ogrzewanie gazowe

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: ogrzewanie gazowe

Postautor: konrad » wtorek, 27 paź 2009, 11:12

Paczek pisze:
piotr05 pisze:czemu szukacie słoneczek i innych wynalazków ja mam cos takiego i zupełnie wystarcza

A bez prądu działa ?

Ps. mam dokładnie taki sam

Michale, działa lepiej niż z prądem, bo nie "furcy" :lol:

ps też miałem takie, ale zamieniłem na konwektor, bo jest cichy :D
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » wtorek, 27 paź 2009, 20:12

w serwisie firmy Elkamp w Krakowie powiedzieli mi że firma truma nie dostarcza już części zamiennych do urżądzeń wyprodukowanych przed 1993 r. Może wam się to przyda :)
przyczepa N126N + kajak Neptun T100 1969r.

Dystans/liczba nocy w 2016r : 5040/26
Dystans/liczba nocy w 2017r : 1245/7

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » wtorek, 27 paź 2009, 21:27

Nie wiem jak zachowuje się przyczepa przy ogrzewaniu gazowym, mam słoneczko gazowe jako alternatywę w przypadku braku dostępu do prądu. Na razie przetestowałem listwy grzewcze Logen, które miałem zamontowane w poprzedniej N-126_E. Zimna majówka w Kazimierzu Dolnym i Sandomierzu, na zewnątrz minus 6 stopni a w środku plus 23 . Minusem tego rozwiązania, jest to, że trzeba być podłączonym do sieci.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 28 paź 2009, 01:08

kotek pisze:Nie wiem jak zachowuje się przyczepa przy ogrzewaniu gazowym, mam słoneczko gazowe jako alternatywę w przypadku braku dostępu do prądu. ...

No właśnie - kolega Jedrek101 prezentował takie słoneczko w Nieborowie i wydawało mi się bardzo sensowne.
Niestety - koledzy na forum bardzo takie rozwiązanie skrytykowali. Abo toksyny , albo co będzie jak się przewróci ....( jak by po przyczepie hulał wiatr) .
Dlatego tak troszkę nieśmiało rozglądam się za ogrzewaniem TRUMA , bądź innym , ale posiadającym odprowadzenie spalin i przez to nieco bardziej bezpiecznym.

Ogrzewanie gazowe traktuję jako rezerwę w razie awarii elektryczności ( tak jak było w Warce). Na pewno nie zamierzam organizować wyjazdów jesienią , zimą ani wczesną wiosną . Stara NIEWIADÓWKA do tego się po prostu nie nadaje. Dobrze to ktoś opisał.

Kończąc ten wywód - przede wszystkim ogrzewanie elektryczne , każde pole campingowe pobiera za to opłaty i nie ma sensu z tego nie korzystać .
Ogrzewanie gazowe to tylko rezerwa i wyjście awaryjne .

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » środa, 4 lis 2009, 16:23

Paczek pisze:Ponawaim pytanie , ponieważ zostałem "zakrzyczany" przez innych klubowiczów

Paczek pisze:A co myślicie o tym :

http://moto.allegro.pl/item796298706_og ... s2000.html ?

Paczek nie wiem czy moje zdanie coś dla ciebie będzie znaczyć. (bo jestem całkiem nowy)
Ale ja trume S3002 widzialem zamontowaną u Zundapp600 jak byłem w Bieszczadach (w pażdzierniku). Przy tem. -1 stopni ja przy słoneczku elektrycznym spałem w czapce a zundapp600 spał w "piżamie" normalnie jak w domu.
Oczywiście były tam problemy z prądem jak się wszyscy podłączyli to prąd najpierw był ale co chwila wybijało korki a jak poszukaliśmy dodatkowych przyłączy które były dalej to prąd był co prawda całą noc ale o obniżonym napięciu i słoneczko działało na pół gwizdka.
Przy gazie jesteś niezależny od innych nie ma problemu z korkami itp.

Dla mnie gaz jest ok. Zamontowałem trume z 2006 r. w swojej przyczepie z 1989.r i jadę na nocleg do ojcowa.
Jak będziesz chciał to się podziele doświadczeniami po niedzieli.

A propo tej propozycji z allegro jak to odpala i grzeje, gazu nie czuć w powietrzu komin cały to ja bym to kupił.
Powyższe info o niedostarczaniu części przez trume do modeli starszych niż 1993r możesz jeszcze sprawdzić u swoich okolicznych serwisantów.
Zwróć uwagę na palnik czy tam nikt nie gmerał.. Ja widziałem jak w jednym urządzeniu dysza palnika miała podstawkę dorobioną z pieniążka zł. (jakieś groszówki czy coś) z roku 1968

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 4 lis 2009, 18:22

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » środa, 4 lis 2009, 19:23

grzeje jak diabli.
Powiem szczerze ze jak zmarzne w nocy teraz w ojcowie to się zdziwie.
Diabelstwo zaczyna bardzo szybko się nagrzewa i w przyczepie robi się ciepło.
Co do trumy to nie mam zastrzeżeń.
A koledzy pisali ze byli niewiadówkami w maju przy -6 i DALI RADĘ przy ogrzewaniu prądem.
Truma ma moc 3,5kW więc myśle że będzie OK.
O ewętualnym skraplaniu się wody na podłodze napiszę po niedzieli.
A czy wyjazdy typowo zimowe na kemping są niewiadką możliwe.?
Myśle że w najbliższym czasie grudzień, styczeń się będę mógł o tym przekonać. Na zlocie w ojcowie napewno padną pomysły zlotów w grudniu lub styczniu (wszyscy mamy zryte berety).
czy butla 11 kilow w kufrze na dyszlu w 126n to dobry pomysł ?
bo sprawdzałem i mieści się tam ale tylko na środku. Muszę do 11 kilówki dokupic nowyh reduktor bo ten od turystycxznej nie pasuje. Pytanko trzeba nowy reduktor czy są jakieś przejściówkii ?

