Wyklejanie izolacji i wykładziny - kiedy?

czyli ściany, okna, wykładziny ...
Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: Wyklejanie izolacji i wykładziny - kiedy?

Postautor: tomcat » wtorek, 14 lip 2015, 17:13

Sporo osób,które remontowały swoje przyczepy używało produktów tego producenta:
http://www.bochemia.com.pl/.
Ja konkretnie stosowałem ten:
http://www.bochemia.com.pl/tapicerskie.php?produkt=3
tak jak pisałem wcześniej,głównie z powodu jego uniwersalności;kleiłem nim zarówno ekrany na styropianie jak i wykładzinę.
Wiąże szybko i skutecznie-po dociśnięciu nie ma opcji żeby bez użycia siły "puścił".W hurtowni tapicerskiej za 8kg płaciłem 124zł.
Jeśli jeszcze nie kupiłeś całej potrzebnej ilości kleju do wyklejania,to polecam :wink:

Awatar użytkownika
byry007

Postautor: byry007 » środa, 15 lip 2015, 11:13

U mnie w miescowosci nigdzie nie moge dostać ani w castoramie nie ma jedynie allegro mi zostało i jestem w plecy 2 dni :(

Awatar użytkownika
byry007

Postautor: byry007 » środa, 15 lip 2015, 11:18

10 l wystarczy mi na ekrany i na materiał ??

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » środa, 15 lip 2015, 11:46

Ja kupiłem dwa opakowania po 4kg i jeszcze mi zostało.

Awatar użytkownika
byry007

Postautor: byry007 » poniedziałek, 20 lip 2015, 23:01

Wciągać okna do wklejenia ocieplenia ? Czy wcisnąć pod uszczelkę ? Bo mam traume z klinem z wcześniejszym kampinigiem . Jest jakiś sposób na jego włożenie ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
byry007

Postautor: byry007 » piątek, 24 lip 2015, 15:18

Ile odczekać po wyklejeniu ekranów żeby klejc wykładzine? I jak długo będzie musiał stać kamping żeby zapachy kleju wywietrzaly?

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » piątek, 24 lip 2015, 16:08

Wszystko zależy od kleju,którego używałeś.Stosując tapicerski o którym wcześniej pisałem,to czas schnięcia jest krótki,zwłaszcza kiedy mamy letnie upały,więc wyklejanie wykładziną można rozpocząć zaraz po ekranach.Co do zapachu to też zależy od rodzaju kleju.Ja miałem ten komfort,że przyczepa była pozbawiona okien więc zapachu pozbyłem się dość szybko,chociaż po "zamknięciu" budy jeszcze przez pewien okres był lekko odczuwalny-przynajmniej wg mojej żony :D

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » piątek, 24 lip 2015, 16:09

byry007 pisze:Wciągać okna do wklejenia ocieplenia ? Czy wcisnąć pod uszczelkę ? Bo mam traume z klinem z wcześniejszym kampinigiem . Jest jakiś sposób na jego włożenie ?

Zgodnie że sztuką wypadałoby wyciągnąć, ale nie jest to konieczne.także jeśli nie lubisz się bawić, nie masz na to czasu i nerwów to nie wyciągaj, wystarczy wepchnąć pod uszczelkę materiał

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » piątek, 24 lip 2015, 16:12

byry007 pisze:Ile odczekać po wyklejeniu ekranów żeby klejc wykładzine? I jak długo będzie musiał stać kamping żeby zapachy kleju wywietrzaly?

Ja bym odczekał minimum 24h. Przy intensywnym wietrzeniu 2-3 tygodnie chociaż i tak pewnie przez parę miesięcy będzie czuć delikatną woń kleju-zależy czym kleisz.

Awatar użytkownika
byry007

Postautor: byry007 » piątek, 24 lip 2015, 16:52

To ładnie jedna jest wyjęte a drugie nie . A ja żonie powiedziałem ze pojedziemy na wakacje z dziećmi za jakiś tydzień po skończeniu a tu chyba trochę strach jechać z dziećmi ?

