Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
dzin1975

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dzin1975 » czwartek, 2 lip 2020, 20:30

No to 500 powinna raz na jakiś czas dać radę. Dzięki.

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 718
Rejestracja: wtorek, 12 lut 2008, 17:15
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: jacek45 » piątek, 3 lip 2020, 10:35

Witam!
Też mamy taki sprzęt już od jakiegoś czasu.My natomiast używamy do robienia mrożonek tzn po zapakowaniu w woreczki na mrożonki i zamknięciu
próżniowym pakunek idzie do zamrażarki.Właściwie to samo tyle że my też tak przechowujemy jarzyny np.do zup.Pozdrawiam.

dzin1975

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dzin1975 » piątek, 3 lip 2020, 11:13

Ooo, dobrze wiedzieć Jacku. Kiedyś testowałem woreczki do mrożonek, rozpadały się po miesiącu. Teraz lecimy na wszelkiego rodzaju pudełkach, ale upierdliwe są. Kolejny plus żeby kupić.

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 718
Rejestracja: wtorek, 12 lut 2008, 17:15
Lokalizacja: Opole

Re: Wyroby domowe.

Postautor: jacek45 » sobota, 4 lip 2020, 17:26

Witam!
Nam nie zdarzyło się aby woreczki do mrożonek w trakcie przechowywania popękały a bywało, że leżały w zamrażarce dość długo.
wiem, że problem może polegać na grubości folii. W handlu są o różnych grubościach.Trzeba używać tych grubszych. Na pewno
wytrzymają. Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
kotek
Moderator
Moderator
Posty: 3501
Rejestracja: środa, 26 wrz 2007, 19:31
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: kotek » sobota, 4 lip 2020, 23:17

Ja używam do pakowania próżniowego rękawa z wypustkami 28 cm na 300 cm firmy SWITCH ON, temperatura stosowania -20 do 110°C, można mrozić jak i gotować w normalnych warunkach.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5547
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » wtorek, 14 lip 2020, 22:11

Ostatni weekend minął pod znakiem dymku ;) u Agaty i Piotrka czyli z1c00. Kochani, wielkie dzięki za super weekend i do zobaczenia na rewanżu :)
A wędziliśmy rybki (makrela, dorada, pstrąg i leszcz), serki i jaja. Te ostatnie na szybko z pomysłu i czystej ciekawości. Całkiem spoko, można poeksperymentować bo jest potencjał.

IMG_20200711_150039.jpg

IMG_20200711_154421.jpg

IMG_20200711_195736.jpg

IMG_20200711_220453.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 19 lip 2020, 22:57

Wracając do tematu pakowarki próżniowej muszę powiedzieć że sprawdza się super. Jak widzieliście zapakowałem tego przed wyjazdem trochę, na tyle duże, że 2 paczki wędliny i mięsa wróciły z nami do domu. Wędlina rozpakowana wczoraj na kolację wygląda i smakuje jak świeżo kupiona. Mięsa zamarynowały się super i były zawsze pod ręką gdy zachciało mam się grilla.
Skoro pakowarka umożliwia tak długie przechowywanie to wracam do tematu szynkowara. Zawsze miałem z nim ten kłopot, że nie zjadłem całości, bo się psuło, obsychało itp. Teraz nagotuję, popakuję i będzie git.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 5 sie 2020, 06:36

Wczorajszy wyrób.
Czasu nie ma więc nastrzyk i peklowanie 24h. Później pakowanie próżniowe i gotowanie metodą sous vide 6h w temperaturze około 70-75 stopni.
Zalewa to woda, sól, cukier w proporcji 1l/100g/10g na każdy kg mięsa oraz cebula, czosnek, pieprz, ziele, liść laurowy, majeranek na oko. Zero chemii, zero konserwantu itp. Pycha.
IMG_20200805_062226.jpg

