Scooby i jego N132

czyli nasza walka z przyczepą...
scooby

Re: Scooby i jego N132

Postautor: scooby » poniedziałek, 14 mar 2016, 21:12

Gwoli wyjaśnienia ceny, to wydałem na nią 3800zł, mam świadomość że nie jest to okazja, ale okazji do tej pory nie udało mi się złowić nawet na 126n (taką wcześniej planowałem kupić) a tych przecie jest więcej. Zawsze ktoś już wcześniej się umówił i od razu kupił.
O tej przyczepie ktoś napisał w wątku zakup kontrolowany, że ją zna tzn była u jakiegoś forumowicza, zatem uznałem "że warto" - nota bene może ktoś coś więcej powiedzieć???. Przyczepa ma też przedsionek, co uznałem za duży plus, w końcu do tych przyczep tak łatwo ich nie dostać. Na pewno opłaca się być cierpliwym, ale ja przyczepę kupuję już od roku (fakt że dopiero ostatnio jakoś bardziej intensywnie). ogłoszenia forumowe czytałem, ale n132 nie pamiętam ażeby ktoś sprzedawał
Co z niej wyjdzie, się okaże- podobno pierwszy dom stawia się dla wroga :)
będe pisał co się zmienia, na razie zmieniła się pogoda, bo napadało śniegu.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 14 mar 2016, 22:03

Tak 3maj :D Wytrwałości :wink:

A cena całkeim niezła. Oczywiście jest to moje zdanie.
Okazje się trafiają ale w 99% jest ktoś szybszy.

scooby

Postautor: scooby » poniedziałek, 4 kwie 2016, 21:57

no i stało się, pogoda sprzyjała więc zabrałem się za swoją n..
jak pisałem chciałem po pierwsze zakonserwować ramę, bo są na niej ślady rdzy - zdjęcia poniżej.
jak widać generalnie jest ok, niestety miejsca gdzie profil C został zamknięty przez płaskowniki są mocniej skrodowane i zastanawiam się jak te miejsca doczyścić? czy może wyciąć je (tzn płaskowniki), oczyscić a później wspawać. czy może piaskowanie doczyści tak głęboko wewnątrz profila który się stworzył.
no i czy może skoro farba generalnie dobrze się trzyma to wystarczy ramę pomalować, np epoksydową i będzie ok? bo jak widzę każdy z Was poleca ocynk, a do tego potrzeba b. dobrze przygotować materiał i wewnątrz tych zamkniętych profili może wyjść zonk, jeśli się ocynkuje na rdzę...
budkę postawiłem na 2 kobyłkach i kołkach, chyba może tak stać?? nie powygina się?
Druga sprawa to laminat, są od spodu w nim ubytki (jakby po uderzeniu kamieniem ect) poglądowe zdjęcie poniżej. Jak zdążyłem poczytać na forum wystarczy je zaszpachlować i pomalować, nieprawdaż? a czym malować? epoksydem? akrylem? A od strony wewnętrznej? żywica oraz maty z włókna szklanego?
dziekuje za komentarze i wskazówki
Załączniki
WP_20160402_011.jpg
WP_20160402_021.jpg
WP_20160402_013.jpg
WP_20160402_026.jpg
WP_20160402_028.jpg
no i laminat, takich ubytków mam kilka

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » poniedziałek, 4 kwie 2016, 22:08

Wg mnie pod farby epoksydowe czy każde inne musisz oczyścić materiał na który je nanosisz. Czyli jak chcesz zrobić dobrze to musisz dać do śrutowania, czy piaskowania.
Ocynk ma ten plus że dociera tam gdzie ty nie dostaniesz pędzlem. Chyba ze malujesz zanurzeniowo.
Tak dla jasności pod ocynk na elemencie stalowym może być rdza. Natomiast taki element nie może mieć resztek farby, czy być tłusty.
Nikt nie mówi ze ocynk jest najlepszy. Jest po prostu najłatwiejszy do wykonania.
Jeśli chcesz to oczywiście zrobić to porządnie.

Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 kwie 2016, 22:31 przez grzesiek0, łącznie zmieniany 1 raz.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 4 kwie 2016, 22:28

Połóż ją na bok na oponach i nic stać się nie powinno. Moja przeleżała tak kilka miesięcy i ni się nie stało.
Będziesz miał ładny dostęp do podłogi i wszystkie ubytki ładnie uzupełnisz. Na wszystko farbą chyba chlorokauczukową (niech mnie ktoś poprawi) jutro mogę sprawdzić bo mam jeszcze puszkę. Malowałem 2 razy.

grzesiek0

Postautor: grzesiek0 » poniedziałek, 4 kwie 2016, 22:47

Benior pisze:Połóż ją na bok na oponach i nic stać się nie powinno. Moja przeleżała tak kilka miesięcy i ni się nie stało.
Będziesz miał ładny dostęp do podłogi i wszystkie ubytki ładnie uzupełnisz. Na wszystko farbą chyba chlorokauczukową (niech mnie ktoś poprawi) jutro mogę sprawdzić bo mam jeszcze puszkę. Malowałem 2 razy.

Jeśli to ta farba z zaschniętym pędzlem pod ogrodzeniem to był na pewno chlorokauczuk :mrgreen:

dziekuje za komentarze i wskazówki

Zdejmij budę z tych klocków, żebyś nie musiał dodatkowo progów łatać. :wink:

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » poniedziałek, 4 kwie 2016, 22:53

Tak to ta :)

Wymęczone na tapapatatapapalk

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » wtorek, 5 kwie 2016, 10:38

no i stało się, pogoda sprzyjała więc zabrałem się za swoją n..
jak pisałem chciałem po pierwsze zakonserwować ramę, bo są na niej ślady rdzy - zdjęcia poniżej.

Ja bym Ci jednak doradzał piaskowanie i ocynk. Będziesz miał porządnie i na lata. Dobra farba nie dość, że swoje kosztuje to aby pod nią dobrze przygotować powierzchnię, ramę i tak trzeba wypiaskować. Jeśli myślałeś o samodzielnym drapaniu tego druciakiem to nie polecam.

scooby

Postautor: scooby » poniedziałek, 6 cze 2016, 21:53

WP_20160604_004.jpg
ta tuleja się wyrobiła i śruba ślizga się nie
Dawno nic nie pisałem bo i niewiele się działo...
ale korzystając z ciepłych dni udało mi się wypiaskowac ramę i dalej ją ocynkowac. Dla tych co mieszkaja na Mazowszu mogle polecic cynkownie w Wyszkowie - cena 2,40 netto za kg, rama warzy 80kg.
rozebrałem też dwie podpory bo słabo "chodziły", niestety jedna po złożeniu nie działa -tzn gwint się po cykowaniu wyrobił czy co?? muszę wymienic te gwintowana tuleje albo kupic nową podporę. Ma ktoś pomysł jak zdobyc taką tuleję? - nigdzie w częściach na olx, allego czy necie nie zlalazlem. poniżej zdjęcia nowej ramy i budki na nią założonej. Oś pomalowana, hamulce ustawione. jutro jadę na przegląd.
Załączniki
WP_20160604_007.jpg
WP_20160604_006.jpg

Wróć do „Remonty”