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 28 lis 2016, 13:01

Odświeżę stary już temat, bo mój plan to również wyklejanie izolacji i wykładziny ale w troszkę innej sytuacji niż do "gołej" skorupki... Otóż mam wyklejone wszystkie powierzchnie szarą wykładziną przemysłową chyba przy użyciu butaprenu. Chciałbym odświeżyć i urozmaicić wnętrze i przy okazji zabezpieczyć je termicznie. Nie chciałbym usuwać istniejącej wykładziny, bo po pierwsze mocno trzyma, po drugie jakoś tam usztywnia i pewnie izoluje ale zdaje się nie na tyle na ile bym oczekiwał. Znalazłem na forum niestandardowy i fajny wg mnie sposób na wykończenie wnętrza jaki zastosował kolega marek http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... marek.html Zastanawiam się tylko, co było by bardziej sensowne: koc termiczny/folia NRC czy też osławiona już ;) mata zagrzejnikowa 3mm? Jeżeli patrzeć tylko na cenę to odpowiedż nasuwa się sama, ale w końcu nie robi się tego co chwilę tylko raz na długi (mam nadzieję) - czas.
Może koledzy mają własne doświadczenia w tym względzie i mogą coś zasugerować ? Zaznaczam, że głosy - a po co izolować - mnie nie interesują z różnych względów. Jestem zdecydowany i zdeterminowany w tym temacie, a szukam jedynie dobrych, sprawdzonych rozwiązań.

dzin1975

Postautor: dzin1975 » poniedziałek, 28 lis 2016, 21:10

andslu58 pisze:Odświeżę stary już temat, bo mój plan to również wyklejanie izolacji i wykładziny ale w troszkę innej sytuacji niż do "gołej" skorupki... Otóż mam wyklejone wszystkie powierzchnie szarą wykładziną przemysłową chyba przy użyciu butaprenu. Chciałbym odświeżyć i urozmaicić wnętrze i przy okazji zabezpieczyć je termicznie. Nie chciałbym usuwać istniejącej wykładziny, bo po pierwsze mocno trzyma, po drugie jakoś tam usztywnia i pewnie izoluje ale zdaje się nie na tyle na ile bym oczekiwał. Znalazłem na forum niestandardowy i fajny wg mnie sposób na wykończenie wnętrza jaki zastosował kolega marek http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... marek.html Zastanawiam się tylko, co było by bardziej sensowne: koc termiczny/folia NRC czy też osławiona już ;) mata zagrzejnikowa 3mm? Jeżeli patrzeć tylko na cenę to odpowiedż nasuwa się sama, ale w końcu nie robi się tego co chwilę tylko raz na długi (mam nadzieję) - czas.
Może koledzy mają własne doświadczenia w tym względzie i mogą coś zasugerować ? Zaznaczam, że głosy - a po co izolować - mnie nie interesują z różnych względów. Jestem zdecydowany i zdeterminowany w tym temacie, a szukam jedynie dobrych, sprawdzonych rozwiązań.

Leniu ;) a dział remonty od deski do deski nie łaska poczytać? pogoda akurat na wertowanie forum....A poważnie,to ja niestety nie zrobiłem ocieplenia.Ale przewertowałem dział-remonty-i tam znalazłem odpowiedzi praktycznie na każde pytanie...

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 28 lis 2016, 21:15

Leniu ?? Dział remonty to ja przeleciałem kilka razy w szerz i wzdłuż zanim jeszcze kupiłem przyczepkę! :) Nie spotkałem tam rozwiązania jakie planuję czyli klejenia na istniejącą wykładzinę izolacji a na nią jeszcze raz wykładzinę. Liczyłem nie na zjebkę ale na podpowiedż...No ale dobrze - zrobię po swojemu.

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » poniedziałek, 28 lis 2016, 22:03

Są duże szanse, że właśnie jesteś pierwszy, kto wpadł na taki pomysł.
Na Twoim miejscu rozważyłbym, czy w wykładzinie na którą zamierzasz położyć izolację, nie będzie utrzymywać się wilgoć ze względu na zmianę temperatury noc/dzień, która nie będzie miała jak odparować. A jak wiadomo dobra izolacja, to sucha izolacja.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 38 / 1494 km

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » wtorek, 29 lis 2016, 07:39

No i taką podpowiedż to ja rozumiem! Nie wziąłem tego pod uwagę szczerze mówiąc... Dzięki CornBlumenBlau! Czasami jest tak, że rzeczy oczywiste nam umykają z pola widzenia i jak mawiał klasyk dopada nas "pomroczność jasna" :lol:

Wróć do „Nadwozie”