Edit. Dodam, że szumnie zwana metoda sous vide to długie gotowanie mięsa zapakowane próżniowo w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Generalnie służą do tego różne urządzenia, których cena zaczyna się powiedzmy od 200-250 zł a kończy w tysiącach. Nie posiadam ale próbuję. Pierwsza próba była w biedromixie ale niestety nie wyszła, bo rozcięło worek. Podobno najnowsze Thermomixy mają taką funkcję i specjalne akcesoria ale to też koszt rzędu kilku tysięcy. Miałem to gotować w garnku i pilnować temperatury ale to jest dość trudne, bo naprawdę trzeba uważać i zdarzają się mocne wahania w momencie nieuwagi. Wymyśliłem więc, że wrzucę paczuszki do garnka z wodą i wstawię do piekarnika. Daje to szansę na w miarę dokładną regulację temperatury. Efekt jest zaskakująco dobry. Teraz czas pomyśleć o innych mięsiwach i innych miksach przypraw.

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5547
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » środa, 5 sie 2020, 07:38

Ciekawy pomysł z piekarnikiem, faktycznie można dokładnie ustawić temperaturę. Chyba spróbuję też poeksperymentować bo trochę dobrego o tej metodzie się nasłuchałem.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 5 sie 2020, 07:50

Niby tak ale mój piekarnik jest że tak powiem analogowy i trochę ciężko ustawić temperaturę precyzyjnie. Zgodnie z tym co znalazłem w necie to wieprzowina powinna się gotować w 68 stopniach. U mnie nagrzało się do 75 (termometr w wodzie). Pewnie ma to jakiś wpływ ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem w sumie 4 szyneczki (łącznie około 3kg). Na pewno następna na tapetę pójdzie karkówka. Takie gotowanie powoduje, że mięso się nie wytapia i nie wygotowuje jak w wyższych temperaturach i nie zmienia tak bardzo swojej objętości. Faktycznie coś w tym jest, bo te szynki są mniej więcej takie jak były. Wody trochę puściły ale to może być zalewa którą nastrzyknąłem i w której moczyłem. Dodatkowo do woreczków wrzuciłem to co było w garnku po odcedzeniu zalewy czyli cebulkę czosnek i przyprawy. Przy następnej próbie zastosuję chyba peklowanie na sucho i obtoczę w jakimś miksie przypraw, bo ciekaw jestem jak to wyjdzie. Podsumowując chyba po wypłacie kupię cyrkulator, bo tam i temperaturę i czas można ustawić co do stopnia i minuty. Poza tym ten cyrkulator miesza też wodę co powoduje, że temperatura jest wszędzie idealnie jednakowa.

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 7059
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2013, 20:17
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Murano » środa, 5 sie 2020, 08:22

Jak to wygląda po schłodzeniu w lodówce?
Daje radę się kroić jako wędlina?
Ciekaw jestem i chyba w wolnej jesiennej chwili skorzystam z porad.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 5 sie 2020, 08:27

No tak wygląda jak na fotce. Wczoraj to gotowałem, całą noc się chłodziło, a to co na zdjęciu to po dzisiejszej degustacji i kanapkach do pracy. Rozważałem jeszcze wsadzić to w siatkę ale jakoś stwierdziłem, że folia to będzie trzymać w kupie. Kroi się idealnie.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 13 sie 2020, 16:02

No to wchodzimy na drugi level metody sous vide. Zanabyłem cyrkulator i testuję. Dzisiaj schabik, peklowany od poniedziałku, dzisiaj obtoczony w majeranku i czerwonej papryce. 7 godzin 68 st. C.
Załączniki
IMG_20200813_154928.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10975
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 14 sie 2020, 06:29

7 godzin gotowania później i po nocy w lodówce.
Schab celowo wziąłem taki oszukany żeby nie było zbyt suche. Nieskromnie powiem, że jest super. :lol:
Załączniki
IMG_20200814_062846.jpg

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 4057
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Wyroby domowe.

Postautor: tomcat » piątek, 14 sie 2020, 07:36

Ślinka cieknie... ;)


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości