Akumulator razem z zasilaczem ATX.

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Nativol

Re: Akumulator razem z zasilaczem ATX.

Postautor: Nativol » piątek, 17 cze 2011, 09:01

Tarapukuara pisze:znajdz przekaznik samochodowy ze stykami przelaczajacymi i zasil jego cewke z zasilacza, na styk srodkowy podlacz + odbiornikow, na normalnie_zwarty + akumulatora a na normalnie_rozwarty + atx'a. wszystkie minusy razem;) tylko nie zapomnij o jakichs bezpiecznikach;)
p.s. a zona jak tak lubi skuter to moze niech na nim jedzie za toba;)

Dziekuje za opis i schemat. Dzisiaj bede z tym walczył.
Sprzedawca w sklepie z akcesoriami elektronicznymi twierdził ,ze potrzebuje jakiegos bardziej skomplikowanego przekaznika. Z trzema funkcjami, czy cos w tym stylu. Dlatego nie byłem pewien czy dam sobie z tym rade i załozyłem ten temat.
Zobaczymy czy to co rozrysowałes zadziała.

Co do skutera :D Przez chwile o tym myslałem . Skuterek jest odblokowany, 70-75km/h pojedzie. Jednak szkoda by mi go bylo męczyc takim dystansem. Zona pewnie by pojechała :lol:
VECTRA + N132L

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 cze 2011, 10:00

A co się stanie jeżeli na ATX-a damy zasilanie z aku ( nie zastosujemy żadnych zabezpieczeń ). Do swojej budki wstawiłem kiedyś zasilacz od swego starego komputera i mam to tak zrobione że jak podpinam aku to wyciągam kostkę od atx ( kostka spina zasilacz z instalacją 12v) , myślałem właśnie o tym żeby wstawiać diody prostownicze pomiędzy instalacją 12v a ATX-em - wtedy nie będę musiał odpinać kostki , a i napięcie z aku nie popłynie do zasilacza.
Po namyśle stwierdzam że potrzebna jest jeszcze dioda między aku, a instalacją 12v , aby zasilacz nie zepsuł nam akumulatora itp.. Reasumując najprościej jest zamontować zwykły przełącznik gdzieś w okolicach gniazdka i im przełączać aku/zasilacz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » piątek, 17 cze 2011, 10:17

Moze byc przelacznik, moze byc jedna dioda (najlepiej schottkiego na więcej jak 10 A i jakies male napiecie, to bedzie miala mniejszy spadek napiecia) a moze byc przekaznik to ci sie samo przelaczy;)
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 cze 2011, 10:25

Dopytam się o ten przekażnik na zlocie :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » piątek, 17 cze 2011, 10:28

na zlocie to pewnie to zrobimy - zrobisz pod moim okiem;)

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 cze 2011, 10:44

Nic nie będę robił. Na razie mam kostkę i to mi wystarcza (rozłączenie tego cuda to jakieś 0.5 s) - to było tylko pytanie badawczo-rozpoznawcze :D . Na zlocie będziemy odpoczywać, kontemplować, wieszać konie na tych co nie przyjechali i raczyć się wspólnym biesiadowaniem.
Popisz tak dalej to ktoś przyjedzie z rolką wykładziny i puszką budaprenu :roll: :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » piątek, 17 cze 2011, 10:56

bedziemy wachac!;)

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » piątek, 17 cze 2011, 12:32

Bartek... kolejny zestaw pytań (do Ciebie) zapisałem na mojej liście :]
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » piątek, 17 cze 2011, 15:33

BIGL pisze:Popisz tak dalej to ktoś przyjedzie z rolką wykładziny i puszką budaprenu :roll: :twisted:

Radku nie ma się z czego śmiać - ja do Sandomierza na Pierwszy zlot niewiadek pojechałem z gołymi ścianami tylko skrzynie miałem skręcone- więc było na czym spać :lol:

Nativol

Postautor: Nativol » piątek, 17 cze 2011, 15:52

Zrobilem.

Niestety nie znalazlem nigdzie przekaznika przez ktory by plynął prad bez wzbudzenia. Byly tylko zwykle. Takie co jak prąd zostanie podany na zlącze "30" po wzudzeniu podają prad na dwa zlącza "78" i "78a" jesli dobrze pamietam.

Podsumowując: prąd z zasilacza idzie przez przekaznik do kostki, z akumulatora bezposrednio kablem do tej samej kostki.Dalej wszystko razem na przyczepę. Na przewod od akumulatora dodałem bezpiecznik 10A.

Zysk z tego jest taki ,ze po wylączeniu zasilacza moge spokojnie podłaczyc do instalacji akumulator bo prąd z akumulatora nie pojdzie na zasilacz poniewaz przekaznik na to nie pozwala.

