścia 50cm)
Mam nadzieję, że rozwiązałem Twoje wątpliwości techniczne
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lut 2010, 13:20 przez KONZIO, łącznie zmieniany 1 raz.
ad
-
- Fanklubowicz
miałem ten katalog ale pozyczyłem koledze
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 4112km 26 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 4112km 26 nocek
KONZIO pisze:konrad pisze: w tych gazetkach 450cm knaus waży 1000kg, dzisiaj hobby 400cm ma 1350kg
Ja Ci to wytłumaczę. [ciach]
aż strach pomyśleć ile waży dzisiaj mój ping pong
już chyba wiem dlaczego astra spalała 14L gazu i ledwo jechała
z tym kurczeniem, hmm może przy wyjeździe z fabryki była eNka - co najmniej
nic muszę ją jak najszybciej sprzedać, zanim zniknie
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Układy dość ciekawe, mogą być inspiracją dla przeprowadzającego remont kapitalny.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
-
- Przyjaciel
Ja swoją N132 raz zważyłem zapakowaną na wyjazd. Wyszło 805 kg z bagażnikiem na rowery. Więc nie odbiega od danych producenta.
Jadąc zapakowaną dla czterech dorosłych osób na miesięczny pobyt po zważeniu okazało się 926 kg, tak że było co ciągnąć.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
wersja PDF do pobrania z działu "Do pobrania"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/link ... g_1996.pdf
http://www.fanklub-niewiadowek.com/link ... g_1996.pdf