Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
-
- Fanklubowicz
Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
D3vus, jak się cofniesz kilka stron to tam eloziomwaw opisywał kwestię podłogową oraz odpływ....
D3vus pisze:Jak zalaminujesz całą podłogę to zrobisz ją szczelną. A gdzie otwory odpływowe ? Bez dylatacji to Ci ta podłoga środkiem wystrzeli nawet jak dasz co centymetr wkręty. Jeszcze jak to będzie w trasie to Ci po pewnym czasie sama będzie chodzić. Ale to moja opinia, możliwe, że się mylę.
Aaaaaaaa poczytaj od początku to się dowiesz o co tu biega. Czytaj i notuj czego nie powinieneś robić u siebie. To taki poradnik, jak nie robić remontu, ewentualnie jak skutecznie wyrzucać pieniądze.
No kto bogatemu zabroni?
Samoogon pisze:D3vus pisze:Jak zalaminujesz całą podłogę to zrobisz ją szczelną. A gdzie otwory odpływowe ? Bez dylatacji to Ci ta podłoga środkiem wystrzeli nawet jak dasz co centymetr wkręty. Jeszcze jak to będzie w trasie to Ci po pewnym czasie sama będzie chodzić. Ale to moja opinia, możliwe, że się mylę.
Aaaaaaaa poczytaj od początku to się dowiesz o co tu biega. Czytaj i notuj czego nie powinieneś robić u siebie. To taki poradnik, jak nie robić remontu, ewentualnie jak skutecznie wyrzucać pieniądze.
No kto bogatemu zabroni?
Czy wy naprawdę myślicie że na wewnętrznych ścianach zbiera się tyle wilgoci że spływa ona pod podłogę? Przecież zostawiła by ona w tapicerce, gniły by meble i ramy okien.
Ktoś to widział czy to tylko taki mit jak Yeti czy Wielka Stopa?
To jest tylko taki wymysł. Tak sobie piszemy żeby coś się działo. Nigdy nie było żadnej wody w przyczepie, a producent otwory porobił bo miał taki kaprys.
eloziomwaw pisze:Czy wy naprawdę myślicie że na wewnętrznych ścianach zbiera się tyle wilgoci że spływa ona pod podłogę?
Podłoga motywem przewodnim tego wątku.

Ja to widzę tak. Producent wykonał te nieszczęsne otwory w celu odprowadzenia wody :
- wylanej przypadkowo w przyczepie np. baniak, czajnik, miska, prysznic, jaccuzi, basen, lodówka, zlew itp.
- która zalała wnętrze podczas ulewy przez otwarte/niedomknięte okna lub zwykłą nieszczelność skorupy.
Para, skropliny i wilgoć to bym obstawiał na końcu, bo nie sądzę żeby to była znacząca ilość.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Nie przejmuj się, działaj!
Zastanów się jeszcze czy nie dołożyć gąbki między łaty na podłodze. Będzie wygłuszenie dodatkowe.
Zastanów się jeszcze czy nie dołożyć gąbki między łaty na podłodze. Będzie wygłuszenie dodatkowe.
Jak już wjedzie ogrzewanie polecam zakup tego:
https://www.castorama.pl/osuszacz-powie ... R0QAvD_BwE
tantalos pisze:eloziomwaw pisze:Czy wy naprawdę myślicie że na wewnętrznych ścianach zbiera się tyle wilgoci że spływa ona pod podłogę?
Podłoga motywem przewodnim tego wątku.
Ja to widzę tak. Producent wykonał te nieszczęsne otwory w celu odprowadzenia wody :
- wylanej przypadkowo w przyczepie np. baniak, czajnik, miska, prysznic, jaccuzi, basen, lodówka, zlew itp.
- która zalała wnętrze podczas ulewy przez otwarte/niedomknięte okna lub zwykłą nieszczelność skorupy.
Para, skropliny i wilgoć to bym obstawiał na końcu, bo nie sądzę żeby to była znacząca ilość.
No to gi. Odpływy w podłodze są, tego nie zatykam, nie będzie tylko szczelin między ścianami a podłogą.
naal pisze:Jak już wjedzie ogrzewanie polecam zakup tego:
Nie będzie ogrzewania ale postawie zwykły domowy pochłaniacz wilgoci za 20 zł. Zobaczymy ile zbierze wody...
eloziomwaw pisze:naal pisze:Jak już wjedzie ogrzewanie polecam zakup tego:
Nie będzie ogrzewania ale postawie zwykły domowy pochłaniacz wilgoci za 20 zł. Zobaczymy ile zbierze wody...
Uprzejmie donoszę że miałem osuszacz powietrza w łazience i zbierał 4 litry wody tygodniowo nie wiem z czego, pewnie z samej wilgotności powietrza ok 50-60%
Ale ja to z zapytaniem podłogowym właściwie. Widzę że wątek popularny jak żaden .
Na środku przyczepy podłoga trochę się ugina , moja waga to 95kg , mogę coś z tym zrobić ? oprócz odchudzania...
Witold pisze:eloziomwaw pisze:naal pisze:Jak już wjedzie ogrzewanie polecam zakup tego:
Uprzejmie donoszę że miałem osuszacz powietrza w łazience i zbierał 4 litry wody tygodniowo nie wiem z czego, pewnie z samej wilgotności powietrza ok 50-60%
Ale ja to z zapytaniem podłogowym właściwie. Widzę że wątek popularny jak żaden .
Na środku przyczepy podłoga trochę się ugina , moja waga to 95kg , mogę coś z tym zrobić ? oprócz odchudzania...
U mnie osb 10 mm, waga 83 km i ugięcie minimalne, wręcz znikome, nie wiem jak je określić ale w niczym nie przeszkadza i nie drażni.
Czy ktoś może się wypowiedzieć w jaki sposób zdemontować z budy ościeżnice drzwi?
I jak zdjąć rame z skrzydła drzwi?
Mam te elementy nowe plus uszczelki i zamki, klamki, chce wymienić po malowaniu (zdemontować przed).
I jak zdjąć rame z skrzydła drzwi?
Mam te elementy nowe plus uszczelki i zamki, klamki, chce wymienić po malowaniu (zdemontować przed).
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Ościeżnica jest przykręcona dookoła wkrętami pod kedrą, a drzwi po obwodzie.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
Zarówno dookoła ościeżnicy jak i drzwi są wkręty.
Podejrzewam, że jeśli je usuniesz to powinno się samo rozłożyć na oczekiwane części.
Ościeżnica może być klejem potraktowana więc młotem solidnym od środka uderz.
Podejrzewam, że jeśli je usuniesz to powinno się samo rozłożyć na oczekiwane części.
Ościeżnica może być klejem potraktowana więc młotem solidnym od środka uderz.