reflexes pisze:Pany, a coś za 500![]()
Obawiam się, że za taką kwotę to tylko dynamo podłączone do roweru...

reflexes pisze:Pany, a coś za 500![]()
reflexes pisze:Pany, a coś za 500. Ja bym chciał tym raz, może dwa w roku doładować akumulator i raz na kilka lat użyć jako awaryjne zasilanie do pieca co.
misha22 pisze:Podejmowałem ostatnio próbę pomocy przy awaryjnym podłączeniu hydroforu.
Agregat Honda 2.5kW
Hydrofor 1,1kW
I... niestety nic, tylko buczenie.
Najpierw były oczywiście próby, podłączenie wszystkiego co na prąd w domu i wszystko działało na czele z czajnikiem 2000W.
A pompa w H nie i koniec.
Wiec wożenie wody odbywało się transportem kołowym
reflexes pisze:Kablem mam i przerabiałem to w styczniu. 2,5 godziny ładowania i 2 dni później znowu blackout. Ruciak pisze, że chińczyk u niego działa całkiem dobrze więc może taki na te kilka godzin w roku wystarczy?
https://allegro.pl/oferta/pradnica-agre ... 0992584955
Marcin4x4 pisze:Co możemy zrobić? Warto sobie przećwiczyć taką sytuację - i nie w głowie, tylko kiedyś wieczorem pstryknąć wszystkie bezpieczniki, zobaczyć jak się zachowają domownicy, czy mamy latarki, świece, zapałki, czy wiemy gdzie co leży, etc. Takie podstawowe sprawdzenie gotowości może się kiedyś bardzo przydać...
Marcin4x4 pisze:Dziś w razie dłuższego blackoutu problemem będzie głownie to, że niczego nie będzie można kupić - wszystko bazuje na systemach zasilanych prądem i nawet w małym sklepiku niczego nie sprzedadzą bez kasy fiskalnej. 1-2 dni będzie jeszcze w miarę normalnie, potem niestety zacznie się pandemonium, rabunki, etc. To już niestety temat z kart książek katastroficznych i miejmy nadzieję, że tego nie doświadczymy...
Samoogon pisze:Ktoś kiedyś napisał, że ma ziemi zostaną tyko różnej maści paranoicy i obłąkańcy.
Coś w tym chyba jest.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości