Pokrowce na materace

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
BIGL

Pokrowce na materace

Postautor: BIGL » czwartek, 25 cze 2009, 19:06

Jakiego materiału użyć do uszycia nowych pokrowców (oczywiście ekonomicznie :wink: ), jakie zastosować zamknięcia (guziki,zamki ...)i ile może kosztować uszycie takich pokrowców? Od 3 lat nie mogę się zmusić do uszycia pokrowców - stare wywaliłem zaraz po kupnie ze względu na stan -i jak już się zmobilizowałem kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :? . Byłem u paru krawcowych co to dorabiają coś w sklepach i żadna nie chce się podjąć uszycia mi nowych poduch.. ze względu na pracochłonność itp. Rozglądam się powoli za materiałem ale nie wiem jaki będzie najlepszy do takiego celu....
Obrazek

Awatar użytkownika
Jaro-Gosia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Re: Pokrowce na materace

Postautor: Jaro-Gosia » czwartek, 25 cze 2009, 20:10

Pokrowce szyłem Sam całą noc przed zlotem w Borkach. Materiał kupiłem w hurtowni tapicerskiej zielony, rodzaj materiału zobacz w moim remoncie: http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... gosia.html etap 5. Za materiał zapłaciłem 25.00 zł za metr bieżący szer. 1.35. Do zamknięć użyłem suwaków.
Wyszło nawet ładnie, może trochę za luźne ale jak by co Ja nie jestem krawcem i tak na moje umiejętności do jest super. Jak masz maszynę to spróbuj sam, będzie okej!!! Jak się dowiadywałem za uszycie w Warszawie pokrowców powiedziano Mi od 30 do 50 zł za pokrowiec. Powodzenia :D
Pozdrawiam Wszystkich :)
N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 25 cze 2009, 22:01

Sam się trochę obawiam , coś dokręcić, puknąć czy skleić to owszem - ale szyć :shock: . Oglądając Twoje pokrowce nabieram trochę optymizmu i wiary w siebie :D . Zobaczymy jeszcze podejdę do sąsiadki rodziców (to taka emerytka co se czasem dorabia coś przerabiając znajomym) i się zapytam, jak się podejmie za rozsądne pieniądze to dobrze a jak nie to po odbiorze auta przytargam maszyne i będę się szkolił :twisted: .
Obrazek

Awatar użytkownika
marek
Administrator
Administrator

Postautor: marek » czwartek, 25 cze 2009, 22:19

Kolega Leszek szyje zawodowo http://www.fanklub-niewiadowek.com/fank ... klubu.html i wadziłem jego robotę super wykonanie super materiał.Osobiście polecam .

piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: piotr05 » piątek, 26 cze 2009, 07:51

ja bym propomował materiał z którego szyje sie pokrowce samochodowe jest on przepikowany cienka gabeczka wtedy po załozeniu nie bedzie sie sciagał. W uszyciu nie ma wielkiej filozofii dokładne wymierzenie gabki i prostym sciegiem do przodu ale na lewej stronie, problem moze powstac przy wszyciu expresu (czytaj zamka błyskawicznego) ale po paru próbach też sie uda :lol:

po co niepotrzebnie płacic
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 640 km 2 nocki

montwa

Postautor: montwa » piątek, 26 cze 2009, 15:43

tak jak piotr05, napisał jest to do zrobienia prostym sciegiem do przodu ale na lewej stronie,tylko zamiast expresu proponowałabym rzepy,super sprawa i bardzo prosta w zastosowaniu,niebędzie też kłopotu z jej przytwierdzeniem,pozdrawiam i życzę powodzenia :D

piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: piotr05 » piątek, 26 cze 2009, 16:39

montwa pisze:,tylko zamiast expresu proponowałabym rzepy,super sprawa i bardzo prosta w zastosowaniu,niebędzie też kłopotu z jej przytwierdzeniem

ale rzepy czesto łapia inne rzeczy i przestaja trzymac
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 640 km 2 nocki

Awatar użytkownika
babula
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: babula » piątek, 26 cze 2009, 16:47

ja też zastosowałbym rzepy,nie wyobrazam sobie wszywac zamka :shock: rzepa zawsze mozna wymienic;tzn szybko

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » sobota, 27 cze 2009, 18:45

Ja szycie pokrowców do przyczepki brata (N127D) zleciłem żonie, czasem trochę pomagałem, ale powiem szczerze, że roboty jest przy tym masę !! koszt materiałów rzepy + materiał = 80-90zł. Robocizna.... bite 4 dni szycia, przymierzania, sztukowania, masakra, bez maszyny to nawet nie ma się co zabierać... dodam że tu było 8 pokrowców 4 duże na największe łóżko i 4 małe na łóżko 1 os. Dlatego nie dziwię się, że krawcowym nie chce się z tym bawić... 30zł-40zł za pokrowiec to nie dużo mając na uwadze 6szt (przy 126C,E) bo roboty trochę jest... A wiadomo, że to już będzie zrobione porządnie. Przy 8szt(126/127D) to już zaczyna być trochę drogawo... Polecam popytać się osób sprzedających na allegro niewiadówki bez papierów, czy pod stróżówkę czy by nie odsprzedali samych pokrowców i chyba by to było najlepsze rozwiązanie...

BIGL

Postautor: BIGL » niedziela, 28 cze 2009, 15:09

Wodnik Szuwarek pisze:Polecam popytać się osób sprzedających na allegro niewiadówki bez papierów, czy pod stróżówkę czy by nie odsprzedali samych pokrowców i chyba by to było najlepsze rozwiązanie...

NIe chcę mieć starych pokrowców (zapach,stan itp), zaczaje jeszcze tą sąsiadke rodziców i będę wiedział co robić :D . Jako że wczoraj odebrałem gwiazdke od lakiernika i już jestem mobilny to przywiozłem sobie od teściowej maszynę do szycia :twisted:. Jak się nie uda znależć krawcowej to sam się zabiorę do roboty - zawsze to frajda, a i może być ciekawie...
Obrazek

Awatar użytkownika
babula
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: babula » niedziela, 28 cze 2009, 18:36

BIGL, powodzenia!!! :D

Awatar użytkownika
Wodnik Szuwarek

Postautor: Wodnik Szuwarek » niedziela, 28 cze 2009, 19:35

BIGL pisze:
Wodnik Szuwarek pisze:Polecam popytać się osób sprzedających na allegro niewiadówki bez papierów, czy pod stróżówkę czy by nie odsprzedali samych pokrowców i chyba by to było najlepsze rozwiązanie...

NIe chcę mieć starych pokrowców (zapach,stan itp), zaczaje jeszcze tą sąsiadke rodziców i będę wiedział co robić :D . Jako że wczoraj odebrałem gwiazdke od lakiernika i już jestem mobilny to przywiozłem sobie od teściowej maszynę do szycia :twisted:. Jak się nie uda znależć krawcowej to sam się zabiorę do roboty - zawsze to frajda, a i może być ciekawie...

może jakieś zdjęcia jak z nitką i igłą siedzisz przy zwalach materiału? Zawsze przyda się nowa porada do działu Zrób to sam :mrgreen:

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » niedziela, 28 cze 2009, 22:07

Ja dawałem wszystkie nowe gąbki, a szycie pokrowców zleciłem mojej własnej żonie. Materiał, czyli gąbki na wymiar w jednej firmie, tkaninę w hurto - detalu, expresy na hurtowni, całość , to znaczy 4 duże, plus 4 średnie, plus 8 małych to około 400 złotych i łącznie z szukaniem materiałów to 6 dni pracy.

ObrazekObrazekObrazek
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

jacekwolf

Postautor: jacekwolf » poniedziałek, 29 cze 2009, 14:54

witam ja z żoną zdecydowałem sie zmienić pokrowce w swojej n 126 n kupiem materiał 17 zl metr zamik załatwił znajmoy dużo dłuższe niż w oryginiale po 13 zł za szt . Uszycie zleciłem krawcowej duży materac 20 zł x 4 szt i mały materac 15 zl szt x 4 , później zdecydowałem sie użyc podobnego materiału na zasłonki postaram sie dołączyc zdjecia chodź nie wiem czy bede potrafił.

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 29 cze 2009, 16:26

Taka cena to i mi odpowiada :D, moim zdaniem tyle właśnie powinno to kosztować. Dobra krawcowa zrobi to ładnie i szybko bez gmerania jaka to ciężka praca itp. Narazie czekam na wypłate (10 :roll: ), im bliżej tym wolniej czas płynie....
Obrazek

Wróć do „Pozostałe”