Zeby instalacja dzialala calkowicie automatycznie potrzebny jest zupelnie inny przekaznik. Jak znajde to jeszcze raz wszystko przerobie. Na razie niech bedzie tak jak jest. Swiadomosc tego ,ze nie moge zepsuc zasilacza musi mi chwilowo wystarczyc :wink:

Acha , koszt 15zł i godzina roboty. Z czego pół godziny to myślenie :lol:
VECTRA + N132L

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » piątek, 17 cze 2011, 16:25

Gratulacje !
A może zrobiłbyś jakieś foto-story, żeby zobaczyć jak to wygląda. :shock:
Sam mam chęć zrobić coś podobnego, ale ... wiem jak wygląda zasilacz ATX ... i na tym moja wiedza się kończy. Przydałoby się, żeby ktoś łopatologicznie pokazał pod które kable co podłączyć, jak wygląda przekaźnik itp.
Bo może okazać się to proste, ale dla kogoś kto nie ma pojęcia o przekaźnikach itp to czarna magia ( piszę o sobie ). :(
Elektryki samochodowej jak i normalnej się nie boję ... ale automatyka, przekaźniki diody to dla mnie czarna magia. :?:
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » piątek, 17 cze 2011, 16:51

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » piątek, 17 cze 2011, 18:10

Widziałem - dzięki.
Jednak to instalacja bez przekaźników, diód itp. Są one potrzebne czy nie - a jeżeli tak to po co ?
Wydaje mi się jednak, że montując taki zasilacz nie będziemy mieli w czasie podróży oświetlenia wewnątrz przyczepy + możliwości chłodzenia przez lodóweczkę. 12 V będzie wtedy gdy podłączymy przyczepę pod 220 lub gdy zamontujemy w niej akumulator.
Oświetlenie wewnątrz przyczepy ( to na 12 V ) działa mi na postoju ( jak mam włączone pozycje ).
Teraz mam w kufrze jakiś ruski prostownik, plataninę kabli, bezpiecznik na 220 V i nie wiem jak to przerobić, żeby tam nie było tyle tych kabli.
Jakoś to dla mnie czarna magia. :shock:
U siebie chciałbym, żeby działało 12 V w czasie jazdy samochodem ( lub postoju na trasie ) + była możliwość zamontowania akumulatora ( to opcja na później ) + możliwość podłączenia 220 V ( na kempingu ) ... bez bawienia się w rozłączanie kabli ( coby samo wiedziało skąd wziąć który prąd ).
Wiem ... takie rzeczy kiedyś były tylko w Erze ... a teraz to już Ery nie ma :lol:
I nie wiem czy ATX to wszystko może ogarnąć, a jeżeli tak to jaki ( ma to jakieś oznaczenia mocy lub jakieś inne parametry, na które trzeba zwracać uwagę - czy ładować pierwszy z brzegu ), czy dawać jakieś przekażniki, diody, włączniki ?
ŁOPATOLOGICZNIE proszę Panowie.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie ten temat, bo mam rozbebeszoną przyczepę i będę kończył remont po powrocie z wyjazdu ( po 4 lipca ), a to jest jedna z rzeczy, która mnie trochę blokuje.
Dzięki !!!
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 17 cze 2011, 18:59

jedrek101 pisze:
BIGL pisze:Popisz tak dalej to ktoś przyjedzie z rolką wykładziny i puszką budaprenu :roll: :twisted:

Radku nie ma się z czego śmiać - ja do Sandomierza na Pierwszy zlot niewiadek pojechałem z gołymi ścianami tylko skrzynie miałem skręcone- więc było na czym spać :lol:

Andy w tamtym roku i tak wszystkich przebił :D
Obrazek

Nativol

Postautor: Nativol » piątek, 17 cze 2011, 19:51

Konrad_wawa pisze:Widziałem - dzięki.
Jednak to instalacja bez przekaźników, diód itp.
<EDIT>
ŁOPATOLOGICZNIE proszę Panowie.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie ten temat, bo mam rozbebeszoną przyczepę i będę kończył remont po powrocie z wyjazdu ( po 4 lipca ), a to jest jedna z rzeczy, która mnie trochę blokuje.
Dzięki !!!

Łopatologicznie :wink: :

Moim zdaniem najlepszym awaryjnym zasilaniem przyczepy jest akumulator. Nic go nie zastąpi. Dobre aku, naładowane na full, utrzyma zasilanie przyczepy przynajmniej 12h. Jesli do tego lodowka jest na gaz to wystarczy na tydzień.

Zasilacz ATX jest idealnym rozwiazaniem w przypadku gdy na kempingu przyczepa jest podłaczona pod 230V ,a czesc instalacji w przyczepie pracuje na 12V. Zamiast podładowywac co jakis czas akumulator, włacza sie zasilacz i mozna zapomniec o prądzie.
To co pokazał gogi123 w manualu to najprostrzy sposob wykorzystania zasilacza. Rozwiazanie jest dobre ,ale wymaga zabawy kablami przy kazdej zmianie zrodła zasilania. Do tego istnieje ryzyko popsucia sprzetu jesli sie zapomni cos rozpiąć. Dlatego kombinuje z "automatyką" :wink:
Jesli chodzi o zasilacze to jaki bys nie zamontował i tak bedzie dobrze. ATX-y zazwyczaj mają min 300W mocy ,co w zupelnosci wystarcza na przynajmniej dwie przyczepy. U mnie jest tak : lodowka 50W i 9 żarówek w lampach ,chyba 5W kazda.
Razem 95W ,a zasilacz ma 400W mocy 8)
Zdjecia tego co zrobiłem wstawie jutro. Jednak to jeszcze nie jest pelna automatyka. Zeby było tak jak chcę muszę poszukac bardziej specjalistycznego przekaznika.

Pozdrawiam.
VECTRA + N132L

Wróć do „Pozostałe”