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 4 lis 2009, 19:36

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » środa, 4 lis 2009, 20:02

zundapp600 pisze:Oczywiście możesz kupić redukcję , będzie to dobre rozwiązanie .
Na mniejsze wypady zabierzesz małą butlę :D
Co do butli na środku ..................
Sądzę że lepiej postawić ja z boku , będzie lepsze podparcie na ramie przyczepy .
Oczywiście będziesz musiał zmodyfikować uchwyt fabryczny .

No własnie na środku się mieści a na bokach nie :D

do ojcowa mam tam 5km jadę z butlą na środku a potem myślę zę ustalimy razem jak to przerobić ? :D :D

szymon79
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: szymon79 » środa, 4 lis 2009, 22:52

a co myślicie na temat tego ogrzewania?

mnie sie podoba ze wzgledu ze jest małe i można by gdzieś schować w niewidoczne miejsce ale czy to nie będzie głośno pracowało?? no i ta cena.... :evil:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B123901
szymon79
N 132t + N250 + VW T4 multivan 2.5 LPG
Obrazek

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » poniedziałek, 9 lis 2009, 20:30

krótkie info - tak żeby koledze bardzo nie zaśmiecać :)
truma w ojcowie spisała się znakomicie w nocy mieliśmy 23 stopnie przy pokrętle ustawionym na 2 (skala na pokrętle jest od (1-10), tem. w nocy na polu wahała się w okolicach 0.

co będzie przy mniejszych temp. to będę miał okazje przekonać się o tym 6 grudnia jedziemy na zlot do krakowa.

Może ktoś chce dołączyć ?

Pozdrawiam wszystkich i polecam ogrzewanie gazowe również do naszych przyczep :)

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » wtorek, 10 lis 2009, 00:56

darek126N pisze:...

Pozdrawiam wszystkich i polecam ogrzewanie gazowe również do naszych przyczep :)

Wrzuć jakieś foto jak to ogrzewanie wygląda u Ciebie. Może klika słów opisu.

Jestem bardzo ciekawy

Awatar użytkownika
petek
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: petek » wtorek, 10 lis 2009, 09:42

darek126N pisze:krótkie info - tak żeby koledze bardzo nie zaśmiecać :)
truma w ojcowie spisała się znakomicie w nocy mieliśmy 23 stopnie przy pokrętle ustawionym na 2 (skala na pokrętle jest od (1-10), tem. w nocy na polu wahała się w okolicach 0.

co będzie przy mniejszych temp. to będę miał okazje przekonać się o tym 6 grudnia jedziemy na zlot do krakowa.

Może ktoś chce dołączyć ?

Darek, a Ty masz jakieś nawiewy porobione, żeby się wnętrza łóżek grzały, czy tylko ogrzewanie wnętrza?
Pozdrawiam,
Petek

Awatar użytkownika
darek126N
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: darek126N » wtorek, 10 lis 2009, 10:37

[Darek, a Ty masz jakieś nawiewy porobione, żeby się wnętrza łóżek grzały, czy tylko ogrzewanie wnętrza?[/quote]

fotki zamieszcze póżniej....
nie mam żadnych nawiewów, według mnie są nie potrzebne przy tej wielkości przyczepy. Jak masz ciepło to w całej przyczepie, jedyne nad czym się zastanawiam to albo porobie dodatkowe otwory w skrzyniach pod łóżkiem albo na zimną noc taką w grudniu, to otworze drzwi w skrzyniach, jeszcze to przetestuje.
ten gazowy grzejnik naprawde jest dobrze skonstruowany szybko się nagrzewa i świetnie oddaje to cieplo na zewnątrz.

zauważcie że moc max tego pieca jest prawie 3,5kW !!. Jeżeli chodzi o głośność pracy to praktycznie jest to nie zauważalne.
Na początku chwile huczy a później to już cisza, na pewno nie przeszkadza w śnie :)
Nie zależność od prądu to dla mnie duży plus. Dzięki temu biorę udział w zlotach w listopadzie może w grudniu itp.
Nie ważne ile słoneczek elektrycznych będzie podpiętych na kempingu, to ja zawsze będę miał ciepło.
I tak jak jesteś w podróży zmęczony możesz w każdej chwili zjechać na parking, iść do przyczepy i jak jest zimno włączasz trume i idziessz spać a to chyba jest dobry argument.
Wiecie co ja chyba za bardzo się rozpisuje na ten temat, jak wam to przeszkadza to dajcie znać :D każdy zrobi jak będzie chciał ja jestem zadowolony z tego ogrzewania i może to z tego wynika.

Pozdrawiam zrobie fotki to pokarze, ale wygląda to tak samo jak u zundapp-a.
http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... wanie.html

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » wtorek, 10 lis 2009, 11:51

ja tylko dodam że widziałem i wygląda to naprawdę fajnie, zajmuje bardzo niewiele miejsca
po małych przeróbkach szafy, zmieści się nawet w małej niewiadce (pingpongu)

Więc jak ktoś planuje zimowe wypady to tylko szukać dobrej oferty i zakładać
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Wróć do „Pozostałe”