Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
praca wre...
Od jakiegoś czasu znowu zaczynasz zdania z małej litery... 7-dniowe zawieszenie konta z powodu niedbałej pisowni. - CBB
Od jakiegoś czasu znowu zaczynasz zdania z małej litery... 7-dniowe zawieszenie konta z powodu niedbałej pisowni. - CBB
Mam problem z montażem okna stałego i uszczelki. Wiem że wkładać ją dłuższym "ząbkami do wewnątrz. Wsadzilem uszczelka w rame, jakoś się wykręca dziwnie, nie sposób wsadzić winą okno. Boję się że za krótko przytne uszczelke którą się marnie trzyma w budzie. Założyłem uszczelkę na okno, wygląda lepiej, chciałem spróbować patentu ze sznurkiem ale znowu boję się że za krótko utne uszczelke. Jest na to jakoś dobry patent ?
eloziomwaw pisze:Wiem że wkładać ją dłuższym "ząbkami do wewnątrz.
No i właśnie nie wiesz i na zdjęciu wydaje się źle założona. Gdybyś poczytał lub użył lupy i poczytał to byś wiedział co i jak. To po pierwsze.
Po drugie te szyby (nowe czarne) wymagają solidnego doszlifowania krawędzi (są o ok 4-5 mm za duże po obwodzie) ale to pewnie wiesz.
Po trzecie cały system ustalania długości (po wcześniej przeszlifowanych brzegach i dopasowaniu szyby też znajdziesz w wątkach remontowych, chociażby kolegi @Rafalskiego (taka mała podpowiedź).
Po czwarte te szyby wkłada się tylko "na sznurek".
Murano pisze:eloziomwaw pisze:Wiem że wkładać ją dłuższym "ząbkami do wewnątrz.
No i właśnie nie wiesz i na zdjęciu wydaje się źle założona. Gdybyś poczytał lub użył lupy i poczytał to byś wiedział co i jak. To po pierwsze.
Po drugie te szyby (nowe czarne) wymagają solidnego doszlifowania krawędzi (są o ok 4-5 mm za duże po obwodzie) ale to pewnie wiesz.
Po trzecie cały system ustalania długości (po wcześniej przeszlifowanych brzegach i dopasowaniu szyby też znajdziesz w wątkach remontowych, chociażby kolegi @Rafalskiego (taka mała podpowiedź).
Po trzecie te szyby wkłada się tylko "na sznurek".
Szukałem... na sznurek, od zewnątrz czy od wewnątrz ?
Uszczelka względem buty (na zjeść gdzie jest na szybie) jest w ten sposób...
Ile mam ta szyba wyszlifować ? tarczą listkową na diaxie ?
- misha22
- Przyjaciel
Prześpij się z tym. Jutro słabsza pogoda to i na watki remontowe znajdziesz czas. Bo to co my znajdziemy, to my będziemy wiedzieć a Ty znowu będziesz pytał...
De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
- Miron EZD
- Fanklubowicz
eloziomwaw pisze:Mam problem z montażem okna stałego i uszczelki.
Być może się mylę, ale nie założyłeś tej uszczelki klinem do wewnątrz?
Tak mi się wydaje ze zdjęcia, ale może się mylę.
Chodzi o zdjęcie gdzie widać Twoje nogi
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 kwie 2020, 20:47 przez Miron EZD, łącznie zmieniany 1 raz.
Uszczelkę można założyć na 4 sposoby. Tylko jeden jest poprawny.
Zdjęcie Twojej szyby idealnie pokazuje ile "towaru" trzeba zdjąć.
Metoda "na sznurek" także ma jeden poprawny sposób montażu.
Wszystkie informacje znajdziesz używając lupy i Google lub YT.
Zdjęcie Twojej szyby idealnie pokazuje ile "towaru" trzeba zdjąć.
Murano pisze:Zdjęcie Twojej szyby idealnie pokazuje ile "towaru" trzeba zdjąć.
No właśnie miejscami albo 0 albo masz 2 mm. Nie mam już starych okien

Na sznurek od zewnątrz czy wewnątrz ?
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Ja zawsze wkładałem szyba z uszczelką od zewnątrz, a druga osoba wciąga sznurkiem od wewnątrz. Tylko pamiętaj zostawić zapas tak jak pisał Rafalski, bo później nie wiadomo skąd robi się dziura na łączeniu.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
eloziomwaw pisze:
Spróbowałem (pomimo posiadanej wiedzy) "wygooglować" i wiesz co...? Pierwsza pozycja po wpisaniu hasła "szyba na sznurek" perfekcyjnie opisuje proces. Ale trzeba czytać....
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Murano pisze:eloziomwaw pisze:
Spróbowałem (pomimo posiadanej wiedzy) "wygooglować" i wiesz co...? Pierwsza pozycja po wpisaniu hasła "szyba na sznurek" perfekcyjnie opisuje proces. Ale trzeba czytać....
Marcin ty to masz naprawde nerwy z tytanu...... Że ci sie jeszcze chce cokolwiek pisać w tym wątku

Czy gdzieś jeszcze po za filmikami na YT i wątkiem Raflaskiego znajdę instrukcję jak zamontować stałe okno. Dziś 2 h. przy tym spędziłem i dupa :-/
Uszczelka w laminacie, na rogach się skręca do środka a szyby nie sposób wsadzić...
Uszczelka w laminacie, na rogach się skręca do środka a szyby nie sposób wsadzić...