Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
- Miron EZD
- Fanklubowicz
Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
Pierwsze jak zobaczyłem zdjęcie, to pomyślałem, że masz już dość tej przyczepki,
dopiero później doczytałem,że to podłoga...
dopiero później doczytałem,że to podłoga...

To jeszcze nie ten moment
Swoją drogą to 13 stron a tu jeszcze nic nie zrobione

Swoją drogą to 13 stron a tu jeszcze nic nie zrobione

N126n
Remont eNki
Remont eNki
- Fiacior75
- Fanklubowicz
eloziomwaw pisze:Podpory do oczyszczenia i malowania, to też ocynk jak rama? Bo chciałem malować Hammeraitem ale do ocynku specjalna farba chyba.
Wszystkie śruby dam nowe, nakrętki z plastikowym kołnierzem zabezpieczającym przed odkręceniem.
Myślałem żeby dać też takie na końce śrub od regulacji zamiast zawleczek?
Absolutnie nie popełnij tego błędu zmieniając śruby na samohamowne z teflonem i tym podobnie. Musisz dać z powrotem te nakrętki z zawleczką ponieważ te samohamowne pod naporem będą się powoli odkręcać i odpadną na pierwszym albo drugim wyjeździe. Nie zapomnij dać koniecznie podkładkę pod tę nakrętkę. Też byłem taki pewny i szukałem nakrętek w trawie.
Jeśli msz budżet, nie maluj, cynkuj wszystko.
Samoogon pisze:Jeśli msz budżet, nie maluj, cynkuj wszystko.
Jestem skłonny stwierdzić, że koszt cynkowania tych łap będzie niższy niż puszka "Hamerite'a"
Samoogon pisze:Jeśli msz budżet, nie maluj, cynkuj wszystko.
Nie wiem ile to kosztuje nawet ale nie chce mi się z tym jeździć nigdzie nawet, rama jest zdrowiutka a podpory chcę pomalować tylko czy mogę hammeraitem jeśli były ocynkowane?
- Miron EZD
- Fanklubowicz
Po co je malować hemoroidem, jak są dostępne farby w spray-u na bazie cynku.
Fiacior75 pisze:eloziomwaw pisze:Podpory do oczyszczenia i malowania, to też ocynk jak rama? Bo chciałem malować Hammeraitem ale do ocynku specjalna farba chyba.
Wszystkie śruby dam nowe, nakrętki z plastikowym kołnierzem zabezpieczającym przed odkręceniem.
Myślałem żeby dać też takie na końce śrub od regulacji zamiast zawleczek?
Absolutnie nie popełnij tego błędu zmieniając śruby na samohamowne z teflonem i tym podobnie. Musisz dać z powrotem te nakrętki z zawleczką ponieważ te samohamowne pod naporem będą się powoli odkręcać i odpadną na pierwszym albo drugim wyjeździe. Nie zapomnij dać koniecznie podkładkę pod tę nakrętkę. Też byłem taki pewny i szukałem nakrętek w trawie.
Tak zrobię, dzięki za radę, ale te śruby które trzymały podpory do ramy dam nowe właśnie z teflonem tak na wszelki.
Miron EZD pisze:Po co je malować hemoroidem, jak są dostępne farby w spray-u na bazie cynku.
Czy te farby można kłaść na rdzę? Nie da się idealnie zakamarków oczyścić

Re: RE: Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
eloziomwaw pisze:Samoogon pisze:Jeśli masz budżet, nie maluj, cynkuj wszystko.
Nie wiem ile to kosztuje nawet ale nie chce mi się z tym jeździć nigdzie nawet, rama jest zdrowiutka a podpory chcę pomalować tylko czy mogę hammeraitem jeśli były ocynkowane?
Wybacz, przez chwilkę mi się zapomniało w czyim wątku piszę.
Maluj, moim zdaniem możesz to zapaćkać czymkolwiek, może baranek?
Kolego szanowny....
Widzę że zielone moderacyjne uwagi pod twoimi postami nie działają więc zmienimy kolor.
Proszę nie pisać posta pod postem w krótkich odstępach czasu, proszę zwrócić uwagę na pisownię, głównie odstępy, zdania z dużej litery i literówki.
Skutecznie absorbujesz niedzielny czas moderatorom. Postaraj się proszę.
Widzę że zielone moderacyjne uwagi pod twoimi postami nie działają więc zmienimy kolor.
Proszę nie pisać posta pod postem w krótkich odstępach czasu, proszę zwrócić uwagę na pisownię, głównie odstępy, zdania z dużej litery i literówki.
Skutecznie absorbujesz niedzielny czas moderatorom. Postaraj się proszę.
- Miron EZD
- Fanklubowicz
eloziomwaw pisze:Miron EZD pisze:Po co je malować hemoroidem, jak są dostępne farby w spray-u na bazie cynku.
Czy te farby można kłaść na rdzę? Nie da się idealnie zakamarków oczyścić
Teoretycznie powinno się oczyścić dany przedmiot z rdzy przed malowaniem, jeśli masz problem aby dotrzeć do zakamarków
do daj to do piaskowania.
Po piaskowaniu możesz pomalować tym sprayem, jeśli nie chcesz cynkować.
Ja w ten sposób zrobiłem mocowanie dachu, zdjęcie poniżej.
Miron EZD pisze:... jeśli masz problem aby dotrzeć do zakamarków do daj to do piaskowania...
eloziomwaw pisze:.. ale nie chce mi się z tym jeździć nigdzie nawet...

N126n
Remont eNki
Remont eNki
Re: RE: Re: Remont Enki Tomka, pierwszy kontakt z przyczepą
Samoogon pisze:Wybacz, przez chwilkę mi się zapomniało w czyim wątku piszę.eloziomwaw pisze:Samoogon pisze:Jeśli masz budżet, nie maluj, cynkuj wszystko.
Maluj, moim zdaniem możesz to zapaćkać czymkolwiek, może baranek?
Baranek to chyba nie do tego służy... Nie ogarniasz?